Συναγερμός στη Δύση μετά το χτύπημα στην Ουκρανία με τον νέο ρωσικό πύραυλο Oreshnik – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ

Συναγερμός στη Δύση μετά το χτύπημα στην Ουκρανία με τον νέο ρωσικό πύραυλο Oreshnik – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κλιμάκωσε την Πέμπτη την ένταση της σύγκρουσης με τη Δύση, λέγοντας ότι η Ρωσία εκτόξευσε τον βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας ως απάντηση στην πρόσφατη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία.

Στον απόηχο της εκτόξευσης του πυραύλου, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, αναφέρει το AFP. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, μετά από αίτημα της Ουκρανίας για το χτύπημα της Ρωσίας με το νέο βαλλιστικό πύραυλο στην πόλη Ντνίπρο.

Την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της Ουκρανίας. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε αρχικά ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από την περιοχή του Αστραχάν, πιθανότατα από το πεδίο δοκιμών πυραύλων δοκιμών πυραύλων Καπούστιν Γιαρ.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε την περιοχή του Ντνιπρο με τον βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik. Οι αναλυτές της Defense Express εκτιμούν ότι ο πύραυλος Oreshnik μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο πύραυλος Rubezh, με τη Ρωσία να προσπαθεί να εκφοβίσει τη Δύση με διαφορετικά ονόματα.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο πριν από την εκτόξευση του νέου πυραύλου.

Στο Κίεβο, οι σειρήνες δεν έχουν σταματήσει να ηχούν, υπό την απειλή ενός νέου ρωσικού χτυπήματος. Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ανέβαλε προγραμματισμένη συνεδρίασή για λόγους ασφαλείας.

Η Ρωσία ξεκινά μαζική παραγωγή πυραύλων Oreshnik

Μία μέρα μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Oreshnik» στο Ντνίπρο, ο Ρώσος πρόεδρος εξήγγειλε την έναρξη της μαζικής παραγωγής του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik, σαν αυτόν που έπληξε το Ντνίπρο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, σε τηλεοπτικά σχόλια, είπε ότι ο πύραυλος είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί από έναν εχθρό. «Πρέπει να ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή. Η απόφαση… έχει ουσιαστικά ληφθεί», δήλωσε ο Πούτιν, εκθειάζοντας την «ιδιαίτερη δύναμη αυτού του όπλου και την ισχύ του».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων είναι «ζωτικής σημασίας» καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει «νέες απειλές».

«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο για έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η μαζική παραγωγή», είπε.

Αναφερόμενος στον «Oreshnik» είπε ότι «κανείς άλλος δεν διαθέτει ένα τέτοιο όπλο», το οποίο «δεν μπορεί να αναχαιτιστεί». Η ασφάλεια της Ρωσίας «θα εξασφαλιστεί», πρόσθεσε.

Πηγές της Μόσχας σημειώνουν ότι το βεληνεκές του πυραύλου είναι 5.000 χιλιόμετρα, γεγονός που επιτρέπει στη Ρωσία να πλήξει πιθανούς στόχους στην Ευρώπη αλλά και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα αναπτύξει την αντιαεροπορική της άμυνα για να αντιμετωπίσει «νέους κινδύνους»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε  ότι η Ουκρανία εργάζεται για την ανάπτυξη νεών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει του «νέους κινδύνους», μετά την ανάπτυξη του νέου, ρωσικού, μέσου βεληνεκούς πυραύλου στον 33ο μήνα του πολέμου.

Ο Ζελένσκι στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, είπε επίσης ότι ο κόσμος χρειάζεται μια «σοβαρή απάντηση» στην ανάπτυξη, ώστε ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν να φοβηθεί να επεκτείνει τον πόλεμο και να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του.

Είπε ότι η χρήση μιας άλλης χώρας για τη «δοκιμή νέων όπλων για την τρομοκρατία» αποτελεί σαφώς διεθνές έγκλημα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία γελοιοποιεί τις εκκλήσεις του Κινέζου συμμάχου της για αυτοσυγκράτηση, εκτοξεύοντας έναν πειραματικό πύραυλο νέας γενιάς στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία γελοιοποιεί τη θέση κρατών όπως η Κίνα, των κρατών του Παγκόσμιου Νότου και ορισμένους ηγέτες που ζητούν κάθε φορά αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

O Όρμπαν καλεί τη Δύση να πάρει στα σοβαρά τις απειλές της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος παραμένει στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλεσε σήμερα τη Δύση να μην υποβαθμίσει τις απειλές της Ρωσίας, χώρας εξοπλισμένης “με τα πιο καταστροφικά όπλα στον κόσμο”.

Όταν εκφράζεται για το θέμα αυτό “μια χώρα όπως η Ρωσία, που είναι διαφορετική από εμάς και που βασίζει την πολιτική της, τη θέση της στον κόσμο γενικότερα στη στρατιωτική ισχύ”, “πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη (αυτές τις απειλές) κυριολεκτικά”, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Μετά την εκτόξευση ενός νέου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου κατά ουκρανικού εργοστασίου όπλων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος το βράδυ της Πέμπτης. Δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λάβει στο εξής “παγκόσμιο χαρακτήρα” και απείλησε να πλήξει τις συμμαχικές χώρες του Κιέβου.

Η “έτοιμη για όλα” τα σενάρια Ρωσία, όπως δήλωσε, τροποποίησε πρόσφατα το πυρηνικό της δόγμα για να διευρύνει τη δυνατότητα χρήσης ατομικού όπλου.

“Δεν είναι φλυαρία” ούτε “επικοινωνιακό τέχνασμα”, οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου “έχουν βαρύτητα” και “θα υπάρξουν συνέπειες”, εκτίμησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Προτού υπενθυμίσει ότι η Μόσχα “διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, με όπλα από τα πιο σύγχρονα και τα πιο καταστροφικά”.

Ο Βίκτορ Όρμπαν τάσσεται συχνά υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας τρίτης παγκοσμίας σύρραξης.

 

Διαβάστε επίσης
Documento Newsletter