Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping στη Σαγκάη, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου επιβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί.
Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη «δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος. Επιπλέον πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και ανέφερε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας – Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό, ενω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια πρόταση που συνδέει τη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα με οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα, πράγματι, μόλις τον τέταρτο μήνα που είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας να έλθω στην Κίνα, να ηγηθώ της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής για αυτή την πολύ σημαντική έκθεση, για να σηματοδοτήσω με αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδω στις διμερείς σχέσεις μας…Έχετε κάνει και εσείς πολλές μνείες στις ομιλίες σας για την εγγύτητα των δύο πολιτισμών μας, εγγύτητα η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Σηματοδοτεί όμως, πιστεύω, σε πολιτιστικό υπόβαθρο, την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης».
Υπενθύμισε δε ότι «η δική μου παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας μας προς την Κίνα. Χαίρομαι που τώρα μου δίνεται η δυνατότητα, ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, να μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική την σχέση -στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία- σε ένα ξεχωριστό επίπεδο».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της COSCO: «Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές. Είχα την ευκαιρία, πριν σας συναντήσω, να επισκεφτώ τα κεντρικά γραφεία της COSCO, να συζητήσω με τον Πρόεδρο της εταιρείας και να επαναβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική επένδυση. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει, σήμερα, μία κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες και να το κάνει -όπως κι εσείς έχετε πολλές φορές τονίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις σας- με ένα τρόπο βιώσιμο, με ένα τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον…Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δύο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan της COSCO, το κάναμε, και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει αυτή η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Κλείνοντας ο Xi Jinping είπε «με απροθυμία σταματάω αυτή τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες μέρες στην Αθήνα». Η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί 10 ως 12 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.
Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Bank of China
Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange, η οποία ανοίγει εντός του Νοεμβρίου το πρώτο της υποκατάστημα στην Αθήνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.
Επίσκεψη στην Cosco
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της COSCO όπου σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάαρου Μαξίμου του επιφύλαξαν “θερμή υποδοχή ετα στελέχη και οι εργαζόμενοι”.
Μιλώντας στην διοίκησης της εταιρείας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Σας επισκέφτηκα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τον Απρίλιο (στον Πειραιά) και σας είχα πει ότι αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα προχωρήσουμε γρήγορα στην έγκριση του master plan»…Πράγματι ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου μας έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της COSCO Xu Lirong ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ταχεία έγκριση του σχεδίου των νέων επενδύσεων και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις νέες υποδομές και τα νέα ξενοδοχεία ο στόχος είναι πλέον ο Πειραιάς να γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα. Παράλληλα, χαιρέτησε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα και πρότεινε στην κινεζική πλευρά τη συμμετοχή της στο φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.
Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν επίσης παρόντες (μεταξύ άλλων) ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα επενδύσεων Φραγκογιάννης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και ο περιφερειαρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Η διοίκηση της COSCO παρέθεσε γεύμα στην Ελληνική αντιπροσωπεία. Ο πρόεδρος Xu Lirong ξενάγησε τον πρωθυπουργό στους χώρους των κεντρικών γραφείων εξηγώντας και πώς λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας, στο οποίο αποτυπώνεται πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κάθε πλοίο της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Διαβάστε επίσης: Ανάπτυξη τύπου Κίνας ζήτησε από τους επιχειρηματίες ο Μητσοτάκης