Συναντώνται αυτή την ώρα στις εγκαταστάσεις της τρίτης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Παράλληλα, την οργή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Νίκου Κοτζιά προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είπε ότι το θέμα της ονοματολογίας της πΓΔΜ θα λήξει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες. Άμεσα το ΥΠΕΞ απάντησε με αυστηρό ύφος καλώντας τον Επίτροπο Χαν «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί», με την ανακοίνωση να καταλήγει «το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».
Την ίδια ώρα και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ «άδειασε» τον Ευρωπαίο Επίτροπο λέγοντας «ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της “Μακεδονίας” και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ).
Πρόκειται για την τρίτη παρόμοια συνάντηση των τριών που πραγματοποιείται στη Βιέννη, καθώς είχαν προηγηθεί δύο άλλες, στις 13 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου, με την τελευταία να έχει φιλοξενηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς λόγω τότε της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα εκείνη κλειστές.
Η τελευταία αυτή τριμερής συνάντηση της 30ής Μαρτίου, που είχε διαρκέσει 6,5 ώρες, εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης».
Ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούμε και ποια αυτά στα οποία διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είχε αναφέρει πως η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και αυτό επιτρέπει να είναι κανείς αισιόδοξος για το μέλλον, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Ωστόσο, κατά την άποψή του, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα, και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Όπως σημειώνει στέλεχος του ΥΠΕΞ στο Documentonews.gr, η προεδρία Γκουτέρες θέλει πάση θυσία να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία (και για λόγους προσωπικού γοήτρου) και η Αθήνα δεν έχει κανέναν λόγο για να μην βρεθεί στην αυριανή συνάντηση.
Ωστόσο έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι «λύση χωρίς erga omnes δεν μπορεί να υπάρξει» και με βάση την εν λόγω «κόκκινη γραμμή» «θα πάμε και θα δούμε αν η άλλη πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης» σημειώνει το ίδιο στέλεχος. Σε κάθε περίπτωση αυτό που και οι τρεις πλευρές γνωρίζουν καλά είναι ότι η ημερομηνία της συνόδου του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο (11-12/7) έχει χαθεί για την ΠΓΔΜ.
Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί στην ΠΓΔΜ είναι και το άρθρο στη «Nova Makedonija» του αναλυτή Βλαντιμίρ Μποζίνοφσκι, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί τείνουν να ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών προκειμένου να ενισχύσουν το ηθικό στην κοινωνία, αλλά και για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, επειδή όσο μεγαλύτερες γίνονται οι προσδοκίες, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να γίνει και η απογοήτευση εάν αυτές δεν εκπληρωθούν.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει επενδύσει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην επίλυση του θέματος της ονομασίας και στην ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και αν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει κάποια πρόοδος σε αυτά τα θέματα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή απογοήτευση στην κοινή γνώμη».
Σε κάθε περίπτωση σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στο Βουκουρέστι για την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά – Στόλτενμπεργκ
Παράλληλα αύριο Πέμπτη ο κ. Κοτζιάς, θα έχει στις Βρυξέλλες κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος σήμερα Τρίτη θα βρεθεί στην Άγκυρα, για «επίσκεψη εργασίας» και θα συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.
Παρά το γεγονός ότι προ ημερών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ποτέ η Ελλάδα δεν περίμενε και δεν περιμένει από τη Συμμαχία να παρέμβει στις διμερείς της σχέσεις με την Τουρκία, στην Αθήνα υπάρχει ενόχληση για την πολιτική ίσων αποστάσεων για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν όπου ο Τούρκος πρόεδρος συσχέτισε ευθέως την υπόθεση με εκείνη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο και βρίσκονται στην Ελλάδα.