Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ΣΔΙΤ με διαγνωστικά κέντρα – Ο Γεωργιάδης σχεδιάζει αλλαγές στις δομές υγείας

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ΣΔΙΤ με διαγνωστικά κέντρα – Ο Γεωργιάδης σχεδιάζει αλλαγές στις δομές υγείας

Ο Αδ. Γεωργιάδης σχεδιάζει αλλαγές στις δομές υγείας, μετακινήσεις προσωπικού και συνεργασίες με ιδιώτες για ιατρικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές

Παρότι οι επίσημες τοποθετήσεις των κυβερνητικών παραγόντων περιγράφουν τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών, διαφορετικά είναι τα σχέδια που έχει στο συρτάρι του ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης.

Ο ίδιος δεν κρύβει πλέον ότι το «μοντέλο που του αρέσει» και το οποίο θα ήθελε για το ΕΣΥ είναι αυτό με τις ΣΔΙΤ, τις συμπράξεις δηλαδή του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Υπεραμύνεται μάλιστα της απόφασής του αυτής επισημαίνοντας ότι θα παρέχονται αναβαθμισμένες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, ενώ θα είναι υπό έλεγχο και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης ήδη από το 2019 προέβλεπαν την αγορά μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία με τη συμβολή ιδιωτών, αλλά όπως φαίνεται το εγχείρημα αυτό «γκρεμίστηκε» προσωρινά εξαιτίας του σχεδίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με τα κονδύλια από το ταμείο η χώρα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, γεγονός που μεταχρονολόγησε τα σχέδια της κυβέρνησης για ένταξη στο ΕΣΥ ιδιωτών οι οποίοι θα έκαναν τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Το τρικ για να βάλει ιδιώτες

Παρ’ όλα αυτά ο πολυμήχανος Αδ. Γεωργιάδης αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, έχουν βρει άλλον τρόπο για να επιτρέψουν σε ιδιωτικές εταιρείες να διεισδύσουν στο ΕΣΥ.

Το ευφάνταστο επιχείρημα θα είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι στις απομακρυσμένες περιοχές δεν θα μπορούν στις μικρές μονάδες υγείας να τοποθετηθούν απεικονιστικά συστήματα με υψηλό κόστος, γι’ αυτό και η υπηρεσία αυτή θα παραχωρηθεί σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες διάγνωσης.

Ηδη, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις, τόσο από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και από τις προηγούμενες, με μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ΣΔΙΤ ειδικά στα νησιά, όπου βέβαια η επένδυση για τους ιδιώτες θα είναι προσοδοφόρα με δεδομένο ότι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι νησιωτικές περιοχές βουλιάζουν από τουρίστες.

Πάντως το αρχικό σχέδιο της ΝΔ ήδη από το 2019 ήταν να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες. Ενα σχέδιο που άλλαξε λίγο χρονικά εξαιτίας της πανδημίας που έφερε ανατροπές στη χώρα και στο ΕΣΥ.

Βέβαια η ιδέα για αυτό το σχέδιο δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί καθώς αποτελεί ιδανική επιλογή για τον νυν υπουργό Υγείας ώστε να «συμμαζευτούν τα οικονομικά των νοσοκομείων» όπως ο ίδιος συχνά πυκνά αναφέρει.

Το «συμμάζεμα» των οικονομικών

Στο μεταξύ όμως ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης με το πρόσχημα του συμμαζέματος των οικονομικών του ΕΣΥ αλλάζει πλήρως τον υγειονομικό χάρτη της χώρας ώστε να μειωθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.

Προϋπολογισμοί οι οποίοι όμως εδώ και χρόνια είναι «κουρεμένοι» αφού πλέον δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τη νοσηλεία των ασθενών.

Ο νέος υγειονομικός χάρτης που έχει στα συρτάρια του ο Αδ. Γεωργιάδης αναμένεται να βγει μετά τις ευρωεκλογές και όπως όλα δείχνουν θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο νέος χάρτης θα περιλαμβάνει σειρά συγχωνεύσεων σε νοσοκομεία και δημόσιες μονάδες υγείας ώστε να περιοριστούν τα κονδύλια που διατίθενται σήμερα στον τομέα της υγείας.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα ζητήσει συναίνεση από τους τοπικούς φορείς αλλά και τους συνδικαλιστές ώστε οι συγχωνεύσεις των δομών υγείας που θα γίνουν να μην ξεσηκώσουν έντονες αντιδράσεις. Ωστόσο δεν θα αποφευχθούν όπως φαίνεται οι αντιδράσεις, ειδικά από τους εργαζόμενους, καθώς το σχέδιο Γεωργιάδη προβλέπει εκτός των άλλων και μετακινήσεις του υγειονομικού προσωπικού από τη μια μονάδα στην άλλη.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του Documento, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ορίσει σε κάθε περιοχή ένα κεντρικό νοσοκομείο, ενώ οι γειτονικές μονάδες υγείας θα λειτουργούν συμπληρωματικά. Γεγονός που σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η κεντρική μονάδα ενώ οι μικρότερες δομές θα περιοριστούν στην παροχή βασικών ιατρικών υπηρεσιών.

