Συναγερμός για τη Γη

Συναγερμός για τη Γη

Μέσα σε έναν χρόνο η πρωτοβουλία ενός 16άχρονου κοριτσιού, της Σουηδής Γκρέτα Τούνμπεργκ, που έκανε μονοήμερη «απεργία από το σχολείο» και διαδήλωνε κάθε Παρασκευή έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της την αντίθεσή της στην καταστροφή του περιβάλλοντος, έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο κίνημα που στηρίζεται κυρίως στην ευαισθησία των νέων.

Νέοι σε 139 χώρες

Την περασμένη Παρασκευή διοργανώθηκαν σε 139 χώρες – μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα– 4.638 (!) εκδηλώσεις με θέμα τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Η πλειονότητα όσων συμμετείχαν ήταν άτομα νεαρής ηλικίας. Τα κίνητρά τους γίνονται εύκολα αντιληπτά: καταρχάς, η κλιματική αλλαγή τα αφορά άμεσα διότι δεν θα συμβεί αόριστα «κάποτε στο μέλλον» αλλά κατά τη διάρκεια της δικής τους ζωής.

Δεύτερον, οι πρωτοφανείς φετινές πυρκαγιές στα τροπικά δάση του Αμαζονίου έχουν ευαισθητοποιήσει μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινής γνώμης.

Τρίτον, αλλά ίσως σημαντικότερο, η ηλικία τους τους επιτρέπει να βλέπουν τα πράγματα καθαρά, χωρίς το φίλτρο της απάθειας, της ματαιότητας, των προσωπικών φιλοδοξιών και των ειδικών συμφερόντων.

Πόλεμος στην Γκρέτα

Στον κύκλο αυτών των συμφερόντων θα πρέπει να ενταχθούν τα υποτιμητικά σχόλια για την Γκρέτα Τούνμπεργκ που λέγονται και γράφονται από πολιτικούς του συντηρητικού χώρου. Στόχος τους είναι να θίξουν πρώτα την ίδια και μετά το νεολαιίστικο κίνημα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα.

«Για την πολιτική παράτησε το σχολείο και οι γονείς της τη στέλνουν στην Αμερική για να προβάλει τον εαυτό της» είναι κάτι που λέγεται συχνά, παραβλέποντας το γεγονός ότι το φιλελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας επιτρέπει σε μαθητές να παίρνουν άδεια για έναν χρόνο και στη συνέχεια να συνεχίζουν κανονικά στην επόμενη τάξη.

Στις ΗΠΑ, όπου συνάντησε τον Μπαράκ Ομπάμα και μίλησε σε πολιτικούς, προσκλήθηκε και δεν πήγε με δική της πρωτοβουλία.

Documento Newsletter