Συκοφάντης και με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης ο Κουρτάκης για την υποτιθέμενη «βίλα» Τσίπρα στο Σούνιο

Συκοφάντης και με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης ο Κουρτάκης για την υποτιθέμενη «βίλα» Τσίπρα στο Σούνιο

Συκοφάντης και με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης, σχετικά με την υποτιθέμενη «βίλα» του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο και τους ισχυρισμούς του Γιάννη Κουρτάκη. Συγκεκριμένα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ως ψευδείς και συκοφαντικές τις αναρτήσεις του δημοσιογράφου και εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη, αναφορικά με την εξοχική κατοικία του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο.

Δείτε επίσης: Εκδικάστηκε η αγωγή Τσίπρα κατά Κουρτάκη: Αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη του εκδότη των «Παραπολιτικών»

Πιο αναλυτικά το Δικαστήριο έκανε δεκτή ως προς την ουσία της την αγωγή που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υποχρεώνει τον εκδότη των Παραπολιτικών να διαγράψει την επίμαχη ανάρτηση από το λογαριασμό του στο Twitter, καθώς και να προβεί σε νέα ανάρτηση που θα αποκαθιστά την αλήθεια. Τη νομική εκπροσώπηση του Αλέξη Τσίπρα είχαν αναλάβει οι δικηγόροι Γιάννης Μαντζουράνης και Θανάσης Καμπαγιάννης.

Δείτε επίσης: Αρχειοθετήθηκε η μήνυση Κουρτάκη κατά Πολάκη – Υπερασπίστηκε το Δημόσιο συμφέρον

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ψευδείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς του εκδότη της εφημερίδας Παραπολιτικά περί δήθεν «μετακόμισης» του Αλέξη Τσίπρα από την Κυψέλη στο Σούνιο, περί δήθεν αγοράς πολυτελούς βίλας, περί δήθεν πολυτελούς επισκευής από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, περί δήθεν μεταχρονολογημένης κατασκευής «ενοικιαστηρίου συμβολαίου», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τα όσα δημοσίευσε ο εναγόμενος ήταν «επινοήσεις» και ότι τελούσε «εν γνώσει της αναλήθειάς τους».

«..Επινοήθηκαν από τον Κουρτάκη»

Πιο αναλυτικά το Δικαστήριο έκρινε πως οι ισχυρισμοί του Γιάννη Κουρτάκη στην επίδικη ανάρτηση «δεν αποδείχτηκαν αληθείς», καθώς όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη δικαστική απόφαση «..ουδόλως αποδείχτηκε όμως ότι οποιαδήποτε κατασκευαστική εταιρεία πλήρωσε οποιαδήποτε επισκευή στην επίμαχη οικία, τουναντίον πριν την έναρξη της μίσθωσης πραγματοποιήθηκαν στην εν λόγω οικία επισκευές με αποκλειστική δαπάνη και ευθύνη του ιδιοκτήτη της..».

Επομένως, όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση τις εργασίες επισκευής στην οικία επιβαρύνθηκε ο εκμισθωτής και άρα «οι ανωτέρω ισχυρισμοί του εναγόμενου (σημ. Γιάννη Κουρτάκης), ότι για την προαναφερθείσα εξοχική κατοικία δεν είχε συνταχθεί μισθωτήριο έγγραφο, ότι είναι αδιαφανής ο τρόπος πληρωμής των μισθωμάτων και τις εργασίες επισκευής και ανακαίνισης τις πλήρωσε για λογαριασμό του ενάγοντος κατασκευαστική εταιρεία, είναι ψευδείς και ο εναγόμενος συντάκτης του δημοσιεύματος (Κουρτάκης) τελούσε σε γνώση της αναληθείας τους, αφού η πλήρης απουσία στοιχείων επιβεβαίωσης τους άγει το συμπέρασμα ότι επινοήθηκαν από τον ίδιο».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται «τα ανωτέρω δεν αντικρούονται από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό μέσο», ενώ όταν εξετάστηκε ως μάρτυρας ο Κουρτάκης «αν και ερωτηθείς ουδέν σχετικό κατέθεσε περί της αλήθειας των περιεχομένων στο δημοσίευμα επίμαχων ισχυρισμών ούτε επιβεβαίωσε αυτούς».

