Συμφωνία Φώφης – Σταύρου για δύο χωριστές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με έναν… τιμονιέρη! – Tι έγινε στην πρώτη τηλεμαχία

Συμφωνία Φώφης – Σταύρου για δύο χωριστές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με έναν… τιμονιέρη! – Tι έγινε στην πρώτη τηλεμαχία

Όχι κόμματα δεν διαλύουν, ούτε Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν ενώνουν! Αυτή ήταν η είδηση της πρώτης τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από την ΕΡΤ, η οποία ανακοινώθηκε από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

 Στον οποίο, η Φώφη Γεννηματά έδωσε το λόγο της και, όπως μας είπε, όταν εκείνη δίνει λόγο, τον τηρεί! Διότι σου λέει και ο Σταύρος, εγώ συμφώνησα να μην διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι, όχι να διαλυθώ εγώ (σ.σ. ο διαλυμένος) για να φτιάξουμε ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα την επόμενη μέρα!

Με λίγα λόγια, μετά την 12η Νοεμβρίου ή την 19η, ο πρόεδρος του νέου φορέα – που δεν θα… υπάρχει ακόμα – θα έχει το τιμόνι, αλλά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα παραμείνουν δύο χωριστές Κοινοβουλευτικές Ομάδες… συνεργαζόμενες! Τώρα, τι διαφορά έχει αυτό, από την πρεμούρα του Θεοδωράκη να μην ενταχθεί το Ποτάμι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, μόνο ο ίδιος το ξέρει! Και πάλι καλά που τους έκανε τη σχετική ερώτηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ήταν ο μόνος ο οποίος θέλησε να υποβάλει ερώτημα σε συνυποψηφίους του, καθώς όλοι οι υπόλοιποι προτίμησαν τοποθέτηση-διάγγελμα…

Όσο για την ουσία και το περιεχόμενο αυτής της τηλεμαχίας, στην οποία τα ερωτήματα υπέβαλαν πέντε δημοσιογράφοι περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, οι θέσεις και η εικόνα των εννέα υποψηφίων, που κάλεσαν τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου – και αυτό είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούν – συνοψίζονται ως εξής:

Φώφη Γεννηματά

Με τον αέρα του «φαβορί», μας υπενθύμισε ότι εκείνη έχει αποδείξει πως ξέρει να κερδίζει, παρότι την κατηγορούν ότι δημοσκοπικά… «έπιασε ταβάνι»! Θέλοντας να πείσει ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως από το παρελθόν κρατά «τη φλόγα και όχι τη στάχτη», καθώς και ότι θα είναι αμείλικτη με φαινόμενα διαφθοράς, ενώ παραφράζοντας την ατάκα του Γεωργίου Παπανδρέου, είπε ότι το σημαντικό δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι. Τόνισε πολλές φορές – και με νόημα – πως γνωρίζει καλά τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θέλοντας να δείξει ότι βρίσκεται κοντά στην κοινωνία περισσότερο από τον καθένα, αλλά και ότι στο κέντρο της πολιτικής της βρίσκεται ο άνθρωπος.

Επανέλαβε τα περί αυτόνομης πορείας του νέου φορέα, λέγοντας ότι δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός. Έκανε λόγο για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και αντέστρεψε την ερώτηση που γίνεται διαρκώς στους υποψηφίους προέδρους του νέου φορέα, ρωτώντας αν είναι διατεθειμένοι οι Μητσοτάκης – Τσίπρας να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα και επαναλαμβάνοντας ότι «κανένας δεν θα κρυφτεί πίσω από εμάς»! Σημειωτέον, ότι η πρώτη φορά που το είπε αυτό ήταν όταν αποφάσισε – συμπορευόμενη με τη ΝΔ – να καταψηφίζει νομοσχέδια, ακόμα κι αν συμφωνεί με το περιεχόμενό τους, σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνουν την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή και την ψήφο των ΑΝΕΛ!

