Η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε μεγάλο πλήγμα και στον αθλητισμό. Ο τέως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός καταθέτει στο documentonews.gr τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση του αθλητισμού στην μετά – κορονοϊού εποχή:
«Ο αθλητισμός είναι από τους τομείς που δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα από την υγειονομική κρίση. Κάθε αγωνιστική δραστηριότητα διεκόπη και περισσότεροι από 140 επαγγελματικοί κλάδοι που σχετίζονται με αυτή τέθηκαν σε αναστολή ή υπολειτουργούν. Το χειρότερο όμως είναι οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη γενικότερη υγεία και φυσική κατάσταση των ανθρώπων, που υποχρεώθηκαν να ζουν σε συνθήκες υποκινησίας εδώ και δυο μήνες.
Αυτές τις ημέρες, ενώ αναδείχτηκε η μεγάλη σημασία της σωματικής άσκησης και πολύ σωστά μεταξύ των εξαιρέσεων στους λόγους μετακίνησης συγκαταλέγεται η ατομική άσκηση, δεν έλειψαν οι αντιφάσεις. Τέτοιες, όπως η απαγόρευση της κολύμβησης και το κλείσιμο των μοναδικών ελεύθερων χώρων όπου μπορεί κανείς να περπατήσει, να τρέξει ή να κάνει ποδήλατο.
Συχνά, η επιδίωξη εκατοντάδων ανθρώπων να ασκηθούν αντιμετωπίσθηκε με ειρωνική διάθεση από συγκεκριμένους τηλεοπτικούς πανελίστες, με το ερώτημα «μα καλά που βρέθηκαν όλοι αυτοί, όλοι τώρα αποφάσισαν να γίνουν αθλητές…».
Απάντηση φυσικά υπάρχει. Όλοι αυτοί είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ήταν πάντα υπαρκτοί, που στη καθημερινότητά τους ασκούνται ατομικά ή στα γυμναστήρια της γειτονιάς ή σε αθλητικά σωματεία, χωρίς να καταγράφονται πουθενά και χωρίς να «παίζουν» σε αθλητικές εκπομπές. Η ατομική τους ανάγκη για άσκηση, εάν νοηθεί ως συλλογικό αγαθό ήταν πάντα και τώρα με την υγειονομική κρίση είναι ακόμα περισσότερο από τα πιο σημαντικά κοινωνικά δικαιώματα, που πρέπει να παρέχεται από την πολιτεία ισότιμα για όλους.
Όσο δε αφορά στον αγωνιστικό αθλητισμό, ο οποίος λειτούργησε με απόλυτη πειθαρχία και συνείδηση, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν χρειάζεται τα καθρεφτάκια, τα ευχολόγια και τις επικοινωνιακές καμπάνιες που βλέπουμε σήμερα από το αρμόδιο υπουργείο. Η επανεκκίνησή του απαιτεί ένα ολιστικό σχέδιο, με κριτήριο την πρόσβαση ομάδων του πληθυσμού, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση, σε παροχές υπηρεσιών άσκησης, την υγειονομική ασφάλεια αθλητών και αθλούμενων, την εργασιακή αποκατάσταση των προπονητών και άλλων εργαζόμενων, τη βιωσιμότητα των αθλητικών σωματείων και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων ιδιωτικών γυμναστηρίων.
Ας δούμε την κρίση ως τη μεγάλη ευκαιρία, όχι απλά επανεκκίνησης κι επιστροφής στα παλιά, αλλά πραγματικής αναδιοργάνωσής του αθλητισμού σε υγιείς βάσεις.
Μέτρα για αθλητές και αθλούμενους
1. Καταρχάς, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρέπει να εξασφαλίζουν τους αθλητές. Με προληπτικά διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους αθλητές προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, όταν αυτά ξεκινήσουν, με δαπάνη ΕΟΠΥΥ. Βασική προϋπόθεση να εκδοθούν έγκαιρα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τις αθλητικές δραστηριότητες εξειδικεύοντας σε χώρους (ανοικτούς – κλειστούς, πισίνες – γυμναστήρια κλπ) και στη κατηγοριοποίηση των αθλημάτων (ομαδικά – ατομικά, σωματικής επαφής – τεχνικά κλπ).
2. Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ (που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και σύνδεση με το δημόσιο σύστημα υγείας στα πλαίσια της πολιτική πρόληψης υγείας.
3. Αντίστοιχα, πρέπει να είναι τα προληπτικά τεστ για όλους τους χρήστες δημόσιων και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και για όσους συμμετέχουν σε οργανωμένα προγράμματα Άθλησης για Όλους των δήμων.
4. Μείωση κατά 50% των μηνιαίων συνδρομών των ελεύθερα αθλούμενων στις δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις. Πλήρης απαλλαγή από τις μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των νόμων για τον κορονοϊό, σε όσους έμειναν άνεργοι και δεν επαναπροσλήφθηκαν, σε όσους παρατάθηκε το καθεστώς ανεργίας, σε μακροχρόνια άνεργους, σε όλους τους πολύτεκνους με τρία παιδιά και άνω, σε φοιτητές, όλους τους συνταξιούχους και άπορους, στα ΑμεΑ
5. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και στήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας (ιδιωτικά γυμναστήρια) και αθλητικά σωματεία
6. Επιδότηση για άθληση της οικογένειας σε αθλητικά σωματεία και ιδιωτικά γυμναστήρια, στους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και στους μακροχρόνια άνεργους, Υλοποίηση προγράμματος μέσω ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.
Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν μέτρα οικονομικής στήριξης σε όλα τα επίπεδα του αθλητικού συστήματος, κλιμακωτά:
Μέτρα για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία
1) Επιδότηση μέρους των μισθολογικών υποχρεώσεων τριών μηνών τουλάχιστον 2 προπονητών για κάθε σωματείο
2) Επιδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε όλα τα αθλήματα για την δαπάνη της ιατρικής κάλυψης των επίσημων αγώνων όλων των κατηγοριών
3) Χρήση των δημόσιων και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων από τα ερασιτεχνικά σωματεία χωρίς υποχρέωση καταβολής μισθώματος για ένα χρόνο
4) Πάγωμα για 6 μήνες όλων των χρεών παρελθόντων ετών, των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στους δήμους που σχετίζονται με τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Μετά τη παρέλευση του 6μηνου, ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε 48 μηνιαίες δόσεις.
5) κατάργηση όλων των διοικητικών παραβόλων – χαρατσιών που επιβάλλουν οι αθλητικές ομοσπονδίες ή δευτεροβάθμιες αθλητικές ενώσεις στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία (παράβολα μεταγραφών, ανανέωσης αθλητικών δελτίων και ταυτοτήτων προπονητών, παράβολα ζύγισης κλπ)
6) κατάργηση των οικονομικών ποινών στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία σε περίπτωση απόφασης ΜΗ συμμετοχής στο πρωτάθλημα που δικαιούνται αλλά στην αμέσως προηγούμενη κατηγορία
7) Υποχρέωση όσων Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών έχουν δευτεροβάθμιες Ενώσεις Αθλητικών Σωματείων να καταβάλλουν κατ’ ελάχιστο το 20% του συνόλου της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης, στις Ενώσεις και όσων δεν έχουν ενώσεις να καταβάλουν στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Μέτρα για την στήριξη των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών
1) Αύξηση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης κατά 10% μεσοσταθμικά.
2) Κάλυψη μέρους των ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών και Δευτεροβάθμιων Αθλητικών Ενώσεων για την περίοδο διακοπής των αθλητικών δραστηριοτήτων και για ένα επιπλέον τρίμηνο μετά την επανέναρξη αυτών, από τον προϋπολογισμό του Υφυπ. Αθλητισμού.
3) Με την επανεκκίνηση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, 5% όλων ανεξαιρέτως των τηλεοπτικών συμβολαίων θα διατίθεται στις οικίες αθλητικές ομοσπονδίες, επιπλέον των περιπτώσεων των ήδη υφιστάμενων ποσοστών, από τις επαγγελματικές λίγκες προς την αθλητική ομοσπονδία.
Μέτρα για την ενίσχυση των αθλητικών υποδομών
1) Στελέχωση των ιατρείων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων και των Δημοτικών Αθλητικών εγκαταστάσεων καθημερινής χρήσης από αθλητικά σωματεία και κοινό ελεύθερα αθλούμενων, με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό καθημερινά για όλες τις ώρες λειτουργίας
2) Υλικοτεχνική ενίσχυση των ιατρείων Εθνικών Αθλητικών Κέντρων και των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων
3) Κάλυψη των 250 οργανικών κενών όλων των ειδικοτήτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα Εθνικά Αθλητικά κέντρα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού πρέπει να συνοδευτεί από σοβαρά θεσμικά μέτρα διαρκούς τροφοδότησής του, που συνάδουν με τις οδηγίες των Ευρωπαϊκών θεσμών και τις διεθνείς συμβάσεις της UNESCO για αλληλεγγύη και ανταποδοτικότητα του επαγγελματικού αθλητισμού προς τον αθλητισμό βάσης.
Σε αυτή τη κατεύθυνση απαιτείται, η δημιουργία ενιαίου ταμείου υπέρ του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού (νομοθετικά κατοχυρωμένο αποκλειστικά και μόνο για τον αθλητισμό) και κεντρική διαχείριση των πόρων του από το Υφυπ. Αθλητισμού. Η δε διάθεση του πρέπει να γίνεται ως εξής: το 40% των πόρων απευθείας στα αναγνωρισμένα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, το 30% των πόρων στις Εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες (αποκλειστικά στους κωδικούς ανάπτυξης), και το 30% για την δημιουργία ταμείου ασφάλισης των αθλητών και την ιατρική – υγειονομική περίθαλψη σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης.
Οι πόροι του ταμείου εντάσσονται σε ειδικό κωδικό του ετήσιου προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Αθλητισμού – ΓΓΑ και προέρχονται από:
1) Διάθεση ποσοστού 5% από τα έσοδα (προ φόρων) όλων των στοιχηματικών εταιρειών που φορολογούνται στην Ελλάδα υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
2) Επιβολή διοικητικού τέλους σε όλα τα επαγγελματικά συμβόλαια αθλητών και προπονητών, με επιβάρυνση των αθλητικών εταιρειών.
3) Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλει ο εκάστοτε Υφυπουργός Αθλητισμού σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, για περιπτώσεις πράξεων βίας σε αθλητικούς χώρους και λοιπές παραβάσεις
Η οικονομία της χώρας, μετά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει το μαξιλαράκι των 37 δις ευρώ. Ο αθλητισμός έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στη συγκέντρωσή του, πρέπει να λάβει πίσω ότι του αναλογεί, τώρα που τα έχει ανάγκη. Εκτός αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι η «αγελάδα» μπορεί να συνεχίσει να παράγει γάλα για τον δημόσιο κορβανά χωρίς να την ταΐζει καθόλου, ή οδηγήσει τη χώρα σε νέα μνημόνια».