«Πυρετώδεις» είναι οι διαβουλεύσεις στο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να χαράξει την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης με ορίζοντα την ΔΕΘ, όπου θέλει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης. Πέρα από τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα (ακρίβεια, υγεία, ασφάλεια) ο πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει τη νηνεμία και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, στο οποίο οι αντιθέσεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχουν οξυνθεί.
Επιστροφή στο «βαθύ κόμμα»
Για την άμβλυνση των αντιθέσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να ενσωματώσει πολλά από τα αιτήματα των γαλάζιων ομαδοποιήσεων και κυρίως της σαμαρικής πτέρυγας, που ζητάει στροφή προς τα δεξιά. Από την απόσυρση της κ. Φουντεδάκη από το να γίνει πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μέχρι τον «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων, όπου «φαγώθηκαν» πασοκογενή στελέχη, για να αξιοποιηθούν στελέχη από τον γαλάζιο μηχανισμό, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός είναι αποδυναμωμένος, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να τιθασεύσει τις αντιθέσεις. Άλλωστε και η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα Επίτροπου στην Κομισιόν, έχει σαφές δεξιό πρόσημο. Σε αυτό το πλαίσιο το φθινόπωρο θα γίνουν πολλές κινήσεις επαναπροσέγγισης από το Μαξίμου προς τους γαλάζιους βουλευτές, ώστε να γεφυρωθεί το μεγάλο χάσμα με τον πρωθυπουργό.
Θέλει να μειώσει την επιρροή Σαμαρά
Συγκεκριμένα, τους επόμενους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει συναντήσεις με ομάδες βουλευτών, ώστε να αρχίσει και τις ζυμώσεις εν΄όψει και της συζήτησης που θα γίνει από τις αρχές του 2025 για το νέο πρόσωπο στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει ένα μήνυμα προς του βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τα στελέχη, ότι «τους ακούει». Ο στόχος της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι να συσπειρώσει τη γαλάζια ΚΟ γύρω από τις επιλογές του και να μειώσει την επιρροή των Αντώνη Σαμαρά αλλά και Κώστα Καραμανλή, που διαφοροποιήθηκαν σε μία σειρά από στρατηγικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ομιλίες τους στο Πολεμικό Μουσείο (1/7).
Τα πράγματα πέρα από τις κινήσεις του πρωθυπουργού είναι πολύ δύσκολα για τον ίδιο στο εσωκομματικό πεδίο. Δεκάδες βουλευτές νιώθουν «απελευθερωμένοι» μετά το 28,3% και πλέον θα λένε τις πολιτικές τους απόψεις και διαφωνίες ανοιχτά. Παράλληλα, πολλοί νυν βουλευτές με τη συνεχή φθορά της κυβέρνησης φοβούνται πλέον και για την επανεκλογή τους, την στιγμή που το «πολιτικό κεφάλαιο» του Κυριάκου Μητσοτάκη μειώνεται μέρα με τη μέρα. Το πέπλο της σιωπής που διασφάλιζε το 41% αποτελεί πλέον μία συνθήκη του παρελθόντος και οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ενδέχεται τους επόμενους μήνες να είναι ραγδαίες, καθώς η μάχη για τους «αρμούς» του κόμματος θα κορυφωθεί με τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας.
Διαβάστε επίσης
Σε… «γιαπί» ζουν οι εποχικοί πυροσβέστες στη Σαλαμίνα – Εξοργιστική καταγγελία (Photos)