Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την παραχώρηση των ΕΛΠΕ στον Λάτση

Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την παραχώρηση των ΕΛΠΕ στον Λάτση

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ο σχεδιασμός της διοίκησης του Ομίλου ΕΛΠΕ, που ετοιμάζεται να περάσει από τη γενική συνέλευση των μετόχων του Ομίλου της προσεχούς Πέμπτης μια αλλαγή καταστατικού με την οποία καταργούνται τα δικαιώματα του Δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ προς όφελος της πλευράς Λάτση.

Το θέμα ήρθε στη Βουλή μετά από επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελος,  επί των οποίων κλήθηκαν να απαντήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, αντίστοιχα.

Σκουρλέτης: Απεμπολείτε τα δικαιώματα του Δημοσίου και των εργαζομένων   

Με δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει ποσοστό 35.5% των ΕΛΠΕ, άρα έχει την καταστατική μειοψηφία για να μπλοκάρει τις προτεινόμενες αλλαγές στη μεθαυριανή γενική συνέλευση των μετόχων αλλά δεν θα το κάνει επειδή βούληση της κυβέρνησης είναι η παραχώρηση του ελέγχου των ΕΛΠΕ στον Λάτση, ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανατρέπει μια συμφωνία που ήταν σε ισχύ από το 2003  μειώνοντας τους εκπροσώπους του Δημοσίου στο ΔΣ του Ομίλου ΕΛΠΕ και απεμπολώντας δικαιώματα του Δημοσίου και των εργαζομένων προς όφελος της πλευράς Λάτση.

Απαντώντας ο Χρ. Σταϊκούρας, απέρριψε τις αιτιάσεις Σκουρλέτη με το επιχείρημα ότι η αλλαγή καταστατικού και όσα αυτή φέρνει αποτελεί μια απλή πράξη συμμόρφωσης με το νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης που πέρασε το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι επικίνδυνο το σχέδιό σας. Εκχωρείτε το μάνατζμεντ σε ιδιώτες, θα έχετε μεγάλες απώλειες από την αξία των μετοχών που αντιστοιχεί στο ελληνικό Δημόσιο» του απάντησε ο Π. Σκουρλέτης και συνέχισε: «Αυτό είναι θέμα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου ιδιώτη που κατέχει περίπου το 45%. Σε καμιά περίπτωση όμως η νομικίστικη αυτή αλχημεία δεν δικαιολογεί αυτό που κάνετε. Είναι κατάφωρα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και πρέπει να σταματήσει αυτή η διαδικασία», κατέληξε.

Φάμελος: Απιστία κατά του Δημοσίου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα «Άμεσα αναγκαία η προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ».

Ο Σ. Φάμελος υποστήριξε ότι «η αποχώρηση του Δημοσίου από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ είναι πολιτικά και νομικά απαράδεκτη». «Υπάρχει ζήτημα απιστίας σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης γιατί αποδέχεται να αφαιρεθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου και να μην έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ της εταιρίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλιστούν και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου αλλά και τα ΕΛΠΕ, που είναι βασικός πυλώνας, να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», απάντησε ο κ. Σκρέκας ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να υποστηρίξει την κίνηση της παραχώρησης του ελέγχου του Ομίλου ΕΛΠΕ στον Λάτση, με την άνοδο της μετοχής τους στο Χρηματιστήριο. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ΕΛΠΕ, στην χρηματιστηριακή αγορά υπήρξε μια πολύ σημαντική αύξηση κατά 40% με 50% της αξίας των μετοχών και αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς και πόσο οι αγορές τις αντιλαμβάνονται», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Άριστα οικονομικά αποτελέσματα είχαν τα ΕΛΠΕ μόνο με δημόσιο μάνατζμεντ

Απαντώντας στον Υπουργό Ενέργειας ο Σωκράτης Φάμελος επικαλέστηκε τα άριστα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχαν τα ΕΛΠΕ κατά την τετραετία 2015-2019 με δημόσιο μάνατζμεντ το οποίο είχε ορίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιδιαστολή με τα διαχρονικώς πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα που εμφάνιζε ο Όμιλος, όταν το διαχειρίζονταν άνθρωποι της πλευράς Λάτση.  «Τα ΕΛΠΕ την περίοδο 2015-2019 είχαν αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης με αποτύπωμα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την τελευταία διετία κατέγραψαν ζημιές. Το Δημόσιο πρέπει να έχει την πλειοψηφία στον Όμιλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τροπολογία ώστε να καλύψουμε νομικά την πλειοψηφία του Δημοσίου στον Όμιλο. Δεν μπορεί να κρύβεστε σε παλαιότερους νόμους. Είναι πρωτάκουστο να εισηγείστε να χάσει το Δημόσιο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελος.

Ετικέτες

Documento Newsletter