Στόχος είναι να στελεχωθούν πλήρως με το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό οι κεντρικές μονάδες και οι υπόλοιπες να λειτουργούν επικουρικά παρέχοντας τις βασικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που σήμερα διαθέτουν σε κοντινή απόσταση πολλά νοσοκομεία, στα πλάνα του υπουργού Υγείας είναι να τα συγχωνεύσει ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι προϋπολογισμοί τους. Βέβαια άγνωστο παραμένει εάν ο Αδ. Γεωργιάδης θα προχωρήσει σε συγχώνευση και των νοσοκομείων που βρίσκονται σε εκλογικές περιφέρειες με υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον για τη ΝΔ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κρήτης, που εδώ και χρόνια συζητείται στα υπουργικά γραφεία για τις μονάδες υγείας που διαθέτει, οι οποίες βέβαια είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια κυρίως με κομματικά κριτήρια. Μονάδες υγείας που πλέον υπολειτουργούν λόγω του περιορισμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η δημιουργία τους αποτελούσε ουσιαστικά δωράκι από τους τοπικούς βουλευτές στους κατοίκους ώστε να ενισχύσουν τη… φαρέτρα με τις ψήφους τους.

Ο νέος υγειονομικός χάρτης πάντως θα στηθεί στους υπάρχοντες προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, αφού η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει τα κονδύλια του τομέα της υγείας παρότι αυτά υπολείπονται. Οπως σημειώνουν πηγές του Documento, οι απαντήσεις στα αιτήματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τόσο της νυν όσο και της προηγούμενης, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αυξήσει τα κονδύλια για την υγεία ήταν πάντα αρνητικές.

Στα ύψη τα χρέη των νοσοκομείων

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι ο Αδ. Γεωργιάδης μιλά πολύ συχνά για συμμάζεμα των οικονομικών του ΕΣΥ. Τους τελευταίους μήνες τα κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα ύψη, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει ακόμη και με βαριές καμπάνες από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα επειδή δεν αποπληρώνονται οι προμηθεύτριες εταιρείες.

Η κακή οικονομική διαχείριση βέβαια των δημόσιων νοσοκομείων συνδέεται και με τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων οι οποίες έχουν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία πέντε χρόνια και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ενώ έχουν τα απαραίτητα κονδύλια δεν αποπληρώνουν τους προμηθευτές.

Αποτέλεσμα όμως είναι για πολλά νοσοκομεία να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι προμηθεύτριες εταιρείες να σταματήσουν να τους παρέχουν τα αναλώσιμα υλικά τους και να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι κλινικές. Φαινόμενο που ήταν ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Γι’ αυτό και το θέμα της οικονομικής διαχείρισης στα νοσοκομεία αναμένεται να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τους υπάρχοντες διοικητές νοσοκομείων, οι οποίοι περνούν ξανά από διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση.

Ηδη –σημειώνουν πληροφορίες– τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζουν ποιοι διοικητές έχουν κάνει ορθή οικονομική διαχείριση στα νοσοκομεία τους και ποιοι όχι. Γι’ αυτό και είναι ήδη γνωστό στους στενούς κύκλους στο Μαξίμου ποιοι διοικητές θα παραμείνουν στη θέση τους μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Ο ΕΟΠΥΥ σε θέση κεντρικού διαχειριστή

Οι δυσλειτουργίες αυτές στα οικονομικά του ΕΣΥ και των νοσοκομείων οδηγούν το υπουργείο Υγείας στο να μεταφέρει όλο το κονδύλι του τομέα της υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Τον επόμενο χρόνο, όπως βεβαιώνουν πηγές, το σύνολο του προϋπολογισμού των νοσοκομείων θα περάσει στον οργανισμό ο οποίος θα είναι από εκεί και πέρα ο πληρωτής όλων των εξόδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Θα αποπληρώνει τις νοσηλείες ενώ θα προχωρά και σε διαπραγματεύσεις τιμών για τις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Σήμερα το κονδύλι για τα νοσοκομεία βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό ταμείο στο υπουργείο Υγείας και κατανέμεται στα νοσοκομεία.

Με τον τρόπο αυτό όμως ο ΕΟΠΥΥ, που σήμερα διαχειρίζεται περίπου 6 δισ. ευρώ για τους ασφαλισμένους του, θα ισχυροποιηθεί αφού θα αυτονομηθεί πλήρως.
Εάν υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, δεν θα απαιτούνται καν εγκρίσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις δράσεις του οργανισμού.

Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει μετά τις ευρωεκλογές τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και να διορίσει νέα στελέχη, τα οποία θα είναι της απολύτου εμπιστοσύνης της και θα διαθέτουν τα τυπικά προσόντα για τον έλεγχο των δαπανών του τομέα της υγείας.

Διαβάστε επίσης: Ευαγγελισμός: Προκλητικός Γεωργιάδης για τους VIP του Conference League: Είναι «υποχρεωτικό» να εξετάζονται κατά προτεραιότητα

Ο Άδωνης Γεωργιάδης «πουλάει» προεκλογικά τεχνητή νοημοσύνη

Με προεκλογικές επισκέψεις ο Άδωνης επιχειρεί να «σώσει» το ΕΣΥ!

 

Documento Newsletter