Συμβούλιο Ευρώπης -ΟΟΣΑ: Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

Συμβούλιο Ευρώπης -ΟΟΣΑ: Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

Παρά τις κάποιες βελτιώσεις, υπάρχει δρόμος για να αποκατασταθεί η ικανότητα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να καταπολεμά τη διαφθορά στην Ελλάδα υποστηρίζουν οι ειδικοί του Συμβουλίου της Ευρώπης σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα στην έκθεσή τους αναφέρουν:

Σε συνέχεια της έντονης κριτικής που έχει δεχθεί η Ελλάδα από την Ομάδα Κρατών για τη Διαφθορά (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) όσον αφορά την άμβλυνση και υποβάθμιση της εθνικής νομοθεσίας κατά της διαφθοράς, η GRECO δημοσίευσε έκθεση η οποία συμπεραίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανεισάγει σε ορισμένο βαθμό πιο κατάλληλες κυρώσεις στο θέμα αυτό.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το ελληνικό κοινοβούλιο υποβάθμισε από κακούργημα σε πλημέλλημα τo αδίκημα της δωροδοκίας δημόσιων αξιωματούχων, εισάγοντας έτσι πιο επιεικείς ποινές για τέτοια εγκλήματα. H GRECO και ο ΟΑΣΕ αντέδρασαν έντονα σε αυτά τα μέτρα και εκκίνησαν από κοινού ad hoc διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου με τον υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους Έλληνες αξιωματούχους που είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά, σε ορισμένο βαθμό, αυστηρότερης ποινικής νομοθεσίας για τα αδικήματα της δωροδοκίας από τις 18 Νοεμβρίου 2019.

Παρά την θετική αυτή εξέλιξη, η GRECO διαπιστώνει με ανησυχία ότι η υποβάθμιση του Ιουνίου θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες με αναδρομική ισχύ στην Ελλάδα όσον αφορά τα αδικήματα της διαφθοράς που διαπράχθηκαν από δημόσιους αξιωματούχους πριν τις 18 Νοεμβρίου 2019, τα οποία θα θεωρούνται επίσης πλημελλήματα.

Επιπλέον, η GRECO προτείνει οι ελληνικές αρχές να εισάγουν ένα σύστημα όπου οι επιβαρυντικές συνθήκες σε σχέση με τα αδικήματα της δωροδοκίας θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ποινές που θα επιβάλλονται.Παρότι η GRECO είναι ικανοποιημένη με το ότι η δυνατότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναστέλλει εγκληματικές ποινικές διαδικασίες οι οποίες είναι επιζήμιες για τις διεθνείς σχέσεις έχει αρθεί όσον αφορά τα αδικήματα της διαφθοράς, προτείνει να διευρύνει το εύρος του ελληνικού ποινικού δικαίου όσον αφορά τα αδικήματα της δωροδοκίας στο πλαίσιο του εξωτερικού, σύμφωνα με τη σύμβαση ποινικού δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος.

Η GRECO επίσης διαπίστωσε ότι ένα νέο γενικό στοιχείο του ποινικού δικαίου επιτρέπει στον εισαγγελέα να απέχει από τη διαδικασία δίωξης στις περιπτώσεις πλημμελημάτων που τιμωρούνται με έως και τρία έτη φυλάκισης. Αυτό το μέτρο αποδυναμώνει περαιτέρω τον αγώνα κατά της διαφθοράς και πιθανότατα άλλων σχετικών εγκλημάτων, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η GRECO επαναλαμβάνει ότι είναι αναγκαίο η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τα διεθνή στάνταρ κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με αφορμή πρόσφατη πρωτοβουλία της να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τo ξέπλυμα χρήματος. Αυτά τα στάνταρ συμβάλλουν επίσης σε έναν αποτελεσματικό αγώνα κατά της διαφθοράς. Τέλος, η GRECO ανησυχεί με το ότι το ελληνικό ποινικό δίκαιο παρέχει αυτή τη στιγμή πλήρη εξαίρεση ποινικής ευθύνης όσον αφορά αδικήματα διαφθοράς που τυχόν διαπράττει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – είτε αυτά αφορούν δωροληψία είτε δωροδοκία – και παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να επανεξετάσουν το σημείο αυτό.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/12/18/5df9cbc6825e6363eb6a82a3.pdf

Documento Newsletter