Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: Ένα χρόνο συζητούσαν Κράτος και Εκκλησία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: Ένα χρόνο συζητούσαν Κράτος και Εκκλησία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Προϊόν μακράς διαδικασίας και διαλόγου μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας ήταν η χθεσινή συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διήρκησε σχεδόν έναν χρόνο και από την πλευρά της Κυβέρνησης το θέμα χειρίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο νυν υπουργός Εσωτερικών και τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ελλάδας, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει γραφτεί εδώ και δέκα ημέρες ενώ οι δύο πλευρές όλο αυτό το διάστημα δεν διέρρευσαν τίποτε στον Τύπο κάτι που αποτέλεσε και τη βάση της συμφωνίας αλλά και της καλής σχέσης που διατηρούν οι Τσίπρας – Ιερώνυμος.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, ήταν η καταγραφή της περιουσίας των Μητροπόλεων και κυρίως των διεκδικήσεων έναντι του κράτους, θέμα παλιό και σύνθετο για το οποίο δεν κατορθώθηκε ποτέ να βρεθεί μια λύση. Για τον σκοπό αυτό συστάθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα – μελέτη, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και προσλήφθηκε ειδικός σύμβουλος. Αποτέλεσμα της σοβαρής αυτής δουλειάς ήταν αυτή τη στιγμή 22 Μητροπόλεις να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενώ και οι αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι δεν δεσμεύονται από τη συμφωνία.

Γι αυτό και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, έκανε λόγο για μια «ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία» και βήματα που «πρέπει να είναι προσεκτικά και εξαντλητικά», με στόχο να τεθεί το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων.

«Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο κ. Σαμαράς στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να λύσει το θέμα συστήνοντας εταιρεία αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά υπό τον φόβο αντιδράσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απέφυγε να εντάξει σε αυτήν διαφιλονικούμενες περιουσίες.  

Documento Newsletter