Ο θεατρικός παραγωγός αρνείται ότι αναλαμβάνει το ιστορικό δημοτικό μουσικό θέατρο της οδού Ακαδημίας.
Εδώ και μέρες ο κόσμος βοά ότι η μερίδα του λέοντος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Ολύμπια δημοτικού μουσικού θεάτρου «Μαρία Κάλλας» εκχωρείται στον ιδιώτη μεγαλοπαραγωγό Διονύση Παναγιωτάκη, ιδιοκτήτη του ομίλου θεατρικών επιχειρήσεων Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε. Μάλιστα, γίνεται λόγος για προχωρημένη και αδιαφανή συμφωνία μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του κ. Παναγιωτάκη, η οποία ενισχύεται από τις φήμες για τη συχνή παρουσία στενών συνεργατών του στους χώρους του θεάτρου.
Τις προηγούμενες μέρες ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και η Ελένη Ζωντήρου, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το θέατρο Ολύμπια) δεν αρνήθηκαν ότι συνομιλούν με τον ιδιοκτήτη των Αθηναϊκών Θεάτρων. Ισχυρίστηκαν όμως ότι συνομιλητές τους είναι και άλλοι παραγωγοί, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο με παραγωγές τρίτων που ανεβαίνουν στο Ολύμπια, όπως η περσινή παράσταση «Τρεις ψηλές γυναίκες» σε σκηνοθεσία του Μπομπ Ουίλσον. Δήλωσαν ότι πρόθεσή τους είναι να «εξορθολογίσουν» τα υψηλά κόστη που επιβαρύνουν το θέατρο «διευρύνοντας τις συνεργασίες με εξωτερικούς παραγωγούς», όπως ανέφερε και το δελτίο τύπου του ΟΠΑΝΔΑ στις 27 Μαρτίου. Η κ. Ζωντήρου, σε επικοινωνία μας μαζί της πριν από δύο μέρες, μας είπε ότι σχεδιάζονται συνεργασίες με την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (λόγω της ανακαίνισης της σκηνής στο θέατρο Rex) όπως και με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Στο χορό επίσης έχουν μπει και οι διαξιφισμοί μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Κώστα Μπακογιάννη, με τον δεύτερο να μιλάει για παραχώρηση του Ολύμπια σε ένα και μόνο ιδιώτη χωρίς θεσμοθετημένη διαδικασία και τον κ. Δούκα να κάνει λόγο περί περί fake news του πρώην δημάρχου.
Επειδή συνήθως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και η έντονη φημολογία για την εμπλοκή του κ. Παναγιωτάκη στην επόμενη μέρα του Ολύμπια δεν λέει να κοπάσει, επικοινωνήσαμε μαζί του για να μάθουμε με ποιους συνομιλεί, τι σχεδιάζουν και με ποιους όρους. «Δεν με ενδιαφέρει ούτε είναι εφικτό να αναλάβω όλο τον προγραμματισμό του θεάτρου Ολύμπια» μας είπε συμπληρώνοντας: «Το θέατρο έχει τις δικές του παραγωγές, τις εκδηλώσεις του δήμου, τη δομή και το καθεστώς λειτουργίας του. Αυτό που συζήτησα με τον δήμαρχο Χάρη Δούκα και με την Ελένη Ζωντήρου είναι η δυνατότητα να προτείνω μουσικές παραγωγές που θα συμφωνούν με το ύφος και την ιδιαιτερότητα του χώρου. Είναι κάτι που έχει γίνει ξανά, δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο με μένα».
Εφόσον, όπως μας λέει, η δική του εμπλοκή δεν διαφέρει από άλλων συνεργαζόμενων παραγωγών, γιατί ο ίδιος και δικοί του άνθρωποι λέγεται ότι μπαινοβγαίνουν στο θέατρο και συνομιλούν με εργαζόμενους και τεχνικούς σαν να έχουν προνομιακή σχέση με το χώρο; «Έχω επισκεφτεί το Ολύμπια μία φορά με συνεργάτες μου για να δούμε τους χώρους. Κι αν μας έχει δει κάποιος δεύτερη φορά ας έρθει να το πει. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν στο τραπέζι δύο παραγωγές. Η μία είναι η μουσική παράσταση για τη ζωή του Νίκου Ξυλούρη με τον Σταύρο Ξαρχάκο στη διεύθυνση ορχήστρας, τον Γιάννη Χαρούλη στο τραγούδι και με πολύ καλούς ηθοποιούς στη διανομή. Η δεύτερη είναι μια πρόταση του Δημήτρη Μαραμή προς το θέατρο, της οποίας την παραγωγή μου πρότεινε να αναλάβω ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ολύμπια Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Είπα το ναι διότι η πρόταση με ενδιαφέρει από τη στιγμή που συμφώνησε και ο ίδιος ο συνθέτης με τον οποίο επικοινωνήσαμε. Για τις δύο αυτές παραγωγές δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμός. Περιμένω να γυρίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής από το εξωτερικό για να συζητήσουμε τις ημερομηνίες, υπολογίζω πάντως ότι θα γίνουν μέσα στο 2026».
Πώς όμως και κυρίως γιατί ξεκίνησε όλος αυτός ο θόρυβος περί εργολαβικής παραχώρησης του Ολύμπια στα Αθηναϊκά Θέατρα; Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, όλα ξεκίνησαν μετά από μια ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας για το μέλλον του δημοτικού θεάτρου, στην οποία πήραν μέρος υπεύθυνοι οργανισμών του δήμου και ο ίδιος ο παραγωγός. «Έγινε μια σύσκεψη στο δημαρχείο με τουλάχιστον δεκαπέντε συνεργάτες του δημάρχου και τους είπα πώς βλέπω το συγκεκριμένο θέατρο και ότι με ενδιαφέρει να χρηματοδοτήσω κάποιες παραγωγές, αν τις εγκρίνουν και αν τους ταιριάζουν, καλύπτοντας κάποιες μέρες του καλλιτεχνικού προγραμματισμού. Μετά συναντήθηκα και με την Ελένη Ζωντήρου στον ΟΠΑΝΔΑ. Δεν έγινε τίποτα πίσω από κλειστές πόρτες ούτε υπάρχει κάποια κρυφή συμφωνία», μας είπε προσθέτοντας ότι από την επόμενη μέρα της σύσκεψης στο δήμο άρχισαν οι διαρροές. «Με έπαιρναν στο τηλέφωνο και μου έδιναν συγχαρητήρια που πήρα το Ολύμπια, πιθανόν επειδή κάποιοι μεγαλοποίησαν τα γεγονότα. Εγώ, πέρα από τις συγκεκριμένες δύο παραστάσεις, δεν επικοινώνησα με κανέναν για άλλη παραγωγή. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και δεν ήθελα να εκτεθώ».
Πολύς λόγος έχει γίνει επίσης με ποιους όρους συνεργασίας συζητάει ο κ Παναγιωτάκης με τον ΟΠΑΝΔΑ, οι οποίοι δεν έχουν γίνει γνωστοί ενισχύοντας τις υποψίες περί αδιαφάνειας και προνομιακής μεταχείρισης. «Με τους ίδιους όρους τους οποίους το Ολύμπια προσφέρει και σε άλλους παραγωγούς. Θα αναλάβω όλο το κόστος των παραγωγών που προτείνω και το θέατρο θα πάρει το ποσοστό που θα συμφωνηθεί επί των εισιτηρίων ή θα επινοικάσω την αίθουσα στο ποσό που θα μου ζητήσουν, ό, τι δηλαδή συμβαίνει και σε άλλα δημοτικά θέατρα. Οι συμφωνίες θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, εάν συμφέρουν το θέατρο και εμένα φυσικά, και θα γίνουν όταν θα μπορούν να συγκριθούν με τις συμφωνίες άλλων ιδιωτών παραγωγών. Το ζητούμενο είναι να ωφεληθεί τόσο το θέατρο όσο και αυτοί που επενδύουν τα χρήματά τους».
Επίσης, ζητήσαμε να μάθουμε αν, εκτός από τις δύο παραγωγές που δρομολογούνται, έχουν γίνει συζητήσεις για κάτι περισσότερο. Και μάθαμε ότι ο κ. Παναγιωτάκης ενδιαφέρεται επίσης για την όπερα. «Τους είπα ότι αν πιστέψω σε κάποια δική τους παραγωγή, όπως μια όπερα, μπορώ να τη χρηματοδοτήσω γιατί θα ήθελα να επεκταθώ και σε άλλο περιεχόμενο και αυτή τη στιγμή δεν διαθέτω τον κατάλληλο χώρο. Επειδή όμως υπάρχει η Λυρική Σκηνή στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τις δικές της παραγωγές θα πρέπει κατά τη γνώμη μου η όπερα στο Ολύμπια να διαφέρει. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο».
Διαβάστε επίσης:
Ο Παντελής Αμπαζής και το δικαίωμα στην τεμπελιά αλά ελληνικά