Συναγερμός στα Χανιά: Kρούσμα Candida Auris σε νοσοκομείο

Συναγερμός στα Χανιά: Kρούσμα Candida Auris σε νοσοκομείο

Συναγερμός σήμανε στο Νοσοκομείο Χανίων έπειτα από κρούσμα του μύκητα candida auris που εντοπίστηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, o διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, επιβεβαίωσε ότι το κρούσμα αφορά περιστατικό ασθενούς ο οποίος πρόσφατα διεκομίσθη από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά από μακρά νοσηλεία.

Η ασθενής από την πρώτη στιγμή νοσηλευόταν στην απομόνωση και στις καλλιέργειες που ελήφθησαν την ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο, ανιχνεύτηκε ο ο συγκεκριμένος μύκητας.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο και έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα με τις οδηγίες της Προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων.

Συχνά, η καντιντίαση, ως ενδονοσοκομειακή λοίμωξη προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσολογική ανεπάρκεια).

Ο Candida auris είναι είδος μύκητα που προκαλεί καντιντίαση στον άνθρωπο. Η λοίμωξη αυτή, είναι ενδονοσοκομειακή και προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη που πάντως μπορεί να αντιμνετωπιστεί. Η διάδοση είναι συχνή σε δομές υγείας, ιδίως μεταξύ ενοίκων δομών μακροχρόνιας φροντίδας ή μεταξύ ατόμων που χρησιμοποιούν συσκευές όπως οι μηχανικοί αναπνευστήρες.

Οι μολύνσεις από τον μύκητα αυτό, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, έχουν χαρακτηριστεί «επείγουσα απειλή» από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ενώ πέρυσι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τον πρώτο του κατάλογο «μυκητισιακών παθογόνων προτεραιότητας» που περιλαμβάνει το Candida auris.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο μύκητας candida auris θεωρείται αναδυόμενος παθογόνος παράγοντας για τρεις κύριους λόγους:

  1. Εμφανίζει συχνά αντοχή σε αντιμυκητικά φάρμακα, όπως οι αζόλες, ή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών, όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται για τη
    θεραπεία διεισδυτικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.
  2. Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει δυσκολίες με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική
    αντιμετώπιση των ασθενών.
  3. Επειδή η C. auris προκαλεί όλο και συχνότερα επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, η έγκαιρη ανίχνευσή της είναι σημαντική, ώστε να ληφθούν ειδικά μέτρα για την πρόληψη της
    διασποράς

Στην Ελλάδα, η πρώτη απομόνωση του μύκητα ήταν το 2019, και έκτοτε απομονώνονται με αυξανόμενη συχνότητα στελέχη C. auris από διεισδυτικές λοιμώξεις (καντινταιμίες), σε βαρέως πάσχοντες με μακροχρόνιες νοσηλείες και παρουσία ενδαγγειακών καθετήρων. Επίσης ο μύκητας έχει απομονωθεί από δείγματα αποικισμού ασθενών και προσωπικού, καθώς και από περιβαλλοντικά δείγματα από επιφάνειες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο οποίο αποστέλλονται δείγματα από νοσοκομεία όλης της χώρας για έλεγχο ταυτοποίησης και ευαισθησίας.

 

Documento Newsletter