Το Βέλγιο προκρίθηκε στα προημιτελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, νικώντας με 3-2 (69΄ Βερντόνγκεν, 74΄ Φελαϊνί, 90΄+4 Σαντλί – 48΄ Χαραγκούτσι, 52΄ Ινούι), ύστερα από επική ανατροπή, την Ιαπωνία στη «Ροστόφ Αρένα», σε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της διοργάνωσης έως τώρα κι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στους «8» η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία, στις 6 Ιουλίου.
Το πρώτο ημίχρονο δεν είχε να παρουσιάσει κάτι αξιοσημείωτο, αφού οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν μεν τον έλεγχο του αγώνα αλλά δεν μπορούσαν να απειλήσουν με αξιώσεις την εστία του Καβασίμα.
Μάλιστα, στο 44΄ οι Ιάπωνες λίγο έλλειψε να προηγηθούν από το πουθενά, όταν σε ένα ακίνδυνο σουτ η μπάλα γλίστρησε από τα χέρια του Κουρτουά, αλλά ο τερματοφύλακας της Τσέλσι πρόλαβε να την πιάσει πριν περάσει τη γραμμή.
Ό,τι όμως δεν είδαν οι θεατές στη «Ροστόφ Αρένα» και τα εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο σε ένα ολόκληρο ημίχρονο, το… απόλαυσαν μέσα σε ένα πεντάλεπτο στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού. Στο 48΄ ο Σιμπασάκι βρήκε με κάθετη πάσα τον Χαραγκούτσι, κι εκείνος με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Κουρτουά για το 0-1.
Στο επόμενο λεπτό οι «κόκκινοι διάβολοι» έφτασαν κοντά στην ισοφάριση αλλά η τύχη τους γύρισε την πλάτη, όταν το σουτ του Αζάρ από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Καβασίμα, για να ξαναχτυπήσουν οι «μπλε σαμουράι» στο 52΄: ο Καγκάβα δέχθηκε την μπάλα εκτός περιοχής, πάσαρε στον Ινούι κι εκείνος με «ξερό» σουτ έγραψε το 0-2, απέναντι στους σαστισμένους Βέλγους!
Ο Λουκάκου είχε μια μεγάλη ευκαιρία για να μειώσει στο 62΄ αλλά η κεφαλιά του πέρασε ελάχιστα άουτ. Ο Μαρτίνεθ πέρασε ταυτόχρονα στον αγώνα Φελαϊνί και Σαντλί, τον πρώτο στη θέση του Μέρτενς οι Βέλγοι ανέβασαν κατακόρυφα την πίεση, δίνοντας πάντως χώρο στους ταχύτατους Ασιάτες και τελικά οι επιλογές του Ισπανού εκλέκτορα δικαιώθηκαν.
Στο 69΄ οι τυπικά γηπεδούχοι μείωσαν με μακρινή κεφαλιά του Βερτόνγκεν που «κρέμασε» τον Καβασίμα, ενώ πέντε λεπτά αργότερα έφτασαν στην ισοφάριση με μια νέα κεφαλιά, αυτή τη φορά του πανύψηλου νεοεισελθόντα Φελαϊνί, ο οποίος πήρε «παραμάζωμα» όσους Ιάπωνες βρέθηκαν στη φάση.
Από εκεί και ύστερα ο αγώνας έγινε… ροντέο, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Στο 84΄ ο Κομπανί πρόλαβε με τάκλιν τον Χόντα τη στιγμή του σουτ, ενώ στο επόμενο λεπτό και σε διάστημα δευτερολέπτων ο Καβασίμα έκανε δύο πολύ μεγάλες αποκρούσεις, σε ισάριθμες κεφαλιές των Σαντλί και Λουκάκου.
Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Βίτσελ παραλίγο να σκοράρει εις βάρος της εστίας του, αλλά ο Κουρτουά έπεσε στη δεξιά γωνία του και έδιωξε σε κόρνερ, ενώ το ίδιο έπραξε και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων έκανε το ίδιο στο φάουλ από τα 30 μέτρα, στο φάουλ του Χόντα.
Κι ενώ όλα έδειχναν παράταση, στο κόρνερ μετά την απόκρουσή του ο Κουρτουά μάζεψε την μπάλα, έδωσε στον Ντε Μπράιν κι εκείνος στον Μενιέ, σε αντεπίθεση-αστραπή, αυτός σέντραρε από δεξιά, ο Λουκάκου άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του κι ο Σαντλί την έστειλε στα δίχτυα, υπογράφοντας μόλις την έκτη ανατροπή στην Ιστορία της διοργάνωσης από το 0-2.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντιεντιού Μάλανγκ (Σενεγάλη)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 40΄ Σιμπασάκι
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνγκεν, Μενιέ, Καράσκο (65΄ Σαντλί), Ντε Μπράιν, Βίτσελ, Μέρτενς (65΄ Φελαϊνί), Λουκάκου, Εντέν Αζάρ
ΙΑΠΩΝΙΑ (Ακίρα Νισίνο): Καβασίμα, Σακάι, Γιοσίντα, Σότζι, Ναγκατόμο, Χασέμπε, Σιμπασάκι (81΄ Γιαμαγκούτσι), Χαραγκούτσι (81΄ Χόντα), Καγκάβα, Ινούι, Οσάκο