Πάρα πολλοί Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι υφίστανται εκφοβισμό με τη μορφή ψυχολογικής ή σωματικής βίας, παρενόχλησης στο Ίντερνετ ή δικαστικών διώξεων και μεγάλο ποσοστό εξ αυτών αυτολογοκρίνεται φοβούμενο αυτές τις πιέσεις, καταγγέλλει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, 40% των δημοσιογράφων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής είπαν πως είχαν υποστεί αδικαιολόγητες επεμβάσεις στη δουλεία τους, αρκετά σοβαρές ώστε να έχουν επίδραση στην ιδιωτική ζωή τους.
Στην πρώτη γραμμή αυτών των πιέσεων βρίσκεται η ψυχολογική βία, την οποία υπέστη το 69% των ερωτηθέντων, και ακολουθεί η παρενόχληση στο Ίντερνετ (53%). Εκφοβισμό από την αστυνομία αντιμετώπισε το 35% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων και σεξουαλική παρενόχληση το 13%.
Το 23% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων βρέθηκε αντιμέτωπο με σύλληψη, διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του, απειλές διώξεων ή πραγματικές διώξεις.
Αν και οι νόμοι που χρησιμοποιούνται για την άσκηση αυτών των διώξεων είναι στην πλειονότητά τους νόμοι κατά της δυσφήμησης, στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι διώκονται συχνότερα στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών νόμων ή νόμων για την κρατική ασφάλεια και τα κρατικά συμφέροντα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Οι τούρκοι δημοσιογράφοι που ερωτήθηκαν είναι επίσης οι πιο πολλοί που κατήγγειλαν ότι αποτελούν θύματα στοχευμένης παρακολουθησης (σχεδόν το 87% εξ αυτών).
Αυτές οι διάφορες πιέσεις και ο φόβος ότι θα τις αντιμετωπίσουν προκαλούν στρες, που μπορεί να φθάσει μέχρι την κατάθλιψη και την παράνοια, και οδηγούν το 31% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων να περιορίζουν την κάλυψη ορισμένων θεμάτων, το 15% να εγκαταλείπουν τα θέματα αυτά και το 23% να μην μεταδίδουν ορισμένες πληροφορίες.
Αντίθετα, το 36% των ερωτηθέντων λένε πως οι πιέσεις αυτές τους καθιστούν λιγότερο επιρρεπείς στην αυτολογοκρισία και τους κάνουν να θέλουν περισσότερο να δημοσιοποιήσουν ορισμένες πληροφορίες.
Οι περισσότερες από τις πιέσεις αυτές παραμένουν σε κάθε περίπτωση άγνωστες στην αστυνομία: το 57% των δημοσιογράφων που τις δέχονται δεν τις καταγγέλλουν.
«Ο εκφοβισμός και η παρενόχληση δημοσιογράφων, οι απειλές και οι βιαιότητες σε βάρος τους και η ατιμωρησία των δραστών αυτών των πιέσεων περιλαμβάνονται στις πιο σοβαρές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ελευθερία του Τύπου», καταλήγει η έκθεση.
Εννιακόσιοι σαράντα δημοσιογράφοι, που στην πλειοψηφία τους είναι μέλη πέντε οργανώσεων (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα…) και προέρχονται από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Λευκορωσία, απάντησαν σ’ ένα ερωτηματολόγιο. Ο πανευρωπαϊκός θεσμός διευκρινίζει πως επειδή αυτό το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, τα αποτελέσματα δεν μπορεί να γενικευθούν για το σύνολο των δημοσιογράφων των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