Μετά από μια εβδομάδα, κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν ένα αποδυναμωμένο ψήφισμα για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Στο ψήφισμα αυτό, που θα τεθεί προς ψήφιση αργότερα μέσα στην Παρασκευή, ζητείται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για Γάζα, όμως ορισμένες χώρες θέλουν ένα ισχυρότερο κείμενο που θα περιλαμβάνει την έκκληση για εκεχειρία που έχει πλέον εξαλειφθεί.
Με τις συνθήκες στη Γάζα να επιδεινώνονται, το 15μελές Συμβούλιο, το οποίο έχει εγκλωβιστεί στις διαπραγματεύσεις για το ψήφισμα που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται τώρα να ψηφίσει την Παρασκευή.
Μετά κόπων
Μετά από τέσσερις αναβολές της ψηφοφορίας καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις, διπλωμάτες ανέφεραν ότι επετεύχθη συμφωνία αργά την Πέμπτη με τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να επιτρέψει την έγκριση του ψηφίσματος. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σημείωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «ένα ψήφισμα που μπορούμε να υποστηρίξουμε», αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα ψήφιζαν υπέρ ή θα απείχαν, κάτι που θα επέτρεπε την έγκριση του ψηφίσματος.
Απαίτηση για περισσότερα
Ωστόσο, ορισμένα κράτη θέλουν ένα ισχυρότερο κείμενο, καθώς το τελευταίο προσχέδιο καταργεί τις εκκλήσεις για «επείγουσα και βιώσιμη διακοπή των εχθροπραξιών». Δεδομένων των σημαντικών αλλαγών, πολλές χώρες δήλωσαν ότι έπρεπε να συμβουλευτούν τις πρωτεύουσές τους πριν από την ψηφοφορία. Το τελευταίο προσχέδιο ζητά «επείγοντα μέτρα για να επιτραπεί άμεσα η ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και επίσης να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».
Εν τω μεταξύ, υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας βρίσκεται σε «άμεσο κίνδυνο πείνας», καθώς μαίνονται μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστινίων μαχητών στο μεγαλύτερο μέρος του θύλακα.
Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι 20.057 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 53.320 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε η τρέχουσα σύγκρουση.
Αφαίρεση της εκεχειρίας, δυσαρέσκεια από Ρωσία
Η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επρόκειτο να διεξαχθεί τη Δευτέρα, αλλά καθυστερεί καθημερινά αυτή την εβδομάδα λόγω διαφωνιών σχετικά με τη διατύπωση των όρων. Το τελευταίο προσχέδιο δεν απαιτεί τον τερματισμό των μαχών, μια αλλαγή που έγινε για να κατευνάσει την Ουάσιγκτον, η οποία έχει ασκήσει βέτο σε προηγούμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
Οι Ρώσοι και Παλαιστίνιοι πρεσβευτές φέρεται να μην είναι ευχαριστημένοι με αυτές τις αλλαγές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μέσων ενημέρωσης, ένα επιπλέον κόλλημα για τους διπλωμάτες που διαπραγματεύονται το σχέδιο ψηφίσματος ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης του ΟΗΕ, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της παροχής βοήθειας σε κλίμακα, ανεξάρτητα από τις αρχές είτε του Ισραήλ είτε της Χαμάς στη Γάζα.
Προηγούμενες αναβολές
Το τελευταίο προσχέδιο προς ψήφιση τέθηκε σε βέτο από τις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου, το οποίο ακολούθησε γρήγορα δράση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τέσσερις ημέρες αργότερα, όταν τα κράτη μέλη ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, μέσω ενός μη δεσμευτικού ψηφίσματος. Η Έκτακτη Ειδική Σύνοδος της Συνέλευσης συνεχίστηκε και στη συνέχεια διεκόπη την Τετάρτη με δεκάδες χώρες να κάνουν δηλώσεις για την κρίση.
Το Συμβούλιο διαπραγματευόταν όλη την εβδομάδα για να βρει την κατάλληλη διατύπωση που θα αποφύγει ένα ακόμα βέτο των ΗΠΑ, αφού πρώτα εισήγαγε ένα σχέδιο που ζητούσε «παύση των εχθροπραξιών», το οποίο τώρα απαιτεί «αναστολή» των μαχών, για να αυξηθεί σημαντικά η πρόσβαση σε σωτήρια βοήθεια.
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Τρίτη και σε προηγούμενες αδιέξοδες συνεδριάσεις ότι οποιοδήποτε ψήφισμα πρέπει να καταδικάζει τις επιθέσεις της ομάδας Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε αυτή τη θανατηφόρα και άνευ προηγουμένου αύξηση στη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ.
Το Πακιστάν και αρκετές άλλες χώρες, που επικρίνουν την επίθεση του Ισραήλ, υποστήριξαν ως απάντηση ότι οποιοδήποτε ψήφισμα καταδικάζει τη Χαμάς, πρέπει επίσης να καταδικάσει την ισραηλινή κατοχή και τους χιλιάδες θανάτους αμάχων που προέκυψαν από τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.
Από την Πέμπτη δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στα βόρεια του θύλακα και τραυματισμένοι γονείς που έχουν εγκλωβιστεί σε εγκαταστάσεις «περιμένουν να πεθάνουν» εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης:
«Ναυάγιο» για τον πολυδιαφημισμένο προσωπικό γιατρό της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Μητροπολίτης Χρυσόστομος Μεσσηνίας: Δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Εκκλησία (Video)
Κύριε Πιτσιλή είσαστε Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής ή εξαρτημένης σχέσης;
Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι ίδιοι οι ασθενείς θα πληρώνουν τα χειρουργεία τους