Συμμαχία Ισπανίας- Ολλανδίας για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Συμμαχία Ισπανίας- Ολλανδίας για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Ο ισπανός και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών έχουν σχεδιάσει μια κοινή πρόταση για την μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, πράγμα που αναμένεται να τραβήξει την προσοχή του Eurogroup που γίνεται σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις θα έχουν να κάνουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων των χωρών μελών της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τη διαχείριση των κρατικών χρεών και κατ’ επέκταση το ενιαίο νομισματικό σύστημα.

Τι λέει η πρόταση

Η πρόταση των δύο χωρών είναι να αλλάξει η ταχύτητα με την οποία αναγκάζει η ΕΕ να μειώσουν το χρέος τους και να αντικαταστήσει τους υπάρχοντες κανόνες με στόχους εξειδικευμένους για κάθε χώρα.

Δημοσιεύματα στην ισπανική εφημερίδα El Pais κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός cash buffer, ενός μαξιλαριού μετρητών, που θα χρησιμοποιείται όποτε υπάρχει ανάγκη και εξειδικευμένες στρατηγικές για τη μείωση των χρεών, που θα είναι «ρεαλιστικές, σταδιακές και φιλόδοξες», γράφει το προσχέδιο της πρότασης που θα παρουσιάσουν από κοινού η Νάντια Καλβίνιο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και τη Ζίχριντ Κάαγκ, ολλανδή ομόλογός της, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας. Η Ισπανία και η Ολλανδία είναι, αντίστοιχα, η τέταρτη και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι κανόνες που είναι σε ισχύ τώρα προβλέπουν την μείωση χρέους κατά 1/20 κάθε χρόνο, μέτρο το οποίο έχει δεχθεί πολλή κριτική αφού αναγκάζει τις χώρες να καταφύγουν σε πολιτικές λιτότητας για να ανταπεξέλθουν. Καθώς πολλές χώρες έχουν χρέη που ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ τους, η επιστροφή στο 60% του ΑΕΠ με τον προαναφερθέντα ρυθμό σημαίνει αιματηρές οικονομίες που μπορεί να προκαλέσουν νέες υφέσεις.

Η πρόταση επίσης υπογραμμίζει τη σημασία των «υψηλής ποιότητας δημόσιων επενδύσεων» και «μεγάλες επενδυτικές προσπάθειες» για την επίτευξη των πράσινων στόχων και των στόχων για την ψηφιακή μετάβαση.

Συζητήσεις εν όψει τέλους περιόδου χάριτος

Οι χώρες της ΕΕ συζητούν αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, που επίσημα ονομάζεται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίοι περιορίζουν τον κρατικό δανεισμό για την προστασία της αξίας του νομίσματος του ευρώ, που μοιράζονται 19 κράτη. Οι κανόνες έχουν ανασταλεί από το 2020 για να δώσουν στις κυβερνήσεις περιθώρια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και υποτίθεται ότι θα αποκατασταθούν από τις αρχές του 2023.

Ετικέτες

Documento Newsletter