Μορφή «χιονοστιβάδας» έχουν πάρει οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου, σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Μετά την αντιπολίτευση, ήταν η σειρά του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών – Επανορθώσεων να στηλιτεύσει τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου, μέσω του Αριστομένη Συγγελάκη.
Ο συγγραμματέας του Συμβουλίου κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει δημόσια τον εκπρόσωπό του, τονίζοντας ότι η Γερμανία μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί με βλαβερό για τα εθνικά συμφέροντα, τρόπο, την αρχική τοποθέτηση Σκέρτσου. «Είμαστε εξοργισμένοι όλοι από αυτές τις ανιστόρητες, αναθεωρητικές και προσβλητικές προς τη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής και επιζήμιες προς τη χώρα, δηλώσεις».
«Για πρώτη φορά ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει μια τόσο αισχρή τοποθέτηση, την οποία σήμερα με μια κυβίστηση επιχειρεί να διορθώσει. Η βλάβη και η εκμετάλλευση που θα τύχει από τη Γερμανία η αρχική του τοποθέτηση είναι όνειδος και ο πρωθυπουργός, που κατάγεται από την αιματοβαμμένη Κρήτη, οφείλει δημόσια και με οξύτητα να τον αποδοκιμάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Αθήνα 98,4 ο Αριστομένης Συγγελάκης.
Διαβάστε επίσης: Άθλιοι ισχυρισμοί Σκέρτσου – Χαρίζουν τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω»
Τι είπε ο Σκέρτσος
Ερωτηθείς, σε παρέμβασή του στο κανάλι TRT και στον Σωτήρη Πολύζο την Τετάρτη για το ιδιαιτέρως ευαίσθητο για όλους τους Έλληνες θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, για τις φρικαλεότητας των ναζί, ο Άκης Σκέρτσος – κυβερνητικός εκπρόσωπος- επέλεξε να πει το αμίμητο: «Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω».
Συγκεκριμένα, στην τελευταία ερώτηση της συνέντευξης, ο Σωτήρης Πολύζος αναφέρεται στο στο βιβλίο «Γιαβόλ» του Γ. Χαρβαλιά για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, που υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ.
Ρώτησε λοιπόν ο δημοσιογράφος: «Γιατί καμία κυβέρνηση δεν ήρθε σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης – να έχουμε μια ομόφωνη απόφαση στη Βουλή – και να πούμε ότι πάμε να το διεκδικήσουμε».
Τότε ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε πως «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω» και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει «να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις» σε όπως «η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον».