Στο τραπέζι του διαλόγου κάθονται το απόγευμα Εκκλησία και Κράτος για το θέμα των μεταξύ τους σχέσεων και τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη θρησκευτική ουδετερότητα.
Η συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου έχει οριστεί για τις 6:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα συνοδεύεται από Συνοδικούς Αρχιερείς και συγκεκριμένα τον Πατρών Χρυσόστομο και Ιωαννίνων Μάξιμο, και αναμένεται να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις θέσεις της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή είπε στο documentonews.gr ότι θα ακολουθήσουν δηλώσεις on camera.
Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής ο κ. Ιερώνυμος το προηγούμενο διάστημα ανέφερε ότι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, και επί του άρθρου 3 που αφορά κυρίως την Εκκλησία, «είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα».
«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε “θρησκευτικά ουδέτερος”», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας επί της ουσίας στο ερώτημα τι θα συζητήσει σήμερα με τον Πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ιερώνυμος τάχθηκε υπέρ του γερμανικού μοντέλου το οποίο όπως είπε είναι «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, αλλά κράτος και εκκλησία «συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα» και κατά του Γαλλικού μοντέλου.
Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές αν και δεν θέλουν σε αυτήν τη φάση να μπουν στον πυρήνα των όσων συζητηθούν μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Ιερώνυμου, δεν θα είχαν αντίρρηση να συζητηθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο του Γερμανικού με κεντρικά βέβαια ζητήματα αυτά του περιουσιακού της Εκκλησίας και του μισθολογικού.
Από εκεί και μετά επισημαίνουν ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη μετά και την προσπάθεια κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, όπως ο Μ. Βορίδης, να θολώσουν τα νερά ψαρεύοντας στην άγνοια ορισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βορίδης ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των εορταστικών εκδηλώσεων Πάσχα και Χριστουγέννων ακόμη και του σταυρού από τη σημαία!