Συμπεριληπτική κοινωνία με αλληλεγγύη

Συμπεριληπτική κοινωνία με αλληλεγγύη

Το όνοµά µου είναι Νικόδηµος Μάινα Κινύουα. Γεννήθηκα στο Νιέρι της Κένυας.

Ηρθα στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριµένα στην Κάλυµνο, σε ηλικία οκτώ ετών µε τον δίδυµο αδερφό µου, τον Φρουµέντιο. Η οικογένειά µου αποφάσισε πως αυτό το ταξίδι ήταν η καλύτερη λύση για ένα καλύτερο µέλλον. Ηρθαµε µε τον αδερφό µου γιατί από µικροί ήµαστε αχώριστοι. Η µάνα µου προτού φύγω µου έδωσε µία συµβουλή, τη βαρύτητα της οποίας αξιολόγησα ύστερα από πολύ καιρό: «Γιε µου, να µάθεις τη γλώσσα του τόπου που θα πας για να γνωρίσεις καλύτερα τους ανθρώπους του».

Στο νησί µεγάλωσα κι άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσµο. Σε αυτήν τη µικρή σε αριθµό αλλά µεγάλη σε καρδιά κοινωνία ανθρώπων έµαθα πόσο σηµαντικό είναι να είσαι ωφέλιµος για τον πλησίον σου, για τον συνάνθρωπό σου και προπαντός για τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη.

Ηρθα στην Αθήνα στα µέσα της δεκαετίας του ’90 για σπουδές, ενώ παράλληλα έπρεπε να δουλεύω για να τα βγάζω πέρα. Αν µε ρωτάτε για την ταυτότητά µου, έχω τη χαρά να δηλώνω Κενυάτης, Καλύµνιος, Αθηναίος και Ελληνας. Μου είναι ανοίκειος ο όρος «µετανάστης». Οι άνθρωποι έχουν ταυτότητα, όνοµα, έχουν µια ιστορία να µας πουν.

Χρειάστηκαν 30 χρόνια µέχρι η ελληνική πολιτεία να µου αποδώσει εντέλει την ιθαγένεια. Ηρθα στον τόπο το 1985 και την έλαβα το 2013. ∆εν είµαι ο µόνος που υπέφερε για να τα καταφέρει.

Σήµερα είµαι 45 ετών. Είµαι παντρεµένος µε µια γυναίκα που αγαπώ και µε αγαπάει. Καρπός αυτής της αγάπης είναι τα δύο µας παιδιά. Επτά και εννέα ετών. Η σύντροφός µου γεννήθηκε εδώ. Είναι µάλιστα ποντιακής καταγωγής. Αυτό που µας συνδέει είναι η αγάπη και όχι η καταγωγή µας. Αγαπάµε τον τόπο µας και θέλουµε να προσφέρουµε σε αυτόν.

Για εµένα αυτό αποτέλεσε και αποτελεί πυξίδα σε όλη µου τη ζωή. Η επαγγελµατική µου διαδροµή είναι αφοσιωµένη στην κοινωνική αποδοχή, την ενδυνάµωση, την ένταξη και τη συµπερίληψη των ανθρώπων που καταφτάνουν στην Ελλάδα µε στόχο µια καλύτερη προοπτική στη ζωή τους. Εγώ ως άνθρωπος µεγάλωσα σε µια κοινωνία θερµή, ανοιχτή, µε αλληλεγγύη και διάθεση για προσφορά. Αυτό το κοµµάτι της κοινωνίας πρέπει να υπερισχύσει.

Για µένα είναι ένα από τα ισχυρά διακυβεύµατα της 21ης του Μάη. Από τότε που κατάλαβα τον εαυτό µου αντιλαµβάνοµαι την πολιτική ως το κατεξοχήν πεδίο της δράσης του πολίτη. Η αλληλεγγύη και η προσφορά είναι τα στοιχεία που σφυρηλατούν τις κοινωνικές σχέσεις και τους δεσµούς µεταξύ των ανθρώπινων κοινοτήτων. Κι αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τώρα είναι η ώρα της δράσης. Ως υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών µε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία εκπροσωπώ τις παραπάνω αξίες. Είµαι υπέρµαχος µιας ανοιχτής κοινωνίας που διεκδικεί την πρόοδό της µε σεβασµό, αγάπη και ενδιαφέρον για τον άλλο. ∆ίνω τη µάχη για την αποδοχή και τη συµπερίληψη των αποκλεισµένων και των λιγότερο προνοµιούχων. ∆ίνω τη µάχη για µια κοινωνία που επιδιώκει την εξωστρέφειά της απέναντι στον φόβο, απέναντι στη µισαλλοδοξία, απέναντι στο σκοτάδι.

Είµαστε µόλις δέκα εκατοµµύρια άνθρωποι σε αυτό τον τόπο. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που µας ενώνουν από αυτά που µας χωρίζουν.

Στις 21 του Μάη ο αγώνας διεξάγεται πρωτίστως στη βάση των αξιών.

Σας το λέω πως στο τέλος θα νικήσουµε!

*Ο Νικόδηµος Μάινα Κινύουα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α΄Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικεφαλής Στρατηγικής και Συντονισμού στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter