Συμφωνία των Πρεσπών: Αμηχανία Μαξίμου για τη δικαίωση Τσίπρα – Κοτζιά

Έκδηλη η αμηχανία του Παύλου Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχετικά με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με τις αντιθέσεις που έχει δημιουργήσει το κυβερνών κόμμα. Ως αντιπολίτευση, η ΝΔ έκανε λόγο για εθνικές υποχωρήσεις, ενώ τώρα που είναι κυβέρνηση, πιέζει σε κάθε επίπεδο ώστε να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, για τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, που ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας», χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «επαναλαμβάνω τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ότι η ενέργεια αυτή είναι προκλητική και προσβλητική και είναι αντίθετη και στη συμφωνία των Πρεσπών, που μετά τη ψήφιση υποχρεούνται να τηρήσουν και τα δύο κράτη και η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι δεδομένο και δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Επίσης, το δέχτηκαν πλήρως και η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «είμαστε ένα κράτος που σέβεται τη συνέχειά του και την υπογραφή του, αλλά εάν θέλει να προχωρήσει την ενταξιακή της πορεία η Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να σεβαστεί και εκείνη, όλα όσα έχει συμφωνήσει, έχει υπογράψει και έχει δεσμευτεί». 

Αμηχανία για τη δικαίωση Τσίπρα- Κοτζιά

Μάλιστα, σε ερώτηση του documentonews.gr σχετικά με το γεγονός ότι δικαιώνονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς, που έλεγαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών χτυπάει την καρδιά του εθνικισμού και στις δύο χώρες, ο Παύλος Μαρινάκης, εμφανώς αμήχανος, σημείωσε ότι «μέχρι τώρα η ιστορία δεν τους έχει δικαιώσει. Είχαμε προαναγγείλει τον σεβασμό εφόσον ψηφιστεί και κυρώθηκε και τη σεβόμαστε. Αλλά ένα σοβαρό κράτος δεν έχει νόημα να κάνει αυτόν τον απολογισμό ή να κάνουμε συζητήσεις του παρελθόντος».