Συμφωνία των Πρεσπών: Ο κρυφός φόβος της Βόρειας Μακεδονίας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Συμφωνία των Πρεσπών: Ο κρυφός φόβος της Βόρειας Μακεδονίας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να υπερασπιστούν την «προδοτική» -όπως τη χαρακτήριζε η ΝΔ- Συμφωνία των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στις εθνικιστικές εξάρσεις της Σιλιάνοφσκα, ένα διπλωματικό «χαρτί» με προέλευση από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει τον λόγο που η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θα έκοβε μαχαίρι την παραβίαση όσων υπεγράφησαν από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ τον Ιούνιο του 2018.

«Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του “μακεδονικού έθνους” και της “μακεδονικής γλώσσας”. Δέχθηκα, όμως, τη Συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη Συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ» είπε την Κυριακή σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Άρα, ας κάνουμε λίγο υπομονή και θέλω να ελπίζω ότι αυτά τα οποία ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά. Διότι αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα».

Την επομένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε κι εκείνος με τη σειρά του τη γείτονα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, επισημαίνοντας τις σχετικές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο, δύο «γαλάζιες» υποψήφιες για την ευρωβουλή είχαν διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά και η Άντρη Παράσχου χαρακτήρισαν τη Συμφωνία «κατάπτυστη» και «κακή» αντίστοιχα, προκαλώντας την αντίδραση της Κουμουνδούρου.

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση διεμήνυσε πως θα καταθέσει εν είδει πρότασης νόμου τα τρία μνημόνια συνεργασίας στη Βουλή, τα οποία αρνείται να κυρώσει η πλειοψηφία από το 2019 και έπειτα για να μην ταραχθεί το θυμικό του Αντώνη Σαμαρά. «Το Μαξίμου αδημονεί να κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε στο documentonews.gr «γαλάζια» κοινοβουλευτική πηγή, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση θα ποντάρει στο επιχείρημα ότι η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται σε μια συγκυρία που η ρητορική της γειτονικής χώρας σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο «έχει ξεφύγει».

Τροχιοδεικτικές βολές από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προστεθούν τα ξεκάθαρα μηνύματα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατά της Σιλιάνοφσκα, την οποία είχε φροντίσει να «αδειάσει» το ΥΠΕΞ της χώρας της. «Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει σημαντικά στη συλλογική μας ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει στρατεύματα που αναπτύσσονται στην αποστολή μας KFOR στο Kόσοβο, στην αποστολή παροχής συμβουλών και ανάπτυξης ικανοτήτων στο Ιράκ και στις πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν μεταξύ των Συμμάχων. Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό το όνομα» σημείωσε με νόημα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του State Department, ο εκπρόσωπος απάντησε σε σχετικό ερώτημα: «Καθώς σχηματίζεται νέα κυβέρνηση και επιλέγεται ένας νέος πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σημασία της τήρησης των διεθνών συμφωνιών και τα οφέλη της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η φαρέτρα και ο «άσσος»

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε επιστήσει την προσοχή με άρθρο – παρέμβαση στο Documento λίγες μέρες πριν τις διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης διεθνών και περιφερειακών οργανισμών προκειμένου να αντιληφθούν οι γείτονες «το ασήκωτο πολιτικό και οικονομικό κόστος» που τους επιβληθεί σε περίπτωση που συνεχίσουν να βαφτίζουν τη χώρα τους με ένα όνομα που δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Διαβάστε σχετικά: Συµφωνία των Πρεσπών: Η κυβέρνηση της Ν∆ επιθυµεί να γίνει κουρελόχαρτο

Παράλληλα, υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι η επιλογή να «μπλοκαριστεί» η ενταξιακή διαδικασία της γείτονος στην ΕΕ, ενώ, όπως είχε επισημάνει ο κ. Κοτζιάς, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δεσμεύσει την ΕΕ αφενός να μην πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά αγαθά που φέρουν ως ονομασία χώρας προέλευσης και παραγωγής το «Made in Macedonia» αντί του «Made in North Macedonia» και αφετέρου να μην εισέρχονται σε κράτη – μέλη της ΕΕ όσοι δεν διαθέτουν «τα προβλεπόµενα νέα διαβατήρια µε την ορθή ονοµασία της χώρας τους και τα αυτοκίνητά τους έχουν την ορθή σηµατοδότηση».

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο documentonews.gr, υπάρχει κι ένα ακόμα διπλωματικό «όπλο» στη φαρέτρα. Πρόκειται για το εκτελεστικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021 και αφορά κυρώσεις κατά όσων λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στα Δυτικά Βαλκάνια. Ειδικότερα, το διάταγμα προβλέπει το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ προσώπων που «απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια». Μάλιστα, υπάρχει σαφής αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, θέτοντας προ των ευθυνών τους πρόσωπα που «έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε παραβίαση ή πράξη που παρεμπόδισαν ή απείλησαν την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας ή πλαισίου περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή αμοιβαίας αναγνώρισης ή μηχανισμού λογοδοσίας που σχετίζεται με τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών του 2018» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε το διάταγμα εδώ

Δείτε επίσης:

Ο «Μακεδονομάχος» Βορίδης για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν κυρώνουμε τα μνημόνια συνεργασίας, διότι είχαμε προβλέψει τι θα γίνει» (Video)

Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Άδωνης που έλεγε «παπ, θα την αλλάξουμε», τώρα την υπερασπίζεται! (Video)

Σπηλιωτόπουλος: Με «πολιτική περικεφαλαίας» η ΝΔ προσπάθησε να τορπιλίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Υποκριτικός και επικίνδυνος ο εθνικιστικός λαϊκισμός»: Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Documento Newsletter