Bloomberg: Σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν: Πώς διαμορφώνεται η Μέση Ανατολή και ο συσχετισμός δυνάμεων

Bloomberg: Σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν: Πώς διαμορφώνεται η Μέση Ανατολή και ο συσχετισμός δυνάμεων

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg η σύγκρουση εισήλθε σε μια νέα επικίνδυνη φάση με το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς, την οποία υποστηρίζει το Ιράν. Αυτός ο αγώνας έχει προσελκύσει και άλλες μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς και το ίδιο το Ιράν. Οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά τη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο, ενώ επισκεπτόταν το Ιράν, πιθανότατα από το Ισραήλ.

Στη συνέχεια, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, του πιο πολύτιμου περιφερειακού συμμάχου του Ιράν, και εισήλθαν στο νότιο Λίβανο στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της πολιτοφυλακής. Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους απευθείας στη χώρα σε μια σημαντική κλιμάκωση. Σε αντίποινα, το Ισραήλ άρχισε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους σε όλο το Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Οκτωβρίου.

Στατιωτική σύγκριση

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ένα τεράστιο τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι του Ιράν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν εδώ και καιρό να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα του Ισραήλ ως μέρος της δέσμευσής τους για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους.

Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος στη Μέση Ανατολή που έχει αγοράσει μέχρι στιγμής το μαχητικό αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin – το πιο δαπανηρό οπλικό σύστημα όλων των εποχών. Το Ισραήλ πιστεύεται επίσης ευρέως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και ποτέ δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την ικανότητα. Το Ιράν έχει συσσωρεύσει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για την κατασκευή αρκετών πυρηνικών βομβών, εάν οι ηγέτες του επιλέξουν να καθαρίσουν το βαρύ μέταλλο στο επίπεδο του 90% που χρησιμοποιείται συνήθως σε τέτοια όπλα. Θα πρέπει ακόμη να κατακτήσει τη διαδικασία οπλοποίησης του καυσίμου προκειμένου να παράγει μια λειτουργική συσκευή ικανή να πλήξει έναν απομακρυσμένο στόχο.

Οι κυρώσεις και η πολιτική απομόνωση έχουν περιορίσει την πρόσβαση του Ιράν σε ξένη στρατιωτική τεχνολογία, οδηγώντας το στην ανάπτυξη δικών του όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ τον Απρίλιο. Τα πολεμικά αεροσκάφη του Ιράν είναι ως επί το πλείστον παλαιότερα μοντέλα, που κληρονόμησε από την εποχή πριν από την επανάσταση της χώρας το 1979.

Η χώρα ελπίζει να αναβαθμίσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες μέσω μιας κλιμακούμενης συνεργασίας με τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, τα ρωσικά στρατιωτικά είδη υψηλών προδιαγραφών που θέλει περισσότερο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, παραμένουν στη λίστα επιθυμιών του. Αν και σε τεχνολογικό μειονέκτημα, ο στρατός του Ιράν πιστεύεται ότι διαθέτει σημαντικό απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ και φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που ανέπτυξε εναντίον του Ισραήλ τον Απρίλιο.

Όπως έμαθε το Ιράν σε εκείνη την επίθεση και στην επακόλουθη της 1ης Οκτωβρίου, η διείσδυση στην ουσιαστική αεράμυνα του Ισραήλ αποτελεί πρόκληση. Πρέπει κανείς να διαπεράσει κανείς τα μαχητικά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Έπειτα υπάρχουν τα συστήματα αεράμυνας Arrow και David’s Sling του Ισραήλ, καθώς και οι δυνατότητες αναχαίτισης των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το δικό του αμυντικό οπλοστάσιο του Ιράν περιλαμβάνει συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών S-300 για την αντιμετώπιση αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ και το τοπικά κατασκευασμένο αντιβαλλιστικό σύστημα Arman. Αυτά δεν είναι τόσο δοκιμασμένα στη μάχη όσο η άμυνα του Ισραήλ – μια απόδειξη της προτίμησης του Ιράν για ασύμμετρο πόλεμο, όπου μπορεί να προβάλει υπερμεγέθη ισχύ, αντί για μάχη σώμα με σώμα.

