Συγχαρητήρια από τις Βρυξέλλες στην Ισπανία για την εργασιακή μεταρρύθμιση – Στα «αζήτητα» οι επιλογές Μητσοτάκη

Συγχαρητήρια από τις Βρυξέλλες στην Ισπανία για την εργασιακή μεταρρύθμιση – Στα «αζήτητα» οι επιλογές Μητσοτάκη

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας να επιτεθεί στα εργασιακά δικαιώματα και να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της αρνούμενη έναν «αξιοπρεπή» κατώτατο μισθό, ή τουλάχιστον μια γενναία αύξηση, η ισπανική κυβέρνηση πήρε τα εύσημα των Βρυξελλών για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται επίσης πως μόλις πρόσφατα η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 1000 ευρώ ενώ επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση Νίκολας Σμιτ συνεχάρη την Υπουργό Απασχόλησης Γιολάντα Ντίαζ για την πρόσφατη εργασιακή μεταρρύθμιση στην Ισπανία και το σχέδιο 2030 για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα.

Σύμφωνα με την Eldiario, η Κομισιόν εξέφρασε «τεράστια ικανοποίηση» για την «ιστορική συμφωνία».

«Η Ισπανία όχι μόνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αλλά εγγυάται κεντρικές κοινωνικές πολιτικές και, κυρίως, με την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο», υπογράμμισε ο Σμιτ.

Από την πλευρά της, η Ισπανίδα υπουργός αναγνώρισε «τον θετικό αντίκτυπο που έχει ήδη η πρόσφατα εγκριθείσα μεταρρύθμιση στην ισπανική αγορά εργασίας».

Η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση προβλέπει την κατάργηση ή τον περιορισμό των προσωρινών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες μετατρέπονται σε αορίστου ενώ οι συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν των εταιρικών σε μισθολογικά ζητήματα.

Επίσης, από εδώ και στο εξής, η εταιρία δεν θα μπορεί να επιβάλει μονομερώς θέματα όπως η εργάσιμη ημέρα, ο μισθός, οι βάρδιες και οι αρμοδιότητες του εργαζομένου χωρίς την επίβλεψη των περιφερειακών ή κρατικών εργατικών αρχών.

Επιπλέον, ο κατώτατος μισθός έφτασε τα 1.000 ευρώ το 2022 από 735 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP).

H υπουργός υπογράμμισε τα οφέλη που θα έχει η αύξηση για τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους, όπως οι νέοι και οι γυναίκες, και υπενθύμισε ότι από το 2019 το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει μειωθεί κατά 4,8 μονάδες στη χώρα της Ιβηρικής.

Πηγή: euractiv.gr, eldiario.es

 

Documento Newsletter