Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και στους χώρους δουλειάς λόγω καύσωνα

Στιγμιότυπο από την πλατεία Συντάγματος,

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ήδη, έχει τεθεί σε συναγερμό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, εξαιτίας συνθηκών καύσωνα.

Η ανησυχία εντείνεται λόγω της πολυήμερης ανόδου της θερμοκρασίας, με βάση και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ) έχουν επικεντρωθεί και σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ενώ επιχειρείται να υπάρχει άμεση απόκριση σε περιπτώσεις καταγγελιών.

Το υπουργείο Εργασίας καλεί σε εντατικούς ελέγχους σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με προτεραιότητα:

-στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα)

-στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.)

-και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με θέμα «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος» (Aρ. πρωτ.: 41935 /22.6.2021), «κατά τους ελέγχους, οι εργοδότες πρέπει να ενημερώνονται για τις επιπτώσεις στην υγεία (θερμική εξάντληση, θερμοπληξία κ.ά.) που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων – ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού».

Το έγγραφο εγκύκλιος έφτασε αργά το μεσημέρι στα γραφεία της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του καθώς και στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας (Επιθεωρητές Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία).

Παράλληλα, κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων σε ΓΣEE, ΣEB, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στην ΑΔΕΔΥ, το ΤEE, την Ένωση Ελλήνων Xημικών, την Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Π.Ο.Ε.- O.T.A κ.ά.

Είναι ενδεικτικό ότι στα οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης περιλαμβάνονται τα εξής:

– Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

– Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

– Μείωση της απασχόλησης σε χώρους με υψηλή θερμική επιβάρυνση όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

– Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού.

– Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

Επίσης, προτείνονται παρεμβάσεις ακόμα και στο μικροκλίμα του εργασιακού χώρου. Κάποιες από αυτές είναι: επαρκής φυσικός αερισμός ή εγκατάσταση τεχνητού αερισμού, χρήση ανεμιστήρων και μηχανική προσαγωγή νωπού αέρα με σύγχρονη απομάκρυνση του παλαιού, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων από το πλησιέστερο, προς την πηγή δημιουργίας τους, σημείο, εγκατάσταση κλιματιστικών μηχανημάτων, όπου είναι εφικτό.

Ειδικές προβλέψεις αφορούν στις υπαίθριες εργασίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνονται τα εξής μέτρα για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, όπως είναι: χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος, διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Επίσης, προτείνεται οι εργασίες που προκαλούν μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση (π.χ. ασφαλτόστρωση) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και η απασχόληση κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 να μειωθεί.

Ετικέτες