Για την απλή αναλογική, που πέρασε η κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ ενός αναλογικότερου συστήματος από το σημερινό, με καθιέρωση όμως ενός μικρού μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο στην ομογένεια. Έθεσε ως προτεραιότητα την αξιοπιστία, για να αλλάξει η «δυσβάσταχτη συμφωνία Τσίπρα», κάνοντας λόγο για το τεκμηριωμένο «Σχέδιο Ελλάδα», που θα δώσει τη δυνατότητα νέας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή λειτουργίας του Υπερταμείου. Και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να της δώσουν ισχυρή εντολή, γνωρίζοντας καλά πως όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, τόσο ισχυρότερο θα είναι και το έρεισμα του όποιου νέου φορέα, καθώς και ο ρόλος του στις πολιτικές εξελίξεις.

Γιώργος Καμίνης

Κινήθηκε ξανά στη λογική της συγκρότησης ενός ενιαίου πολυτασικού φορέα, τονίζοντας ότι τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα, αλλά σταδιακά. Και εξέφρασε την πεποίθησή του, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής ότι, εφόσον εκλεγεί, εμπιστεύεται «την Φώφη και τον Σταύρο» στη Βουλή, αρνούμενος ότι θα τον θέσουν υπό επιτροπεία (σ.σ. με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι!).

Επανέλαβε ότι οι άλλοι, δηλαδή ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης, θα προστρέξουν στο νέο φορέα και όχι ο φορέας σε αυτούς. Εάν δηλαδή δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, συνεργασίες θα υπάρξουν μόνο με όποιον συμφωνήσει στο δικό του πρόγραμμα και όχι το αντίθετο. Ωστόσο, τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την συμφωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη για δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, υποστηρίζοντας ότι μετά τις 12 Νοεμβρίου η νέα παράταξη πρέπει να έχει ενιαία φωνή στη Βουλή. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είχε κατηγορήσει την Φώφη Γεννηματά για «φυγομαχία» και εικόνα διάσπασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου…

Αυτή τη φορά, πάντως, αγνόησε τις επικρίσεις για την απόφασή του να μην εγκαταλείψει τη δημαρχία εάν εκλεγεί πρόεδρος, αλλά απάντησε στις αιχμές του Γιάννη Μανιάτη περί «ασαφούς πολιτικού στίγματος», απαριθμώντας τα επιτεύγματά του ως δήμαρχος και τις συγκρούσεις που έκανε, με βασική την αναμόρφωση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού 9,84.

Στόχος του είναι να διεκδικήσει ο νέος φορέας τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές, να σπάσει την κομματοκρατία και να φέρει ξανά τους νέους στην πολιτική. Μιλώντας για τους νέους, μάλιστα, τόνισε πως «ήταν μεγάλο λάθος που δεν προχωρήσαμε στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία» – μία σαφής αιχμή για την Φώφη Γεννηματά που ήταν αντίθετη. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας ανοιχτής κοινωνίας για τους πρόσφυγες και ενός διαρκούς μετώπου απέναντι στη Χρυσή Αυγή και το φασισμό.

Σταύρος Θεοδωράκης

Αφού μας αποκάλυψε ότι ο νέος πρόεδρος «θα έχει το τιμόνι», αλλά οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες (σ.σ. ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι) δεν διαλύονται, γιατί αυτό «θα ήταν δώρο στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ο Σταύρος Θεοδωράκης, με την άνεση της τηλεοπτικής πείρας, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τσίπρα ως ένα σώμα με δύο κεφάλια όπου το ένα είναι «ακροδεξιό» – οι ΑΝΕΛ – καθώς και ως «πολιτική τερατογένεση»!

Επανέλαβε, βεβαίως, ότι η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη. Με λίγα λόγια, υποθέτουμε ότι αφού θα είναι δύσκολο να συνεργαστεί με την «τερατογένεση» του Τσίπρα, θα είναι πιο εύκολο με την… παρθενογένεση της ΝΔ του Μητσοτάκη, που δεν διαθέτει ακροδεξιό κεφάλι, αλλά κόβει όποιο κεφάλι τα βάζει με τον διόλου ακροδεξιό Άδωνη! Και αν δεν το είπε ευθέως, το υπονόησε, αφού δήλωσε πως εκείνος θα συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση αλλάξει το νόμο της απλής αναλογικής!

Στο γνωστό μοτίβο των προεκλογικών εξαγγελιών του Ποταμιού, μίλησε για μεταρρυθμίσεις, κατάργηση του πελατειακού κράτους και αξιοκρατία. Και τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ, χωρίς αυτή τη φορά, ωστόσο, να κάνει λόγο και για απολύσεις – όπως είχε πει στο προηγούμενο debate σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό…

Νίκος Ανδρουλάκης

Με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για δημοσκοπική άνοδο του 38χρονου ευρωβουλευτή, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στην ανάγκη να εξαντλήσει τη θητεία του στις Βρυξέλλες, ακόμα κι αν εκλεγεί πρόεδρος του νέου φορέα, γιατί αυτό θα βοηθήσει τη χώρα. Και τάχθηκε υπέρ του παραδείγματος της Κύπρου, σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, λέγοντας πως εκεί τα δύο μεγάλα κόμματα συναίνεσαν αλλά δεν συγκυβέρνησαν. Θέλησε να αποσπάσει από την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη τη δέσμευση μιας ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χωρίς… επιτυχία, αφού απάντησαν πως έχουν ήδη συμφωνήσει για το αντίθετο!

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την προσέγγιση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, άλλωστε, καλείται και στις συνόδους της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών ως παρατηρητής, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως ο πρωθυπουργός, στην Ελλάδα, συνεργάζεται με τον Πάνο Καμμένο, σε μία κυβέρνηση «εθνολαϊκιστική», που δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη. Και δήλωσε πως πρέπει ο νέος φορέας να πείσει τους Ευρωπαίους ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ούτε παρατηρητής»!

Επανέλαβε την πρόταση που είχε υποβάλει και το 2013 ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ περί ασυμβίβαστου (σ.σ. παρότι ο ίδιος εξελέγη ευρωβουλευτής και παρέμεινε γραμματέας, όπως του επισημάνθηκε), λέγοντας ότι δεν έχει σχέση η θέση του ευρωβουλευτή με εκείνη ενός κομματικού αξιωματούχου, ενώ υπενθύμισε πως όταν ο Τσίπρας ανέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ «ήταν απλός δημοτικός σύμβουλος»…

Με βασικό θέμα στο πρόγραμμά του τα κόκκινα δάνεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποσχέθηκε, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, διαφάνεια στη διαχείρισή τους, αναπτυξιακά κριτήρια και μια δεύτερη ευκαιρία «αξιοπρέπειας», όπως την χαρακτήρισε, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και κατέληξε πως τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας, μιλώντας για ένα κόμμα-θεσμό, με διαφάνεια στα οικονομικά του, όπου τα μέλη θα έχουν λόγο και η νέα γενιά – η δική του γενιά, όπως υποστηρίζει στις περιοδείες του – θα πάρει το μέλλον στα χέρια της.

Γιάννης Μανιάτης

Παρότι σε μια πρώτη ανάγνωση φάνηκε να συμφωνεί σε πολλά με την Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε τη θέση του πως οι σημερινές ηγεσίες των δύο βασικών κομμάτων του νέου φορέα (σ.σ. ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι), δηλαδή «η Φώφη και ο Σταύρος», όπως είπε, «έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν». Εξάλλου, είναι ο πρώτος που έχει δηλώσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, έχει «κολλήσει» δημοσκοπικά, καθώς και ότι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη «έχει αποτύχει».

Για τις συνεργασίες, δήλωσε πως η νέα παράταξη, υπό την προεδρία του, δεν θα εγκλωβιστεί, ούτε όμως θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. «Θα καταθέσουμε το πρόγραμμά μας και θα κληθούν οι Μητσοτάκης-Τσίπρας να μας πουν αν συμφωνούν», είπε με τη σειρά του, βάζοντας ως στόχο την κατάργηση του Υπερταμείου. Με συχνές αναφορές στην ακαδημαϊκή του ιδιότητα και την επαφή του με τους νέους, έκανε λόγο για μία Ελλάδα αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών και τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου πολιτικού φορέα, με ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα και εκπροσώπηση πέρα από κομματικούς μηχανισμούς.

Και φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και στο γεγονός ότι επί δικής του υπουργίας και από την δική του παράταξη, όπως είπε, άνοιξε ο φάκελος «ελληνικά πετρέλαια», από τα έσοδα των οποίων θα εισρέουν 2 δις ευρώ για τη στήριξη των συνταξιούχων. Μίλησε για την Ελλάδα της παραγωγής, για το ρόλο των ελληνικών πανεπιστημίων και για ένα επιτελικό κράτος, τονίζοντας πως πιστεύει σε ένα «ΑΣΕΠ πολιτικής».

