Συναγερμός στην Κολομβία: Φόβοι για ηφαιστειακή έκρηξη – Προληπτική εκκένωση περιοχών

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι περιοχές σε ακτίνα έως και 15 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς στην κεντροδυτική Κολομβία, καθώς από τις 31 Μαρτίου απειλείται ηφαιστειακή έκρηξη.

Περίπου 7.500 άνθρωποι που ζουν στην περιοχή θα απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους, κατόπιν εντολής που έδωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο. «Ζητήσαμε να επιταχυνθεί η προληπτική εκκένωση 2.500 οικογενειών», ανέφερε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω Twitter, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο ηφαίστειο.

Σχεδόν 57.000 άνθρωποι θα απειληθούν σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης, συμπεριλαμβανομένων 14.000 σε αστικές ζώνες, σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν δεκατέσσερις κοινότητες.

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς, που φτάνει τα 5.321 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται σε «μόνιμη εκρηκτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών», με «ήσσονα συμβάντα», «κυρίως εκλύσεις ηφαιστειακής τέφρας», σύμφωνα με τη γεωλογική υπηρεσία.

Σε νεότερο έκτακτο ενημερωτικό δελτίο της που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η γεωλογική υπηρεσία της Κολομβίας έκανε λόγο για συνέχιση «της σεισμικής δραστηριότητας» στο ηφαίστειο, με «σχεδόν 2.600 καταγεγραμμένες σεισμικές δονήσεις» της μεγαλύτερης σεισμικής ισχύος αφότου άρχισε να παρακολουθείται συστηματικά το Νεβάδο ντελ Ρουίς, το 1985.

«Η σεισμικότητα παραμένει επικεντρωμένη στον νοτιοδυτικό τομέα» της δομής του ηφαιστείου, σε απόσταση «μεταξύ 2 και 4 χιλιομέτρων από τον κρατήρα», σύμφωνα με τη γεωλογική υπηρεσία, που σημείωσε επίσης ότι «στήλη αερίων ή/και τέφρας φθάνει τα 1.500 μέτρα ύψος πάνω από τον κρατήρα».

Το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο «πορτοκαλί». Όταν γίνεται «κόκκινο», σημαίνει πως επίκειται άμεσα ηφαιστειακή έκρηξη και πρέπει να γίνει το ταχύτερο εκκένωση πληθυσμού σε ευρεία κλίμακα.

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς φέρνει στις μνήμες των Κολομβιανών την «Τραγωδία του Αρμέρο», τη δεύτερη φονικότερη ηφαιστειακή έκρηξη του 20ού αιώνα, όταν έχασαν τη ζωή τους κάπου 25.000 άνθρωποι, τον Νοέμβριο του 1985, καθώς ροές λάσπης, νερού και ηφαιστειακής τέφρας χτύπησαν την απροετοίμαστη κοινότητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ετικέτες