Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Δυσάρεστες αναμνήσεις ξύπνησαν οι ανακοινώσεις διεθνώς για τον ιο Mpox

Μνήμες από τα πρώτα 24ωρα της έναρξης της πανδημίας της Covid ξυπνούν οι ανακοινώσεις και τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνουν παγκοσμίως οι χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού Mpox (ιογενής λοίμωξη που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων).

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν πως σε καμία περίπτωση η μετάδοση του ιού αυτού δεν είναι το ίδιο εύκολη με του SARS-CοV-2, οι υγειονομικές αρχές μετά την εξάπλωση του Mpox εντός και εκτός της Αφρικής καλούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αυξήσουν τα επίπεδα ετοιμότητας για τον περιορισμό του.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωσή του από «χαμηλό» σε «μέτριο», καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) αποφάσισε να ακολουθήσει την κατεύθυνση που έδωσε ο ΠΟΥ όταν στα μέσα της εβδομάδας κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία με αφορμή την εξάπλωση της ασθένειας στην Αφρική και πέρα από αυτήν.

Μικρές πιθανότητες

Το ECDC μεταξύ άλλων ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό, ενώ ανακοίνωσε πως η πιθανότητα μετάδοσης στην Ευρώπη παραμένει πολύ μικρή, δεδομένου ότι οι εισαγόμενες μολύνσεις διαγιγνώσκονται γρήγορα και εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου.

Η απόφαση του ΠΟΥ σχετικά με τον Μpox (είναι η δεύτερη φορά που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκεκριμένη ασθένεια μέσα σε δύο χρόνια) ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αφρική, όπου έχουν καταγραφεί 38.465 κρούσματα (1.456 νεκροί) σε 16 χώρες της Αφρικής από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ φέτος παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 160%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Το στέλεχος του ιού το οποίο ευθύνεται για την απόφαση του ΠΟΥ είναι το Clade 1b, το οποίο είναι πιο θανατηφόρο και μεταδίδεται ευκολότερα από τα προηγούμενα. Αν κάποιος προσβληθεί από Clade 1b, μπορεί να εμφανίσει δερματικά εξανθήματα σε όλο το σώμα, ενώ με τα προηγούμενα στελέχη τα εξανθήματα περιορίζονταν στο στόμα, το πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα.

Τo ECDC έλαβε την απόφαση

να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού μετά και την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της ασθένειας (και συγκεκριμένα του στελέχους Clade 1b) στη Σουηδία. Από την πλευρά της, μέτρα ελέγχου αφίξεων προσώπων και εμπορευμάτων από χώρες με έξαρση Μpox ανακοίνωσε η… Κίνα.

Δεν υπάρχει ανησυχία

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία για εξάπλωση της ιογενούς λοίμωξης και ο κίνδυνος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ενημέρωση του κοινού και σε ευαισθητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού, στο πλαίσιο της έγκαιρης διάγνωσης και ενημέρωσης των αρχών δημόσιας υγείας.

Ο εμβολιασμός κατά του Μpox έχει ξεκινήσει από τις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία Αττικόν και «Ανδρέας Συγγρός», ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να λειτουργήσουν ακόμη πέντε εμβολιαστικά κέντρα σε άλλες μεγάλες πόλεις και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα. Παράλληλα, για τη διασφάλιση της εργαστηριακής διάγνωσης λειτουργεί δίκτυο εργαστηρίων (ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ Κρήτης, ΑΠΘ) το οποίο αν κριθεί αναγκαίο πρόκειται να ενισχυθεί.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου που ενδείκνυται εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός ενδείκνυται για ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως:

• Αντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες (MSM), άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες και γυναίκες και διεμφυλικά άτομα. Ειδικά αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων (περισσότερους από πέντε) ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους τρεις μήνες.

• Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς Μpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).

• Ατομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς Μpox, σε διάστημα τεσσάρων έως και 14 ημερών μετά την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου, και τέλος άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με καταγραμμένα κρούσματα, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα προφύλαξης. Θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, με άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά) όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι), με μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κ.λπ.) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα, τη χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος) με ή χωρίς πυρετό και ρίγη.

Δείτε επίσης:

Όταν ο Μητσοτάκης «έκλαιγε» πάνω από τα καμένα της Πεντέλης το… 2007 (Video)


Ο «αόρατος» αρχισυντάκτης ξαναχτύπησε στις πυρκαγιές


Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο ανοιχτά της Υεμένης