Σύγχρονος χορός από δέκα χώρες στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Σύγχρονος χορός από δέκα χώρες στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου θα διεξαχθεί φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργού Πολιτισμού του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Λίντας Καπετανέα. Το Φεστιβάλ, του οποίου τα θεμέλια έθεσε ο Θάνος Μικρούτσικος ως Υπουργός Πολιτισμού, κλείνει φέτος τα 29 χρόνια πετυχημένης πορείας.

Λίντα Καπετανέα

Mε τίτλο «(Επι)Στροφή στο Σώμα», το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματεύεται την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Φέτος θα φιλοξενήσει χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες από τέσσερις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική. Εννέα ομάδες από την Ελλάδα και επτά από το εξωτερικό θα παρουσιάσουν το έργο τους στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας και σε 3 πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου: την Σπάρτη, την Τρίπολη και το Ναύπλιο.

Μεταξύ αυτών ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che και η ομάδα χορού Tao Dance Theater που παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας την παράσταση «11», οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα ο πολυβραβευμένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία κ.ά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, και ενσωματώνουν στην αφήγησή τους θέατρο, ζωντανή μουσική και ψηφιακά μέσα. ​​Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν έργα τους και θα διδάξουν στα επαγγελματικά σεμινάρια του Φεστιβάλ προέρχονται από 10 χώρες, την Κίνα, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Μοζαμβίκη.

Aπό τις 6 Ιουλίου έως τις 23 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, ενώ φέτος θα δούμε ξανά το πολυαναμενόμενο Art within One που καταλήγει κάθε χρόνο σε ένα δυνατό dance battle με μονόλεπτες perfomances στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. Δύο καινοτομίες αποτελούν φέτος το Danceathon, ένας σύγχρονος μαραθώνιος χορού αλλά και η εικαστική φωτιστική εγκατάσταση Shooting Stars των Antonello Ghezzi.

Λίντα Καπετανέα: «Nα διορθωθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις στο χορό»

Οι θεσμικοί παράγοντες που έδωσαν το παρόν, μίλησαν για τη διαχρονική καλλιτεχνική σημαντικότητα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τόσο για την περιοχή όσο και ως εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν της χώρας στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα αφού παρουσίασε το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, έκλεισε την ομιλία της ζητώντας να διορθωθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες του χορού. «Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του κλάδου μας, όπως κυρίως εκφράστηκαν από τη νέα γενιά σπουδαστών, οφείλουμε όλοι να συναισθανθούμε το αληθινό διακύβευμα που δεν είναι άλλο από το σεβασμό και την αναγνώριση του ίδιου του επαγγέλματος του καλλιτέχνη στις παραστατικές τέχνες. Όλοι οι καλλιτέχνες που φιλοξενούμε στην Καλαμάτα, Έλληνες και ξένοι, είναι στα μάτια μας συνάδελφοι και γνωρίζουμε με πόσο κόπο έχουν κατακτήσει το επίπεδο της δουλειάς τους ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους σε όλους εμάς.

Ο χορός στην Ελλάδα, παρά το αρτιότατο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, παραμένει ένας κλάδος του σύγχρονου πολιτισμού με πολλές ανάγκες ως προς τις υποδομές, το μέγεθος και τη διάρκεια των παραγωγών, την κρατική χρηματοδότηση και τους όρους εργασίας και απαιτείται μια ολοκληρωμένη θεώρηση και πολιτική για την αναβάθμισή του. Ας ευαισθητοποιηθεί και ας αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία ένα πολύτιμο μέλος της χωρίς το οποίο θα είναι πραγματικά φτωχότερη σε φαντασία, όραμα, ευαισθησίες και αξίες. Ας συμβάλλουμε όλοι, με όποια μέσα διαθέτουμε ώστε να διορθωθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις κάτι που εκτιμώ πώς χρειάζεται χρόνο, γιατί απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αλλά μπορεί να επιτευχθεί» είπε κλείνοντας την παρουσίασή της για το φετινό Φεστιβάλ.

Η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού με το ποσό των 400.000 ευρώ ετησίως και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (συγκεκριμένα με 80.000 ευρώ για τη φετινή διοργάνωση).

Oι παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Η μακρινή Κίνα σπάνια εκπροσωπείται στην Ευρώπη από ομάδες σύγχρονου χορού. Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στις 14 Ιουλίου με το έργο 11 από την ομάδα χορού Tao Dance Theater, η οποία βραβεύτηκε με τον Αργυρό Λέοντα στη Μπιενάλε Χορού της Βενετίας 2023 για το συνολικό της έργο. Η ομάδα ιδρύθηκε από τους Τao Ye, Duan Ni και Wang Hao στο Πεκίνο και είναι μία από τις ελάχιστες κινεζικές ομάδες σύγχρονου χορού των οποίων οι παραστάσεις κυκλοφορούν εκτός ορίων Κίνας, με αναθέσεις από μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σίδνεϊ και Παρίσι.

Ακολουθεί στις 16 Ιουλίου το βραβευμένο και σε παγκόσμια περιοδεία έργο για όλη την οικογένεια The Others, του Σλοβάκου Anton Lachky. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που ζουν σε έναν παράξενα απομονωμένο κόσμο. Μία ζωντανή κόλαση φτιαγμένη από πλαστικό, περικυκλωμένη από αδιαπέραστες, ημιδιαφανείς οθόνες, που την χαρακτηρίζει η πλήρης απουσία άλλων έμβιων όντων. Για να θέσουν την πλήξη τους υπό έλεγχο, οι τέσσερις πρωταγωνιστές χορεύουν καθημερινά.

Στις 18 Ιουλίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχονται οι Out Innerspace Dance Theatre & Film Society από τον Καναδά με το έργο Bygones. Oι Out Innerspace David Raymond και Tiffany Tregarthen με έργα καινοτόμα αλλά και προσβάσιμα την ίδια στιγμή, ξεπερνούν την παραδοσιακή αισθητική και τις κλασικές φόρμες, με ανεξάντλητη ευρηματικότητα. Μέσω διαρκούς έρευνας και συνεχούς πειραματισμού, εκφράζουν αμφισβήτηση για τις προκαταλήψεις γύρω από το τι μπορούμε να περιμένουμε, να βιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε στο σύγχρονο χορό.

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής ολοκληρώνεται στις 22 και 23 Ιουλίου με την ομάδα του Πορτογάλου Marco da Silva Ferreira και το φημισμένο του έργο CARCAÇA. Στο CARCAÇA, ο Marco da Silva Ferreira χρησιμοποιεί τον χορό ως εργαλείο για τη διερεύνηση της δομής των κοινοτήτων, για τη συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης και για την έννοια της πολιτιστικής αποκρυστάλλωσης. Οι 10 ερμηνευτές του καστ σχηματίζουν μια συλλογικότητα, διερευνώντας τη συλλογική τους ταυτότητα μέσω της φυσικής, διαισθητικής και ανεπιτήδευτης ροής του σώματος, του χορού και της πολιτιστικής δημιουργίας.

Info: Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων εδώ: https://kalamatadancefestival.gr/performances/

Ετικέτες

Documento Newsletter