Κατά το Δικαστήριο, οι ισχυρισμοί Κουρτάκη στο επίμαχο tweet «παρουσιάζονται ως γνωστά και δεδομένα στο συντάκτη (Κουρτάκη) γεγονότα , τα οποία χωρίς να διαθέτει καμία απολύτως σχετική και δη διασταυρωμένη δημοσιογραφική πληροφορία, περιέβαλε στο εν λόγω tweet, πράγμα που καταδεικνύει και την ένταση του δόλου και ειδικότερα τη γνώση του εναγόμενου περί της αναλήθειας των ισχυρισμών του».

«Δεν ενήργησε όπως ο μέσος συνετός δημοσιογράφος»

Κόλαφος για τον Γιάννη Κουρτάκη είναι και όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση σχετικά με τον τρόπου που ενήργησε ως δημοσιογράφος.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση ο Κουρτάκης, «όφειλε να ενεργήσει σύμφωνα με τις αρχές της αντικειμενικής πληροφόρησης και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλουν το σεβασμό προς την αλήθεια και την υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου να εξακριβώνει πριν από τη δημοσίευση την αλήθεια των γεγονότων που ισχυρίζεται».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Δικαστήριο ο Κουρτάκης, «δεν ενήργησε εν προκειμένω όπως θα ενεργούσε ένας μέσος συνετός δημοσιογράφος, καθόσον δεν προέβη πριν τη σύνταξη του επίδικου δημοσιεύματος – ανάρτησης σε ενδελεχή και επισταμένη έρευνα των περιστατικών που περιέλαβε στην ως άνω ανάρτηση, παρά παρουσίασε ως πραγματικά γεγονότα περιστατικά που δεν συνέβησαν, παραλείποντας υπαιτίως να διασταυρώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε γνώση του και να ελέγξει τη βασιμότητά τους».

Τα «προαναφερόμενα ψευδή γεγονότα» είχαν σκοπό, όπως έκρινε το Δικαστήριο να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος βουλευτή, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού ως αγαθά που συνθέτουν την προσωπικότητά του και πράγματι την έβλαψαν.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο υποχρεώνει τον Κουρτάκη:

α) να αποαναρτήσει – διαγράψει από τον παραπάνω προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter την επίδικη ανάρτηση με το εξής περιεχόμενο: «Είναι αργά για να φτιάξουν ενοικιαστήριο συμβόλαιο. Όπως είναι σχετικά αργά για να βρουν άκρη πώς πληρώθηκαν τα μηνιαία τιμήματα. Και αυτό που είναι δύσκολο είναι να κρύψουν την κατασκευαστική εταιρία που πλήρωσε τις εργασίες επισκευής του ακινήτου. Γενικώς, είναι αργά».

β) Να προβεί σε ανάρτηση (tweet) στον προσωπικό λογαριασμό του με το εξής κείμενο: «Δημοσίευση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η υπ’ αριθ. 3857/156/2021 αγωγή του Αλεξίου Τσίπρα σε βάρος μου», με συνημμένα επ’ αυτής της ανάρτησης φωτογραφικά αρχεία, επί των οποίων θα αποτυπώνεται το πλήρες σκεπτικό της παρούσας απόφασης εντός 15 ημερών από την επίδοσή της σε αυτόν.

Το Δικαστήριο έκρινε μάλιστα την απόφαση προσωρινά εκτελεστή και σε περίπτωση μη εκτέλεσής της ο εναγόμενος «καταδικάζεται σε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ και προσωπική κράτηση τριών μηνών».

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της αποζημίωσης, ο κος Τσίπρας δεν κατέθεσε το πλήρες δικαστικό ένσημο, δεδομένου ότι επιθυμία του ήταν η αποκατάσταση της αλήθειας, η ηθική του δικαίωση και όχι η οικονομική εξόντωση του δημοσιογράφου.

Documento Newsletter