Συμφωνία Μακρόν-Τραμπ για κοινή αντίδραση αν η Συρία διαπράξει επίθεση με χημικά όπλα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης ότι στην περίπτωση που η Συρία διαπράξει «επίθεση με χημικά όπλα», οι δύο χώρες «θα αντιδράσουν από κοινού», τόνισε η γαλλική προεδρία σε μια ανακοίνωσή της.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Μακρόν προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Γαλλία τη 14η Ιουλίου για τους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης.

Η ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλίας δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα και διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να αντιδράσουν, όπως είχαν πράξει έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν στις αρχές Απριλίου (88 νεκροί), την ευθύνη για την οποία επέρριψαν στη Δαμασκό.

Η αμερικανική προειδοποίησε οφειλόταν, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, στην ύποπτη δραστηριότητα στην αεροπορική βάση που είχε χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη επίθεση.

Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε το μεσημέρι για το εάν η Γαλλία διαθέτει τέτοια πληροφόρηση, το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε να γίνουν πυραυλικά πλήγματα εναντίον της συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης — εξαπολύθηκαν τη νύχτα της 6ης προς 7η. Η Γαλλία είχε ειδοποιηθεί για την απόφαση του Λευκού Οίκου να αναληφθεί δράση, διευκρίνισε μια γαλλική διπλωματική πηγή.

Τον Αύγουστο του 2013, μια επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό είχε στοιχίσει τη ζωή 1.400 ανθρώπων και πλέον, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς πάντως να υπάρξει κοινή στρατιωτική επέμβαση των αμερικανικών και των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων παρά την παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που είχε χαράξει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις Βερσαλλίες στα τέλη του Μαΐου, προειδοποίησε πως για την κυβέρνησή του η χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό θα ξεπερνούσε μια κόκκινη γραμμή και διεμήνυσε πως σε μια τέτοια περίπτωση η Γαλλία θα αναλάβει δράση, ακόμη και μόνη αν χρειαστεί.