Συνάντηση Ηλιόπουλου με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: Μια δημοκρατική πόλη χωρίς αποκλεισμούς

Συνάντηση Ηλιόπουλου με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: Μια δημοκρατική πόλη χωρίς αποκλεισμούς

“Θα είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει τον πρώτο πολιτικό γάμο”, μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με την “Ανοιχτή Πόλη”, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνάντηση που είχε με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με δική του πρωτοβουλία.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών, εκπρόσωποι των οργανώσεων ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας), Θετική Φωνή, ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Πολύχρωμο Σχολείο, AntiVirus Μagazine, Athens Pride, Colour Youth, Red umbrella, PRAKSIS, t-zine.gr καθώς και ακτιβιστές και ακτιβίστριες, όπως η Πάολα Ρεβενιώτη, η Άννα Κουρουπού και ο Γρηγόρης Βαλιανάτος.

Όλοι τους, είχαν την ευκαιρία να θέσουν και να συζητήσουν με τον κ. Ηλιόπουλο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κοινωνικό, αυτοδιοικητικό, αλλά και εργασιακό επίπεδο. Όλα αυτά σε μια συγκυρία, που όπως ο κ.Ηλιόπουλος ανέφερε, “δεν είναι καθόλου τυχαία μετά και τις ακροδεξιές, ομοφοβικές επιθέσεις, όπως ο εμπρησμός του κέντρου πρόληψης και εξέτασης Checkpoint’ ενώ είναι ακόμα νωπή στη μνήμη, η στυγνή δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της “Ανοιχτής Πόλης”, έκανε λόγο για “μια δημοκρατική πόλη χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως με το δικαίωμα της ασφάλειας για όλους. Μια πόλη, που θα σέβεται όλους τους πολίτες και θα τους αντιμετωπίζει με ισότητα, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την έκφραση του φύλου. Μια πόλη χωρίς το δηλητήριο του φόβου, που χωρίς αυτό δεν θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα ενός νέου ανθρώπου, μέρα μεσημέρι στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης”. Επίσης ανέφερε μ’ έμφαση “δεν θα ανεχτούμε αόρατους ανθρώπους γιατί στα ζητήματα δημοκρατίας ο δήμαρχος θα πρέπει να μπαίνει πρώτος μπροστά, ακόμα και κόντρα σε μηχανισμούς μέσα στο Δήμο. Ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς. Πλέον ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να λύνουμε θέματα. Ο Δήμος της Αθήνας είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση. Μπορούμε σε συνεργασία με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να δούμε ακόμα και τη δημιουργία ενός Rainbow house μέσω της αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος του δήμου, να βοηθήσουμε ακόμα πιο ουσιαστικά τη γραμμή υποστήριξης (11528) και να βελτιώσουμε τη σχέση των υπηρεσιών του δήμου με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Η δημιουργία κέντρου στέγασης για παιδιά που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, είναι πολύ σημαντική”, υπογράμμισε.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τοποθετήθηκαν με επάρκεια στα ζητήματα που τους αφορούν και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ εκφράστηκε και η ανησυχία για τα τελευταία φαινόμενα βίας ενάντια σε χώρους της κοινότητας, όπως το Checkpoint. Σύμφωνα με ανακοίνωση της “Ανοιχτής Πόλης” , πολλές παρεμβάσεις αφορούσαν τα διεμφυλικά μέλη της κοινότητας και αναδείχθηκαν μια σειρά θέματα όπως “η εκφορά κακοποιητικού λόγου και η παραβίαση της ιδιωτικότητας στα δημοτολόγια, τα μητρώα και το ληξιαρχείο, όπου και θα έπρεπε οι διαδικασίες να γίνονται σε κλειστούς χώρους, να εκπαιδεύεται το προσωπικό για τις διατάξεις του νόμου, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενώ καταγγέλθηκε πως ο νυν δήμαρχος κ. Καμίνης αγνόησε επιδεικτικά κάθε προσπάθεια προσέγγισης και δεν έγινε καμία συνάντηση”.

Επίσης στις τοποθετήσεις μελών, συλλογικοτήτων και ακτιβιστών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τονίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι “ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα είναι το ζήτημα της στέγασης. Πολλά μέλη (κυρίως τρανς και νέοι που φεύγουν ή τους διώχνουν απ’ το σπίτι) έχουν βρεθεί ανέστια λόγω ομοφοβίας, με τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Εκεί η συμβολή του δήμου με το κτιριακό απόθεμα μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας με τη δημιουργία ξενώνων. Ο Δήμος να βοηθήσει στη δημιουργία ενιαίου, πιο θεσμικού χώρου, ώστε να στεγάσει την κοινότητα και να βοηθήσει την εδραίωση της κοινότητας ως ισότιμο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Υπάρχει ανάγκη παρέμβασης στα σχολεία σε συνεργασία με το Δήμο και για εκπαιδευμένους ανθρώπους σε συμπεριληπτικές υπηρεσίες. O δήμαρχος να προβάλλει τους LOATKI+, ώστε να σπάσει ταμπού και να ενισχυθεί η ορατότητα. Να αντιμετωπιστεί η διάκριση στην απασχόληση. Ο Δήμος θα μπορούσε να δημιουργήσει ομάδες ενδυνάμωσης γονέων και μαθητών κ.α.”

https://www.facebook.com/iliopoulosnasos/posts/2321386891474986?__xts__%5B0%5D=68.ARAESlWbHmNSPQwaWNAy_bSk4gV6-97EHvfBK9RshDlILgtqQShXcjqoa2QThDfMsMz9Ne78k-SugCQ5HrKtA9WJ6bjYrEqUYXRUzbZT6z9n5LWwPsNWcZzoM-yusXtM1B8EBEotavstABV_i9vMq8QUGt01rW8XgZQ5HW91vNm0JZzH2fLKCIL2mMS1dJMaNOuefV4UyvnxElS0Dr8y8315Tf1xPZkJRQm_TzQrxD2sMRPkJ393KigfGpvb5Fpve7HoU6gF67comkTIJ6AJv03Vt4go_cdCjv-jUSPKTkg_R15I-oyvBXTqnSrLlJv7BJGn-7tloXf3W_GIXO7Fpoe6j-NY&__tn__=-R

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter