Βγήκαν τα μπλοκάκια στην Ελλάδα μετά τη χθεσινή συμφωνία στη Μαδρίτη του ΝΑΤΟ με την Τουρκία για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Σουηδία και Φινλανδία. Τι πήρε η Τουρκία και κυρίως πόσα από αυτά που πήρε ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της χώρα μας.
Ξεπερνώντας κανείς το γεγονός ότι ως Δύση θα στέλνουμε Κούρδους (!) στην Τουρκία (κατ’ απαίτηση του Ερντογάν), προκαλεί τεράστια εντύπωση το άρθρο 7 του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν χθες Σουηδία/Φινλανδία με την Τουρκία στο οποίο «δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν εθνικά εμπάργκο όπλων μεταξύ τους».
Μάλιστα η Σουηδία, η οποία διαθέτει εξαιρετικά ανεπτυγμένη πολεμική βιομηχανία, αλλάζει το εθνικό κανονιστικό της πλαίσιο για έλεγχο όπλων σε σχέση με Συμμάχους ΝΑΤΟ».
Και κυρίως προκαλεί εξαιρετικά αρνητική εντύπωση η ικανοποίηση (!) που εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός για τη Συμφωνία από της στιγμή που η Τουρκική ηγεσία απειλεί ανοιχτά τη χώρα μας με επέμβαση στα νησιά της!
Και μέσα σε αυτό το ανατολίτικο παζάρι του κ. Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι «πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Μάλιστα η χθεσινή Συμφωνία ανοίγει την πόρτα στην Άγκυρα στην προμήθεια του μαχητικού Gripen JAS 39E. Και το οξύμωρο είναι ότι την ώρα που η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ να μη προχωρήσουν στην πώληση των F16 στην Τουρκία δηλώνει ικανοποιημένη για τη χθεσινή Συμφωνία!
Παράλληλα, στο άρθρο 8 σημείο 7 «η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να στηρίξουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της Τουρκίας… στις υφιστάμενες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για Στρατιωτική κινητικότητα».
Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό σημαίνει ότι Φινλανδία/Σουηδία δεσμεύονται ότι θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία χωρίς περιορισμούς και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στις αμυντικές δομές και δομές ασφαλείας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη.
Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι «στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας»! Δηλαδή μέχρι τώρα δεν υπήρχε η υποχρέωση αρωγής μεταξύ των μελών της Συμμαχίας σε περίπτωση απειλής; Μήπως κάποιος πρέπει να διαβάσει στον κ. Μητσοτάκη το άρθρο 5 της Συμμαχίας; Και εν τοιαύτη περιπτώσει το θέμα για τη χώρα μας είναι τι γίνεται όταν ένα κράτος – μέλος δέχεται επίθεση ή απειλές από ένα άλλο κράτος – μέλος.
Διαβάστε επίσης
Το σκληρό παζάρι Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και το όπλο του βέτο