Αναφέρθηκε προσωπικά στον Γιώργο Καμίνη, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να είναι και αρχηγός κόμματος και δήμαρχος και, μάλιστα, «χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα»! Τάχθηκε υπέρ των διακριτών ρόλων Εκκλησίας-κράτους, τονίζοντας πως δεν μπορεί η Εκκλησία να παρεμβαίνει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υποστήριξε πως «όσο δεν σηκώνουμε κεφάλι ως δημοκρατία, τόσο θα συνεχίσει να υπάρχει ο νεοναζισμός», υπενθυμίζοντας ότι έχασε τη βουλευτική του έδρα στην Αργολίδα από την Χρυσή Αυγή, επειδή ήταν ο πρώτος που συγκρούστηκε μαζί της.

Γιάννης Ραγκούσης

Επέμεινε στη θέση του να μην δώσει ο νέος φορέας ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία στις εκλογές, τονίζοντας πως οι πολίτες «δεν θέλουν επανάληψη της κυβέρνησης Σαμαρά». Το «όχι» στον Μητσοτάκη είναι απόλυτο, υπογράμμισε και προσέθεσε πως ο νέος φορέας πρέπει να πει «όχι» και στην αλλαγή εκλογικού νόμου, «αν ο Μητσοτάκης οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές»! Δεν επανέλαβε, πάντως, τα όσα υποστηρίζει στο επιθετικό προεκλογικό του σποτ για τους συνυποψηφίους του και κυρίως για την Φώφη Γεννηματά, τον Θεοδωράκη, τον Καμίνη και τον Ανδρουλάκη, ότι ουσιαστικά «έχουν παραδεχτεί πως θα συνεργαστούν με τη ΝΔ»…

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι δεν χρειάζεται μόνο πολιτική σταθερότητα, αλλά κυρίως νομοθετική σταθερότητα, προκειμένου να σπάσουμε πια τον κύκλο των αλλεπάλληλων νομοσχεδίων που φέρνουν οι επόμενοι. για να καταργήσουν τους νόμους των προηγούμενων. Και κατέληξε πως με βάση το σύνταγμα μπορεί να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα στη χώρα, υπογραμμίζοντας όμως ότι η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων «δεν μπορεί να οδηγήσει στην ταπείνωση της προοδευτικής παράταξης που δημιουργούμε»!

Απαντώντας σε ερώτηση για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι θα μεταβιβαστούν στο νέο φορέα, μαζί όμως θα μεταβιβαστεί και η ιστορία, το θετικό έργο και οι μεταρρυθμίσεις της παράταξης. Και παραδέχτηκε πως αν ο νέος φορέας δεν αποκτήσει ισχυρό μέγεθος κοινοβουλευτικά και εκλογικά, για να βρει τη δύναμη να αντεπεξέλθει στα χρέη, τότε η πορεία αποπληρωμής τους δεν θα είναι γρήγορη. Αναφέρθηκε στα θετικά του Καλλικράτη στον τομέα της αυτοδιοίκησης, που έγινε επί δικής του υπουργίας Εσωτερικών, λέγοντας πως η αυτοδιοίκηση κατάφερε από τα ελλείμματα να περάσει σε πλεονάσματα και φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα… «έβαλε χέρι στα ταμειακά των δήμων».

Κατέληξε πως δεν δέχεται την ειλημμένη απόφαση Γεννηματά-Θεοδωράκη για δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες την επόμενη ημέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτή η απόφαση αποτελεί μία «πολύ κακή αντιμετώπιση των πολιτών» που θα έλθουν στις κάλπες στις 12 Νοεμβρίου. Έθεσε ως στόχο του νέου φορέα να μπορέσει να στεγάσει «και κεντροδεξιούς που δεν εκφράζονται από τη ΝΔ» και δεσμεύτηκε για θεσμοθέτηση της ανανέωσης, με αποκλεισμό από τα επόμενα ψηφοδέλτια όσων έχουν 12 χρόνια κυβερνητικής θητείας.

Τα αουτσάιντερ

Ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Γάτσιος, με καθαρό λόγο και πυγμή, έδωσε το στίγμα του, που ξεπερνά τις κλασικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς και έχει αποκλειστική αναφορά στον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας. Μίλησε για ένα νέο φορέα, με ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα τα υπόλοιπα «περί πρόσημων προοδευτικών, κεντροαριστερών και άλλων», τον αφήνουν παγερά αδιάφορο! «Αυτή είναι η χωροθέτηση του νέου φορέα», όπως είπε, «ποιον κόσμο θέλει να εκφράσει». Τάχθηκε υπέρ των μικρών εκλογικών περιφερειών, με ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού, δύο θητείες το ανώτερο και 200 βουλευτές, κάνοντας λόγο για κανόνες «θεσμικής ανασύστασης της χώρας».

Είπε ότι έχουμε ένα υδροκεφαλικό, «βοναπαρτικό» κράτος πελατειοκρατίας, όπου καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε και τόνισε πως το δικό του σύνθημα είναι… «παραγωγή ή θάνατος»! Και κατέληξε πως ο νέος φορέας δεν είναι μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, αλλά απέναντι «στον λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ και την παλαιοκομματική ΝΔ», γιατί τα υπόλοιπα, όπως είπε, είναι… «καλαμπούρια»! Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να συνεργαστεί ο νέος φορέας με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «έχει παραπλανήσει και διχάσει το λαό», αλλά με τη ΝΔ, που μας είπε πως «δεν συμπαθεί», αν υπάρξει ανάγκη «πρέπει να συζητήσουμε μαζί της, γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερότητα»! Καταλάβαμε, κύριε καθηγητά… Όσο για την απλή αναλογική, την χαρακτήρισε ως «ασφαλή δρόμο για να οδηγηθούμε στην καταστροφή»!

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Απόστολος Πόντας, που κλήθηκε να απαντήσει στα καυστικά σχόλια που δέχτηκε για το προεκλογικό του σποτ, παραδέχτηκε με ειλικρίνεια ότι έχει πολύ μικρότερη αναγνωρισιμότητα από τους άλλους υποψηφίους, οπότε έπρεπε κι αυτός… κάτι να κάνει, «για να σπάσει το προσωπείο της σοβαροφάνειας»! Για την απλή αναλογική, είπε πως το μέλλον δείχνει συνεργατικές κυβερνήσεις και τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, από το 3% που είναι σήμερα στο 5%.

Ανέφερε πως η δική του υποψηφιότητα αποτελεί διεύρυνση της έννοιας του πολιτικού και τάχθηκε υπέρ μιας βαθειάς και θαρραλέας συνταγματικής αναθεώρησης. Για τη διάλυση των κομμάτων που θα συγκροτούν το νέο φορέα, πάντως, τόνισε πως το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών πρέπει να ερωτηθούν, καθώς «δεν μπορεί να τους επιβληθεί η διάλυση». Και κατέληξε πως η χώρα πρέπει να επανέλθει στη λογική…

Όσο για τον επικοινωνιολόγο, Δημήτρη Τζιώτη, μια εικόνα… χίλιες λέξεις! Δεν γνωρίζουμε αν η ΕΡΤ είχε τοποθετήσει το γνωστό «ότοκιου» ή ελληνιστί τηλεϋποβολέα, αλλά η αλήθεια είναι πως φαινόταν σαν να διαβάζει τα λόγια του από τον απέναντι… τοίχο! Κάθε τοποθέτησή του και ένα μικρό διάγγελμα, υπό τη μορφή απαγγελίας! Και στο τέλος κάθε τοποθέτησης, οι λέξεις «ευχαριστώ πολύ»! Επί της ουσίας, πάντως, τόνισε ότι η παράταξη δεν έχει σχέση με τη δεξιά και ότι το ΠΑΣΟΚ «κατρακύλησε επειδή συνεργάστηκε μαζί της». Μοτίβο του, εξάλλου, είναι το «νέο ΠΑΣΟΚ»…

Και μας θύμισε ότι το 2007 που είχε διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τόλμησε να πει ότι «πρέπει να πάμε αριστερά», αλλά «δυστυχώς», όπως είπε, «το άκουσε μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι κυβέρνηση»! Επεσήμανε, πάντως, ότι το μέλλον της παράταξης δεν μπορεί να κριθεί σε δύο debates και κάλεσε τους συνυποψηφίους να κάνουν πολιτικό συνέδριο θέσεων την επόμενη εβδομάδα!

Documento Newsletter