Συναγερμός στη Βρετανία: Αυξάνονται οι θάνατοι παιδιών από Στρεπτόκοκκο Α

Συναγερμός στη Βρετανία: Αυξάνονται οι θάνατοι παιδιών από Στρεπτόκοκκο Α

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας καθώς συνολικά 6 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο Α, με τους 4 από αυτούς τους θανάτους να καταγράφονται τον τελευταίο μήνα, ενώ ο 5ος μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον UKHSA (Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου) τα κρούσματα από στρεπτόκοκκο Α έχουν αυξηθεί κατά πολύ στη Βρετανία, την ώρα που ένας θάνατος παιδιού από τη νόσο καταγράφηκε και στην Ουαλία.

Ειδικότερα, ο UKHSA ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 2,3 περιπτώσεις διεισδυτικής νόσου ανά 100.000 παιδιά ηλικιών 1 έως 4 ετών το 2022 στην Αγγλία, σε σύγκριση με 0,5 παιδί κατά μέσο όρο, την περίοδο πριν από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τον λαιμό και το δέρμα. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν μόνο ήπια ασθένεια, ορισμένες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να οδηγήσουν σε οστρακιά.

Πιο συγκεκριμένα:

Το βακτήριο μπορεί να ζήσει στα χέρια ή στον λαιμό για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να επιτρέπει την εύκολη εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων μέσω του φτερνίσματος, του φιλιού και της δερματικής επαφής.

Οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν ήπιες ασθένειες όπως «στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα», οστρακιά ή δερματικές λοιμώξεις

Το βακτήριο σπάνια μολύνει υγιείς ανθρώπους, αλλά αν εισέλθει στον οργανισμό, προκαλεί σοβαρές και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Ο σύμβουλος προστασίας της υγείας στο UKHSA, Δρ. Γίμι Τσόου, δήλωσε για την περίπτωση του παιδιού στο Ίλινγκ: «Είμαστε εξαιρετικά θλιμμένοι όταν μαθαίνουμε για τον θάνατο ενός παιδιού στο δημοτικό σχολείο St John’s και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τη σχολική κοινότητα. Σε συνεργασία με την ομάδα δημόσιας υγείας του

Συμβουλίου του Ίλινγκ, δώσαμε προληπτικές συμβουλές στη σχολική κοινότητα για να βοηθήσουμε στην πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές παθήσεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη σειρά αντιβιοτικών από γιατρό.

Όμως, υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις, όπως μια σοβαρή ασθένεια με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο εμετό ή διάρροια.

Όποιος τα νιώθει αυτά «θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια», είπε ο Δρ Γίμι Τσόου και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «αν και μεταφέρεται ακίνδυνα από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το φιλί ή το άγγιγμα.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια, αυτά τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο δέρμα και τον λαιμό, μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια και να οδηγήσουν σε διεισδυτική νόσο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α».

Ήδη η Ομάδα Προστασίας Υγείας του Βορειοδυτικού Λονδίνου έστειλε email στους γιατρούς της περιοχής για να τους προειδοποιήσει για εξάπλωση πολυάριθμων ιογενών λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών του δημοτικού σχολείου.

«Να μην ανησυχούν υπερβολικά οι γονείς αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα»

Από τη μεριά της, η Οξάνα Πυσίκ του Outbreak Educational Programme in Infectious Diseases στο University College του Λονδίνου, εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί συχνά να παρουσιάζεται παρόμοιος με τη γρίπη.

Ωστόσο, ένας τρόπος για να το ξεχωρίσει κανείς είναι ότι κάποια στιγμή υπάρχει μια «λευκωπή επίστρωση στη γλώσσα», η οποία είναι επίσης γνωστή ως «γλώσσα φράουλα».

Η λοίμωξη παρατηρείται πιο συχνά σε σχολεία και ανάλογες εγκαταστάσεις λόγω του τρόπου εξάπλωσής της. Γι’ αυτό και και είναι «σημαντικό» οι άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτήν να λαμβάνουν αντιβιοτικά το «συντομότερο δυνατό» για να μην προκύψουν άλλες επιπλοκές.

«Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά… Δεν θα ήθελα να ανησυχήσουν υπερβολικά λόγω των κρουσμάτων που βλέπουμε, απλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε.

Η UKHSA συμβουλεύει όσους προσβάλλονται από την ασθένεια να αποκλείονται από τον παιδικό σταθμό, το σχολείο ή την εργασία για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής.

Ετικέτες

Documento Newsletter