Ποια είναι τα άλλα μέτωπα της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν;

Συρία

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το Ιράν έχει αναπτύξει στρατιωτική παρουσία στη χώρα αυτή. Το έκανε αυτό τόσο για να υποστηρίξει τον σύμμαχό του, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, όσο και για να βοηθήσει τη Χεζμπολάχ δημιουργώντας μια γέφυρα ξηράς για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν μέσω του Ιράκ και της Συρίας. Για το Ισραήλ, αυτό δημιούργησε μια δεύτερη εχθρική παρουσία στα βόρεια σύνορά του πέρα από εκείνη της Χεζμπολάχ. Σε μια προσπάθεια να την αντιμετωπίσει και να σταματήσει τη ροή όπλων, το Ισραήλ εδώ και χρόνια πραγματοποιεί πλήγματα στο εσωτερικό της Συρίας εναντίον φορτίων όπλων και άλλων στόχων που, όπως λέει, συνδέονται με το Ιράν και τους συμμάχους του, σκοτώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις Ιρανούς, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Τα πλήγματα κατά ιρανικών στόχων στη Συρία που αποδίδονται στο Ισραήλ επιταχύνθηκαν μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Περιφερειακά ύδατα

Το 2019 άρχισαν οι επιθέσεις tit-for-tat (χτύπημα για χτύπημα – αντίποινα) σε εμπορικά πλοία. Αν και ούτε το Ισραήλ ούτε το Ιράν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τα χτυπήματα σε πλοία που συνδέονται με το άλλο, θεωρείται ευρέως ότι βρίσκονται πίσω από αυτά. Στους στόχους έχουν συμπεριληφθεί ιρανικά δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, ένα ιρανικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης που χρησίμευε ως πλωτή βάση για τους Φρουρούς της Επανάστασης και φορτηγά πλοία που ανήκουν ή συνδέονται με Ισραηλινούς.

Σε μια κλιμάκωση των ναυμαχιών, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν διαταράξει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα επιτιθέμενοι σε πλοία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς. Λένε ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, καθώς και τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν εξαπολύσει αντίποινα σε στόχους των Χούθι. Όμως έχουν πληγεί και πλοία χωρίς τέτοιους δεσμούς.

Υεμένη

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν τη βορειοδυτική Υεμένη από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2014, εκτοξεύουν επίσης πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ. Οι περισσότεροι έχουν αναχαιτιστεί, αλλά ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι σκότωσε έναν άνθρωπο στο Τελ Αβίβ τον Ιούλιο. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων στην Υεμένη.

Ιράκ

Κατηγορώντας αυτονομιστικές ομάδες στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ ότι συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες ασφαλείας εναντίον του, το Ιράν έχει εξαπολύσει πολλαπλές επιθέσεις στην περιοχή από τα τέλη του 2022. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν εγκαταστάσεις στο βόρειο Ιράκ για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το Ιράν, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

Διαβάστε επίσης

Ιράν: Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εξαπέλυσε το Ισραήλ – Στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις (Videos)

Βάζουν κουκούλα στη διαφθορά – Πώς μεθόδευσαν την αποκάλυψη προστατευόμενων μαρτύρων – Την Κυριακή στο Documento

Δημοσκόπηση καταγράφει ρήγμα με… δύο κόμματα μέσα στη ΝΔ – Καραμανλής και Σαμαράς εναντίον Μητσοτάκη

Novartis: Γεωργιάδης στο documentonews.gr για προστατευόμενους μάρτυρες – «Επανασύρω τη μήνυση και υποβάλλω και αγωγή»

Δημοσκόπηση για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Φαβορί ο Πολάκης αν δεν είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης

Ετικέτες

Documento Newsletter