Συγκλονιστική καταγγελία για καισαρική χωρίς νάρκωση στην Κέρκυρα: «Νόμιζα ότι με σφάζουν, άκουσα τα πάντα»

Συγκλονιστική καταγγελία για καισαρική χωρίς νάρκωση στην Κέρκυρα: «Νόμιζα ότι με σφάζουν, άκουσα τα πάντα»

Η μία καταγγελία μετά την άλλη παίρνουν το φως της δημοσιότητας για νοσοκομείο στην Κέρκυρα. Η πρώτη καταγγελία αφορούσε μαρτυρία γυναίκας που χειρουργήθηκε στην σπονδυλική στήλη χωρίς να ναρκωθεί.

Αυτή την φορά, η καταγγελία αφορά συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας που γέννησε στο ίδιο νοσοκομείο στην Κέρκυρα, με καισαρική χωρίς αναισθησία. «Ήταν εφιαλτικό. Ένιωθα τα πάντα και από κάποιο σημείο ένιωθα τον πόνο» δηλώνει η ίδια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μέγκα, η γυναίκα μπήκε το 2014 στο νοσοκομείο για να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της. Όπως στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο ζήτησε από τους γιατρούς να της κάνουν ολική αναισθησία. «Επέμεναν να μου κάνουν επισκληρίδιο, εγώ δεν ήθελα. Τέλος πάντων αναγκάστηκαν να μου κάνουν ολική νάρκωση, όπως είχα κάνει και στην πρώτη μου κόρη στην Αθήνα» ανέφερε η ίδια.

Της έβαλαν τη μάσκα για να της έκαναν ολική αναισθησία, όμως η εγκυμονούσα παρέμεινε ξύπνια και οι γιατροί, δίχως να το αντιληφθούν, ξεκίνησαν τη διαδικασία του τοκετού και τότε η γυναικά αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια του χειρουργείου άκουγα τα πάντα. Καταλάβαινα τα πάντα, πέθαινα από τον πόνο. Πραγματικά ήταν φρικτό. Νόμιζα ότι με σφάζουν».

Πρόσθεσε πως: «Προσπαθούσα να του δείξω ότι ‘παιδιά, δε μου έχετε κάνει νάρκωση αλλά ένιωθα σαν παράλυτη. Άκουγα τα πάντα. Προσπαθούσα απεγνωσμένα να κουνήσω τα χέρια μου, τα μάτια μου να δουν ότι “παιδιά υποφέρω”. Άκουσα το μωρό να βγαίνει, άκουσα τα πάντα. Δεν μπορούσα. Νόμιζα ότι θα πεθάνω. Πραγματικά είχα Άγιο γιατί θα είχα πεθάνει από ανακοπή».

Η ίδια προσπάθησε να πει στους γιατρούς ότι δεν έπιασε η νάρκωση και έσπασε το μπροστινό της δόντι. «Προσπαθούσα να κουνήσω τα δάχτυλά μου, τα χέρια μου, τα πόδια μου. Έσπασα το δόντι μου από την πίεση. Σκεφτόμουν να αντέξω και για μένα και για το μωρό και για την οικογένειά μου και για το άλλο παιδάκι που περίμενε το αδελφάκι του»

Μετά τον τοκετό η γυναίκα επιχείρησε να εξηγήσει στους γιατρούς πώς δεν είχε πιάσει η νάρκωση και τα έζησε όλα, ωστόσο η απάντησή τους δεν ήταν αυτή που περίμενε. «Στην αρχή μου είπε “σου κάναμε” και του λέω “δε μου κάνατε” γιατί έτσι κι έτσι. Του είπα τα πάντα. Μου λέει “ξέρεις τι έγινε, είχε χαλάσει το μηχάνημα και εμείς το καταλάβαμε γιατί διοχετευόταν το φάρμακο στο χώρο. Το μυρίζαμε”. Και σε κάποια φάση μου λέει “είχες 135 παλμούς και ανέβαινες”. Και λέω ‘συγγνώμη είναι δυνατόν που είστε και αναισθησιολόγος ένα άτομο με ολική αναισθησία σε καταστολή να έχει 130-150 παλμούς;” και μου λέει “έχεις δίκιο”».

Τελικά, 9 χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2023, μια ακόμη ασθενής χειρουργήθηκε χωρίς ολική αναισθησία εξαιτίας δυσλειτουργίας του μηχανήματος και κατάλαβαν πως έφταιγε το μηχάνημα.

Από την ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη θα διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το ίδιο μηχάνημα και αν έχει γίνει κακοσυντήρηση στον εξοπλισμό των χειρουργείων.

Στο Μέγκα μίλησε, ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου, απορώντας πως δεν έγινε αντιληπτό πως δεν έπιασε η νάρκωση. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Είναι εφιαλτικό να αισθάνεσαι την επέμβαση. Προφανώς, οι γιατροί είναι σε θέση να αντιληφθούν αν το μηχάνημα λειτουργεί ή αν φτάνει η αναισθησία. Διότι χωρίς αναισθησία, πάμε την ιατρική χίλια χρόνια πίσω. Είναι αδιανόητο να μπει σε χειρουργείο ένας ασθενής χωρίς αναισθησία. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς το ίδιο, γιατί σε κάποιον μπορεί να μην πιάνει τόσο. Αλλά πριν ξεκινήσει το χειρουργείο, ο γιατρός πρέπει να ελέγξει εάν έχει μπει η αναισθησία.Προφανώς κάτι συμβαίνει αλλά δεν έδωσαν σημασία».

Documento Newsletter