Συναλλαγές με μετρητά έως 500 ευρώ – Πώς χτίζεται πλέον το αφορολόγητο μέσω πλαστικού χρήματος – Ποιοι απαλλάσσονται;

Συναλλαγές με μετρητά έως 500 ευρώ – Πώς χτίζεται πλέον το αφορολόγητο μέσω πλαστικού χρήματος – Ποιοι απαλλάσσονται;

Με κάρτες ή μέσω Ιντερνετ πρέπει να συναλάσσονται από σήμερα οι φορολογούμενοι αν θέλουν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και την έκπτωση φόρου. Μάλιστα θα υπάρξει και κόφτης για συναλλαγές με μετρητά. Νέα συναλλακτικά ήθη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες φέρνει η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.

Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται είναι:

-Είδη διατροφής, προϊόντα σούπερ μάρκετ

-Ηλεκρικές – ηλεκτρονικές συσκευές

-Ένδυση, υπόδηση, είδη οικιακού εξοπλισμού

-Καύσιμα, τσιγάρα, ποτά

Δεν αναγνωρίζονται τα ενοίκια και οι δόσεις δανείων.

Στην κατοχύρωση του αφορολόγητου θα περιλαμβάνονται και μια σειρά υπηρεσιών εάν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά όπως:

-πάσης φύσεως καταστήματα εστίασης

-κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής

-γυμναστήρια και σχολές χορού

-συνεργεία επισκευής οχημάτων

-υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι,ελαιοχρωματιστές,μαραγκοί

-δικηγόροι και λογιστές

Για τις ιατρικές πράξεις και τα φαρμακεία οι μειώσεις φόρου θα συνεχίσουν να ισχύον εφόσον και αυτές έχουν πληρωθεί με κάρτα ή μέσω τράπεζας.

Προκειμένου οι δικαιούχοι φορολογούμενοι να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσουν ηλεκτρονικά:

-το 10% για εισόδημα έως 10.000

-το 15% από τις 10.001 έως τις 30.000

-και το 20% για το ποσό πάνω από τις 30.000 ευρώ

Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν μαζέψει τις απαραίτητες αποδείξεις, η διαφορά θα έχει ποινή 22%.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό θα πρέπει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους να πραγματοποιήσει με τη χρήση πλαστικού χρήματος δαπάνες 1.000 ευρώ. Για εισόδημα 15.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να ανέρχονται σε 1.750 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ το ύφος των απαιτούμενων δαπανών μέσω καρτών ανέρχεται σε 2.500 ευρώ. Για εισόδημα 30.000 ευρώ θα απαιτούνται ανάλογες δαπάνες 4.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ δαπάνες 8.000 ευρώ και για εισόδημα 80.000 ευρώ δαπάνες 14.000 ευρώ.

Στη περίπτωση που δεν καλύπτεται το απαιτούμενο όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα με το πραγματικό, στη διαφορά τους θα υπολογίζεται φορολογικός συντελεστής 22%. Ετσι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να πάρει το αφορολόγητο τότε επι της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%. Δηλαδή 220 ευρώ.

Κόφτης μπαίνει στις συναλλαγές με μετρητά. Για τα φυσικά πρόσωπα από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα το όριο πέφτει στα 500 ευρώ.

Από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος εξαιρούνται οι άνω των 70 ετών, όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

Σημειώνεται πάντως πως δεν έχει βγει ακόμα η εγκύκλιος για τις δαπάνες που θα υπολογίζονται στο αφορολόγητο. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να μετρούν κινητή τηλεφωνία και ΔΕΚΟ. 

Ετικέτες

Documento Newsletter