Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ: Δεν ζήτησε την καταδίκη της Τουρκίας ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ: Δεν ζήτησε την καταδίκη της Τουρκίας ο πρωθυπουργός

Ούτε κουβέντα για καταδίκη της Τουρκίας ή έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Οι δυο τους εξέφρασαν την ευχή να αξιοποιηθεί το διάστημα μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής, για την αποκλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για τις κινήσεις της Τουρκίας στα σύνορα απέφυγε όμως να χρησιμοποιήσει όρους όπως «”εισβολή” ή “ασύμμετρη απειλή”» που χρησιμοποιεί όταν απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ «για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την οργανωμένη, μαζική, απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την -άμεση και έμμεση- εμπλοκή των τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που αναφέρθηκε στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας -που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ κατανοεί την Τουρκία στο μεταναστευτικό και στηρίζει με λόγια την Ελλάδα

Και η επιδημία του κορονοϊού στο τραπέζι των συζητήσεων

Στην συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κορονοϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων. Επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών. Η Καγκελάριος τόνισε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ε.Ε.

Συζητήθηκε ακόμη το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Όσον αφορά τις εργασίες του Ελληνο-Γερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην επέκτασή της σε νέους, δυναμικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η φαρμακευτική τεχνολογία και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών, καθώς και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με στόχο την παραγωγική ακμή και τοπική ευημερία της περιφέρειας.

Documento Newsletter