Πολλοί λένε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες για τρέξιμο είναι ιδανικές, όμως για να είναι αποτελεσματικό και ευχάριστο το τρέξιμό σας και να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα πρέπει να εφαρμόζετε ορισμένους κανόνες.
Κανόνας 1: Ζέσταμα και ασφάλεια
Όλα ξεκινούν με ένα καλό ζέσταμα και την ασφάλεια. Μην τα παραμελείτε. Κάντε τις κατάλληλες ασκήσεις πριν και φορέστε ρούχα που να μην σας κάνουν… αόρατους.
Κανόνας 2: Μην ντύνεστε σαν κρεμμύδια
«Μην ντύνεστε σαν το ανθρωπάκι της Michelin, γιατί ο υπερβολικός ιδρώτας θα παγώσει τα ψωμάκια», είναι η πρώτη συμβουλή του ιδρυτή του μαραθώνιου στον Βόρειο Πόλο, Richard Donovan, ενώ στη συνέχεια προσθέτει: «Μία από τις ειρωνείες του να τρέχεις στο κρύο είναι η υπερθέρμανση του οργανισμού».
Εντάξει, οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τον Βόρειο Πόλο, ούτε φυσικά με τις βόρειες και κεντρικές χώρες τις Ευρώπης. Οι κανόνες, ωστόσο, παραμένουν ίδιες σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε αγώνες που έχουν να κάνουν με υψόμετρο.
Τα ρούχα παίζουν σημαντικό ρόλο, διότι μπορεί πριν ξεκινήσετε ένα μπουφάν να σας κρατάει ζεστούς, όταν τρέξετε, όμως, η εφίδρωση θα μουσκέψει τα ρούχα σας και ο ιδρώτας θα παγώσει πάνω στο σώμα σας. Έτσι αντί να ανέβει η θερμοκρασία του σώματός σας, θα πέσει. Πιο ελαφριά ρούχα (π.χ. αντιανεμικό) να μπορείτε να τα βγάλετε και να αποθηκεύσετε σε μια τσέπη, ίσως είναι πιο χρήσιμα.
Κανόνας 3: Στεγνά πόδια
Ο Donovan είναι οικονομολόγος από την Ιρλανδία, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στο τρέξιμο στο κρύο, καθώς είναι ο πρώτος που ολοκλήρωσε μαραθώνιο στο Νότιο Πόλο σε θερμοκρασίες -50°C. «Δεν θυμάμαι τον χρόνο που έκανα, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν πραγματοποίησα ατομικό ρεκόρ», υπογράμμισε ο 50χρονος για το επίτευγμά του, και εξήγησε πως πρέπει να προπονούμαστε για να συνηθίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες: «Μία καλή προσέγγιση θα ήταν να δοκιμάσετε να τρέξετε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα στο κρύο, προκειμένου να συνηθίσουν τα πόδια σας. Επιπλέον, να επιλέξετε ειδικά παπούτσια ανάλογα το δρόμο που τρέχετε, αλλά αν είναι δυνατόν να είναι αδιάβροχα.
Κανόας 4: Προστατέψτε άκρα και κεφάλι
Η στεγανοποίηση παίζει το ρόλο της… », τονίζει ο Ιρλανδός, σημειώνοντας πως αν χρησιμοποιείτε γάντια, τα μονοκόμματα γάντια είναι καλύτερα από τα κανονικά, καθώς επιτρέπουν τον αέρα να κυκλοφορεί. Επίσης σε ακραίες συνθήκες ψύχους και αέρα, προτρέπει όσους θέλουν να τρέξουν να φορούν, σκούφο, γυαλιά και μάσκες προσώπου για να προστατέψουν το κεφάλι, τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα τους. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κεφάλι το χειμώνα, είναι η βασική διαρροή θερμότητας στον άνθρωπο και καλό είναι να το προστατεύουμε για να διατηρούμε την εσωτερική μας θερμοκρασία. Ένα καπέλο ή ένας σκούφος μπορούν να μας κάνουν τη… δουλειά.
Κανόνας 5: Πιείτε κάτι ζεστό
Τέλος, για τα θέματα διατροφής ο Donovan αναφέρει πως καλό είναι κάποιος να αποφύγει το νερό και να προτιμήσει κάτι ζεστό. Μία ζεστή σούπα ή ζεστό καφέ ή κάτι ακόμα καλύτερο που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Με αυτόν τον τρόπο και θα ενυδατωθείτε και θα ανεβάσετε τη θερμοκρασία σας.
Κανόνας 6: Αλλάξτε ρούχα
Μετά το τέλος του αγώνα να έχετε μαζί σας στεγνά ρούχα και να αλλάξετε αμέσως. Να μην αφήσετε τον ιδρώτα να παγώσει πάνω σας. Προστατευτείτε σε ένα κλειστό χώρο και αλλάξτε. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, βρείτε ένα σημείο που δεν φυσάει αέρας και κάντε γρήγορα. Αν δεν το κάνετε κινδυνεύετε από βαρύ κρυολόγημα.
Είπαμε, δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, ωστόσο, αν ακούτε-διαβάζεται συμβουλές από ανθρώπους με εμπειρία, μπορείτε να τις προσαρμόσετε στις ανάγκες του κλίματός μας και κυρίως δικές σας ανάγκες.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε επίσης ότι οι χειμερινές προπονήσεις βοηθούν τον οργανισμό να είναι πιο δυνατός απέναντι σε κρυώματα και γρίπες.