Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τοποθετείται η αποχώρηση από την Κυβέρνηση του προέδρου των ΑΝΕΛ και ΥΠ.ΕΘ.Α. Πάνου Καμμένου, όταν ο ίδιος θα γνωρίζει τόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια (δεν αναμένονται πάντως εκπλήξεις) όσο και το αποτέλεσμα της σημερινής του συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, θα θέσει δύο όρους στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους επτά βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε μια ψηφοφορία στη Βουλή για την ανανέωση της ψήφους εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Ο πρώτος είναι να αποχωρήσουν όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα (επτά μαζί με τον Π. Καμμένο) και ο δεύτερος να μην συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κανένα νυν ή πρώην μέλος των ΑΝΕΛ.
Όρους που πολύ δύσκολα θα δεχθεί ο πρωθυπουργός πρώτον και κυριότερον διότι ο κ. Καμμένος επιχειρεί να διαπραγματευτεί κάτι που δεν διαθέτει, αφού τουλάχιστον τρεις από τους επτά βουλευτές του έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση και άλλοι τόσοι ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα. Η κατάσταση δυσκολεύει έτι περαιτέρω για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ από τη στιγμή που ο ίδιος θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας (επί ποινή διαγραφής) στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου στην περίπτωση αυτή κινδυνεύει να απολέσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες το κρίσιμο ερώτημα είναι η απάντηση σήμερα του κ. Καμμένου στο ερώτημα του πρωθυπουργού αν θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυβέρνηση. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες αφού ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει άμεσα αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει υποχρεωτικά να μεσολαβήσουν δύο ημέρες από την κατάθεση του αιτήματος μέχρι την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ενώ για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας έχει ήδη προγραμματιστεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας, για την αναβάθμιση των F16.
Ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει και η εξέλιξη της ψηφοφορίας στη Βουλή της πΓΔΜ, αν δηλαδή θα διεξαχθεί σήμερα η τελική ψηφοφορία ή όχι, αφού θεωρείται δύσκολο να ληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο γειτονικό κράτος και να γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα.