Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος: …και η κυβέρνηση σιωπά

Mπαρτολομέο Μπετέρα, «Νεκρή φύση με μουσικά όργανα, βιβλία και τραπουλόχαρτα» (17ος αιώνας)

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος γράφει για τα αιτήματα του κλάδου των μουσικών.

Ο κλάδος των µουσικών ζει εδώ και δύο χρόνια ένα έργο σε επανάληψη: η εργασία ή, κατά περιπτώσεις, η µουσική απαγορεύεται (παράδειγµα είναι τα τοπικά lockdowns του καλοκαιριού και του φθινοπώρου), ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόµενοι αντιµετωπίζουν προβλήµατα όσον αφορά την αποζηµίωσή τους. Τα αρµόδια υπουργεία έχουν πόρτες και αυτιά κλειστά και αρνούνται πεισµατικά τη συζήτηση µε φορείς που γνωρίζουν πολύ καλά το εργασιακό κοµµάτι των µουσικών. Αυτό συνέβη τον Μάρτιο του 2020, αυτό συµβαίνει και σήµερα. Η µουσική για άλλη µια φορά ενοχοποιείται ως υπεύθυνη για τη µετάδοση του κορονοϊού, η εργασία µας παύει, το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει µέτρα ανακούφισης, τα µέτρα αυτά αφορούν ελάχιστο ποσοστό των πληττόµενων.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε και απέστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος στο υπουργείο Εργασίας καταδεικνύουν ότι αφενός οι βασικοί κωδικοί µε τους οποίους ασφαλίζονται οι µουσικοί δεν συµπεριλαµβάνονται στη λίστα των αποδεκτών κωδικών για µονοµερείς συµβάσεις, αφετέρου χώροι που απασχολούν µουσικούς και χρόνια πληρώνουν τα νόµιµα ένσηµά τους δεν µπορούν να τους βγάλουν σε αναστολή γιατί οι ΚΑ∆ τους δεν συµπεριλαµβάνονται στη λίστα των αποδεκτών ΚΑ∆ – οι δε ηχολήπτες δεν περιλαµβάνονται πουθενά ούτε αναφέρονται ως επάγγελµα που πλήττεται. ∆εν είναι η πρώτη φορά που καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε τέτοια φαινόµενα. Το ότι είναι η πολλοστή φορά όµως µας κάνει και αναρωτιόµαστε: τελικά αυτά τα λάθη είναι σκόπιµα προκειµένου να µη δοθούν χρήµατα σε ανθρώπους που τα δικαιούνται (ή να δοθούν όσο το δυνατόν λιγότερα) ή οι αρµόδιοι υπάλληλοι δεν έχουν καµία απολύτως σχέση µε το αντικείµενο και τα προβλήµατα που καλούνται να λύσουν;

Τα ένσηµα από τις αποζηµιώσεις ειδικού σκοπού για το 2021 όλως παρανόµως δεν έχουν φανεί στο σύστηµα, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν όσοι επιθυµούν να βγουν σε ταµείο ανεργίας και να µη λαµβάνουν τα νόµιµα δώρα εορτών. Επαγγελµατίες µε χρόνια προϋπηρεσίας, δεξιοτέχνες γνωστοί στον µουσικό κόσµο γραµµένοι στο µητρώο καλλιτεχνών µετά τις 10/1/21 (συνήθως λόγω λογιστικών λαθών) παραµένουν χωρίς αποζηµίωση και άνεργοι εδώ και δύο χρόνια.

Ο κλάδος των µουσικών πλήττεται δέκα χρόνια τώρα –από την περίοδο της οικονοµικής κρίσης–, όταν έπαψαν να αντιµετωπίζονται ως επαγγελµατίες της 12ης κλάσης µε εξαρτηµένη σχέση εργασίας και άρχισαν να αντιµετωπίζονται ως επιτηδευµατίες. Ολα τα παραπάνω έχουν γνωστοποιηθεί στους αρµόδιους µε µόνη απάντηση τη σιωπή. Σήµερα πια η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. ∆εν επιθυµούµε να ξαναγυρίσουµε στο 2020 και στη διοργάνωση συσσιτίων για να µπορέσουµε να επιβιώσουµε. Η πανδηµία µπορεί να µας έκλεισε µέσα, η κυβέρνηση όµως µας βγάζει στον δρόµο.

Συντάκτες του κειµένου: Μαίρη ∆ούτση, γενική γραµµατέας του ΣΜΒΕ, ∆ηµήτρης Σφίγγος, αντιπρόεδρος του ΣΜΒΕ και της ΠΟΘΑ

Ετικέτες