Συναντήσεις Κορυφής με το Κυπριακό και πάλι στην ατζέντα του ΟΗΕ

Συναντήσεις Κορυφής με το Κυπριακό και πάλι στην ατζέντα του ΟΗΕ

Σε πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας Αθήνα και Λευκωσία, με το Κυπριακό να είναι και πάλι στην ατζέντα των εργασιών Ιανουαρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με αποκλειστικό αντικείμενο το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημέρα της συνάντησης είναι η Τρίτη, μετά δηλαδή τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, τη Δευτέρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και λίγο πριν τη μετάβασή του στη Γενεύη, για τις ανάγκες της πολυμερούς Διάσκεψης (εφόσον αποφασισθεί η μετάβασή του εκεί).

Την ίδια στιγμή, εννέα ημέρες απομένουν ως την πολυμερή Διάσκεψη, και οι τακτικές κινήσεις όλων των πλευρών είναι στο αποκορύφωμά τους. «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας» αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική «καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση», είναι το μήνυμα που στέλνει κυβερνητική πηγή, μέσω του ΑΠΕ -ΜΠΕ. Προσέγγιση (αυτή της καλλιέργειας του εθνικισμού) που «πλήρωσε η χώρα», προσθέτει η ίδια πηγή, υπονοώντας στη διαχείριση του ονοματολογικού στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η Ελλάδα -σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία – είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. «Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game» διευκρινίζει η κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Θα παραμείνουμε σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε, για όσο χρόνο χρειαστεί» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται από την ελληνική πλευρά η σταθερή θέση του ΟΗΕ ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η δυνατότητα διακοπής και επανέναρξης της πολυμερούς Διάσκεψης, εάν χρειαστεί να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, στο μόνιμο, το τελευταίο διάστημα, δημοσιογραφικό ερώτημα, αν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ίδια πηγή απάντησε: «Έχουν καλλιεργηθεί- ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού- δίαυλοι σταθερής επικοινωνίας των δύο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε, επιτέλους, εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα -Ερντογάν».

Στην ανάλυση της θέσης της τουρκικής/ τουρκοκυπριακής πλευράς προχώρησε εξάλλου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm». Όπως τόνισε, τόσο ο Μ. Ακιντζί όσο και ο Ρ.Τ. Ερντογάν για διαφορετικούς λόγους πιέζονται, με τον πρώτο να κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός Βουλής, ενώ ο δεύτερος επιθυμεί διακαώς στο εσωτερικό της χώρας του να επιτύχει την αλλαγή πολιτεύματος ώστε και τυπικά να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος. Ερωτηθείς για το εάν οι τρομοκρατικές επιθέσεις δυσκολεύουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος εκτίμησε ότι δεν σχετίζονται και δεν επηρεάζουν τη λύση του.

Στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού τη δεδομένη στιγμή προχώρησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού / Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ‘Αγγελος Συρίγος, εστιάζοντας ειδικότερα στη μεγάλη διάσταση απόψεων των δύο πλευρών για τις εγγυήσεις.

Ενώ για την ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα -Ερντογάν ειδικότερα, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. «Εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν στο Κυπριακό, το πιθανότερο είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός να μη συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο και να γίνει μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» είπε ο καθηγητής ‘Αγγ. Συρίγος.

Αναστασιάδης: Μόνο αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας στο εδαφικό θα γίνει η πενταμερής

Μόνο εφόσον οι δύο πλευρές βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό μετά την ανταλλαγή χαρτών θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. 

Μιλώντας μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής του με το Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επαναβεβαιώθηκε η κατάθεση χαρτών στις 11 Ιανουαρίου και εφόσον ελεγχθούν και επιβεβαιωθεί ότι αυτοί κινούνται εντός του πλαισίου σημείων που έχει συμφωνηθεί, τότε θα υποβληθούν στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα συζητηθούν με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περί της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, με σαφή αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται. Επίσης συμφωνήθηκε ότι θα προσκαλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παρούσα.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι ο γενικός γραμματέας θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την ΕΕ να παραβρίσκεται», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση αν τα πέντε μόνιμα μέλη θα παραβρίσκονται ή θα ενημερωθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «όχι μόνο τα 5, αλλά και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να παρίστανται, όπως επίσης,, ο γγ θα προσκαλέσει την ΕΕ να είναι παρούσα».

«Θα πρέπει να σημειώσω, βεβαίως, ότι όποιοι θα προσκληθούν δεν σημαίνει ότι θα είναι και μέρος της καθ` αυτής διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Εγγυήσεων, διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες», προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεπώς, σημείωσε, «θα είναι στην περιφέρεια, και αν οι δύο ηγέτες, ή οποιοσδήποτε ηγέτης, θελήσει να έχει τη συμβουλή ή τη συμβολή τους, θα μπορεί να το πράξει».

Το Κυπριακό στην ατζέντα Ιανουαρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εντωμεταξύ το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των εργασιών Ιανουαρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη χθες μετά την επικύρωση του προγράμματος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο προεδρεύων του Σ.Α., μόνιμος αντιπρόσωπος της Σουηδίας, πρέσβης Όλαφ Σκουγκ.

«Όπως γνωρίζετε βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες κι αν είμαστε τυχεροί, τα άστρα ευθυγραμμισμένα και επιτραπεί στη διπλωματία να αποδώσει, θα μπορούσε να υπάρξει – και το ελπίζουμε – μία πολιτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αν αυτό συμβεί θα πρέπει να δούμε και πώς τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν μία τέτοια συμφωνία» είπε ο κ. Σκουγκ.

Βάσει του προγράμματος της σουηδικής Προεδρίας, η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο στις 6 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου έχει οριστεί η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν οι οποίες θα ενημερωθούν σε σχέση με το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενώ η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα λάβει χώρα στις 26 Ιανουαρίου.

Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε για το Κυπριακό, έχει οριστεί για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

 Αναστασιάδης – Ακιντζί στην πρώτη συνάντηση του 2017

Εντωμεταξύ, τις 10 το πρωί έχει οριστεί η πρώτη συνάντηση, για το 2017, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Πριν τις συνομιλίες της Γενεύης (9, 10 και 11 Ιανουαρίου) και της Διάσκεψης για την Κύπρο (12/1) έχει προγραμματιστεί ακόμη μία συνάντηση των ηγετών, στις 7 Ιανουαρίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι σχεδόν καθημερινές επαφές των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι ήδη συναντήθηκαν χθες, ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

Αύριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις, ενόψει και της Γενεύης, ενώ σήμερα, αργά το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για το Κυπριακό τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter