Συμφωνίες με ιδιώτες για το μεγάλο ξεπούλημα του ΕΣΥ

Με το ξεπούλημα τριών βασικών υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων ξεκινά και επισήμως η επέλαση του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ. Πρόκειται για εξέλιξη που λίγο πολύ είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και τώρα θα κληθεί να την εφαρμόσει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αν και εμφανίζεται ως υπέρμαχος του δημόσιου συστήματος, καθότι προέρχεται και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί απόλυτα με την παραχώρηση βασικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, όπως τονίζουν στο Documento πηγές του υπουργείου Υγείας, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ενώ έχει συνάψει και συμφωνίες οι οποίες φυσικά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Στόχος της κυβέρνησης αλλά και του αρμόδιου υπουργού Υγείας είναι να περάσει αθόρυβα το σχέδιο παραχώρησης σε ιδιώτες, ενώ το επιχείρημα θα είναι πάντα η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Άγνωστο βέβαια παραμένει εάν σταδιακά οι πολίτες θα χρειάζεται να καταβάλλουν χρήματα από την τσέπη τους.

Οι τρεις βασικοί τομείς της υγείας, μέρος των οποίων θα δοθεί σε ιδιώτες, είναι ο ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΑΒ και τα χειρουργεία, που θα μοιράζονται σε ιδιωτικές κλινικές όταν το ΕΣΥ παρουσιάζει μεγάλη αναμονή.

Εν κρυπτώ σε εταιρείες οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ

Ο σχεδιασμός για να δοθεί το μεγαλύτερο, πιθανόν και το σημαντικότερο, μέρος των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο τομέας των ελέγχων του οργανισμού είχε καταργηθεί από το 2022, ώστε σταδιακά να δοθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα σε ιδιωτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, με ρύθμιση την άνοιξη του 2022 το υπουργείο Υγείας κατήργησε στον ΕΟΠΥΥ την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Ηταν ουσιαστικά μια ανεξάρτητη αρχή που ήλεγχε όλες τις δαπάνες και μπορούσε να απορρίπτει αιτήσεις πληρωμών αλλά και να δέχεται ενστάσεις από τους παρόχους (ιδιωτικές κλινικές, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.).

Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, που εξέταζε εκτός των άλλων και τις χρεώσεις που γίνονταν στον ΕΟΠΥΥ, καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από μια τριμελή επιτροπή η οποία ελάχιστα πραγματοποιεί σήμερα, αφού και οι αρμοδιότητές της είναι περιορισμένες. Αποτέλεσμα είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός υγείας της χώρας, που διαχειρίζεται περίπου 6 δισ. ευρώ των ασφαλισμένων, να μην έχει τη δυνατότητα να διεξάγει κανέναν απολύτως έλεγχο στους συνεργαζόμενους φορείς.

Είναι οφθαλμοφανές ότι η κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν έγινε τυχαία. Όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει ήδη ξεκινήσει να αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες τον έλεγχο για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, με άγνωστα βέβαια αποτελέσματα, καθώς προκύπτουν συγκρουόμενα συμφέροντα. Ταυτόχρονα μέρος των ελέγχων έχει ανατεθεί και σε μεγάλη εταιρεία συμβούλων με την οποία έχει σύμβαση η ελληνική κυβέρνηση.

Η ανάθεση των ελέγχων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες γίνεται και πάλι εν κρυπτώ, όπως άλλωστε όλες οι αντίστοιχες ενέργειες από το υπουργείο Υγείας και μάλιστα σε έναν τομέα που βρίθει παρατυπιών και παρανομιών. Πολλά στελέχη πάντως του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον οργανισμό, ώστε σε βάθος χρόνου να μετατραπεί σε ασφαλιστική εταιρεία του δημοσίου που θα παρέχει απολύτως ελεγχόμενες και περιορισμένες υπηρεσίες στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Περνούν το ΕΚΑΒ σε ιδιώτες

Με το πρόσχημα της αμεσότερης ανταπόκρισης των ασθενοφόρων στα έκτακτα συμβάντα, υπηρεσίες του ΕΚΑΒ περνούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Αφετηρία αποτέλεσε η απόφαση η οποία εφαρμόζεται ήδη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να συνάψουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων προκειμένου να πραγματοποιούν τις δευτερογενείς διακομιδές. Να μεταφέρουν δηλαδή για παράδειγμα στο σπίτι τους τους ασθενείς μετά τη νοσηλεία τους, με το επιχείρημα ότι το ΕΚΑΒ θα απαλλαγεί από μη επείγουσες διακομιδές.

Και επειδή ο συλλογισμός υπεράσπισης της απόφασης φαντάζει λογικός, ελάχιστες αντιδράσεις μπορούν να διατυπωθούν από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων. Γι’ αυτό ήδη, όπως υπογραμμίζουν έγκυρες πηγές του Documento, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων να αυξήσουν τις συνεργασίες με τις εταιρείες που διαθέτουν ιδιωτικά ασθενοφόρα κάνοντας απευθείας συμβάσεις.

Ηδη τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας αξιοποιούν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα για τους ασθενείς τους, ενώ άμεσα αναμένεται να επεκταθούν οι συνεργασίες αυτές και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τον χρόνο ανταπόκρισης των ασθενοφόρων σε επτά με δέκα λεπτά, όπως διαφημίζουν τα κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα αλλά ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα όμως το μεγάλο κομμάτι της «πίτας» αναμένεται να δοθεί σε εταιρείες με ελικόπτερα, καθώς το σχέδιο αναμόρφωσης του ΕΚΑΒ περιλαμβάνει έξι νέες βάσεις για τις αεροδιακομιδές των ασθενών από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη συμφωνία έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χειρουργεία και εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα

Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές κλινικές, μεταφέροντας χειρουργεία του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης μελετά εδώ και καιρό το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ φαίνεται ότι έχει ήδη βρει τη νομική φόρμουλα για να το υλοποιήσει. Το σχέδιό του βρίσκεται σε γνώση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία βέβαια και συμφωνούν. Πρόκειται άλλωστε για μία ακόμη επέκταση των περιβόητων ΣΔΙΤ, των συμπράξεων δηλαδή του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, μετά τη συνεργασία που υπήρχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε και έγινε η αρχή. Γι’ αυτό άλλωστε βάση θα αποτελέσει ο νόμος που ίσχυσε στην πανδημία, όταν ασθενείς του ΕΣΥ χωρίς Covid μεταφέρονταν στον ιδιωτικό τομέα για να νοσηλευτούν. Ομως αυτήν τη φορά το πλάνο Χρυσοχοΐδη προβλέπει και οι χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, με το επιχείρημα ότι στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν αναμονές ετών, αφού οι λίστες χειρουργείων είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Η λύση Χρυσοχοΐδη αναμένεται να προκριθεί ως προσωρινή και έως ότου ελαφρυνθούν οι λίστες αναμονής που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ. Γι’ αυτό άλλωστε διαρρέει ότι άμεσα θα ψηφιοποιηθούν οι λίστες των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε οι επεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί να ελέγχονται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας.

Ολοι οι άνθρωποι της υγείας όμως γνωρίζουν ότι και κεντρικά να ελέγχονται τα χειρουργεία του ΕΣΥ, η σειρά προτεραιότητας και πάλι θα καταστρατηγείται. Εφόσον δεν ληφθούν μέτρα ώστε διάφοροι μεγαλογιατροί και καθηγητές Ιατρικής να σταματήσουν να κάνουν εισαγωγές δικών τους ασθενών, βαφτίζοντάς τους επείγοντα περιστατικά, η εικόνα θα παραμείνει ίδια.

Πάντως με βάση το σχέδιο Χρυσοχοΐδη όταν ένα δημόσιο νοσοκομείο παρουσιάζει μεγάλη αναμονή για μια επέμβαση, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος θα μπορεί με την άδεια της οικείας υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) να μεταφέρει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα ώστε να υποβληθούν στο χειρουργείο τους. Θα έχει προηγηθεί σύμβαση του ΕΣΥ με ιδιωτικές κλινικές μέσω ΕΟΠΥΥ, ώστε ο ασθενής να μην πληρώνει για τις ιατρικές υπηρεσίες που θα λαμβάνει.

Βέβαια κατά τη συνήθη τακτική των ιδιωτικών κλινικών, που και σήμερα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να γίνονται υπερχρεώσεις με το πρόσχημα ότι το δημόσιο καλύπτει συγκεκριμένες κλίνες και περιορισμένες ιατρικές υπηρεσίες και υγειονομικά υλικά.

Πρότυπο αυτής της συνεργασίας είναι πιθανό να αποτελέσει η περίπτωση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που εδώ και δυόμισι χρόνια υλοποιεί αυτό το σχέδιο στέλνοντας ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Λάρισας πάνω από 3.100 χειρουργικές επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα δωρεάν για τους ασθενείς.

Στην περίπτωση που υλοποιηθεί το πλάνο και δεν σκοντάψει σε αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών, το υπουργείο Υγείας εξετάζει να μπορούν οι χειρουργοί του δημοσίου να μετακινούνται σε ιδιωτικές κλινικές με την έγκριση των ΥΠΕ, ώστε εκεί να χειρουργούν τον ασθενή του ΕΣΥ, με το προσωπικό όμως των ιδιωτικών κλινικών. Για τον λόγο αυτό ο ιδιωτικός τομέας θα πληρώνεται με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) προσαυξημένα κατά 2,09, επειδή ακριβώς θα διαθέτει και το απαιτούμενο προσωπικό (π.χ. νοσηλευτές, αναισθησιολόγους) αλλά και τις υποδομές.

Ταυτόχρονα όμως σχεδιάζεται να επεκταθούν οι συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές για την απλή νοσηλεία ασθενών από το ΕΣΥ. Οπως λένε πληροφορίες του Documento, ο υπουργός Υγείας σκοπεύει να αξιοποιήσει 50 κλίνες από το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν αλλά και κλίνες του Ιατρικού Κέντρου στο Περιστέρι ώστε να μεταφέρονται εκεί οι ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων.

Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες ο υπουργός Υγείας προτίθεται να προωθήσει ρύθμιση βάσει της οποίας τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ θα μπορούν να μεταφέρουν απευθείας σε ιδιωτικές κλινικές ασθενείς που καλούν στο 166. Σήμερα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μπορούν να διακομίζουν ασθενείς μόνο σε δημόσια νοσοκομεία. Γεγονός που αποδεικνύει και την απόλυτη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα, αφού πλέον δημόσιος και ιδιωτικός τομέας τείνουν να ενοποιηθούν.

Δίνουν στην αγορά και τις διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών

Oύτε οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία θα μείνουν εκτός ιδιωτικού τομέα. Ο υπουργός Υγείας, όπως επιμένουν πηγές του Documento, έχει ξεκινήσει να συζητά τη συνεργασία με ιδιωτικούς ομίλους ώστε να πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις με τη συμβολή τους. Ο εγκαταλειμμένος διαγνωστικός τομέας του ΕΣΥ θα αποτελέσει πρώτης τάξεως επιχείρημα, αφού σήμερα οι ασθενείς ταλαιπωρούνται ακόμη και για μια απλή εξέταση αίματος. Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι είναι είτε να τοποθετηθούν απεικονιστικά μηχανήματα από ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία και να αμείβονται κατά πράξη, παρέχοντας και το δικό τους προσωπικό, είτε επισήμως πια οι ασθενείς του ΕΣΥ να μεταφέρονται σε κοντινά διαγνωστικά κέντρα για να πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους εάν νοσηλεύονται στο ΕΣΥ. Με βάση όσα εξετάζονται, προϋπόθεση είναι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να διαθέτουν ασθενοφόρα ώστε να μεταφέρουν τους ασθενείς του ΕΣΥ.

Για ενίσχυση των τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία με προσωπικό ούτε λόγος βέβαια. Την ώρα μάλιστα που το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία και έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο για αγορά απεικονιστικών μηχανημάτων.

 

Διαβάστε επίσης:  Σοβαρές καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ: Μπαίνουν εργολάβοι στο ΕΣΥ – Απολύονται 6.000 συμβασιούχοι

Υπό ολική νάρκωση το ΕΣΥ – Καρκινοπαθής παρέμεινε ναρκωμένη στο χειρουργείο επειδή χάλασε το σύστημα εξαερισμού

ΕΣΥ σε διάλυση: Χωρίς αξονικούς τομογράφους το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών στο ΕΣΥ – Λειτουργική κατάρρευση νοσοκομείων της περιφέρειας