Και επισήμως η κυβέρνηση ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις για την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5%.
Πέρα από τις τηλεφωνικές επαφές του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταίκούρα με τους ομολόγους του στο eurogroup και τη διαρκή ενημέρωση από τις επαφές με τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα στην συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή 9/8 με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Μπρούνο Λεμέρ.
Η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για να αρθούν τα συμφωνημένες με τους δανειστές βασίζεται σε δύο έωλα επιχειρήματα. Πρώτον: Στη συγκυριακή υποχώρηση του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου που πλέον διαμορφώνεται στο 1,96%, δεδομένου ότι είναι παγκόσμια η τάση των funds να επενδύουν στις ομολογιακές αγορές μετά τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Δεύτερον: Στην ένταξη του πρωτογενούς πλεονάσματος των εσόδων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τον τζόγο στα ελληνικά ομόλογα την περίοδο της κρίσης, ύψους 1,3 δις. ευρώ.
Το αν οι δανειστές θα δεχθούν τις λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης, μένει να φανεί, διότι προσώρας, στις Βρυξέλλες επικρατεί… πανικός από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων χωρίς αντίμετρα. Ήδη, η χασούρα από τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ.