Σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Παρά το αποτυχημένο πρώτο τεστ, έρχεται η πρώτη συνεργασία για τους εποχιακά εργαζόμενους

Σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Παρά το αποτυχημένο πρώτο τεστ, έρχεται η πρώτη συνεργασία για τους εποχιακά εργαζόμενους

«Εγώ είμαι θετικός σε κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, και το απέδειξα στην πρόταση δυσπιστίας. Αν υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια κοινή στρατηγική πχ για την ακρίβεια, τα ολιγοπώλια, τα Τέμπη, είμαι θετικός. Πάντα όμως στο προσκήνιο…» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρωινή εκπομπή του MEGA αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα στελέχη που μεταπήδησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ «για την καρέκλα», όπως είπε.

Παρόλα αυτά, το πρώτο τεστ σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως κρίνεται αποτυχημένο, όμως αναμένεται να έχουμε άμεσα εξελίξεις. Η πρώτη κοινοβουλευτική συνεργασία των δύο κομμάτων από τότε που άνοιξε η κουβέντα περί ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου.

Η πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ

«Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να “περπατήσουμε” μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι μετά τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank, το ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί «να κατέχει μόλις το 33%».

Διαβάστε αναλυτικά: Νέο κάλεσμα Κασσελάκη σε ΠΑΣΟΚ: «Να περπατήσουμε μαζί για να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα»

Αργά το βράδυ, με νέα ανάρτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα: «Η τράπεζα Αττικής όπως ανέφερα, δεν είναι η μόνη περίπτωση που ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο. Θα ακολουθήσουν και άλλα παραδείγματα αύριο», είπε και συμπλήρωσε με νόημα:

«Τελικά τον δρόμο της σύγκρουσης με τα συμφέροντα περπατήσαμε μόνοι μας. Πού εξαφανίστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς;» αναρωτήθηκε, σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αφωνία του ΠΑΣΟΚ στην αρχική πρόσκληση – πρόκληση.

Διαβάστε αναλυτικά: Κασσελάκης: «Με τα χρήματα του Έλληνα πολίτη δημιουργείται ιδιωτική τράπεζα»

Οι εποχιακά εργαζόμενοι

Το επόμενο στοίχημα είναι η τροπολογία που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και για την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους εποχιακά εργαζόμενους, κάτι που αναμένεται να φέρει την πρώτη ουσιαστική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (και ίσως και άλλων προοδευτικών δυνάμεων) κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Περιμένουμε να τη δούμε, αλλά εννοείται πως θα στηρίζαμε μια τέτοια πρωτοβουλία» λέει στο documentonews.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, πριν από μια εβδομάδα ο τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος είχε καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό. Αναλυτικά:

«Σε ένα κλάδο που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους σε εντατική εργασία, χωρίς όμως να τους παρέχονται συνθήκες ασφάλειας και προστασίας, η Κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις:

1. Τι σκοπεύει να κάνει αναφορικά με το επίδομα ανεργίας; Προτίθεται να προβεί στην χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους  5 μήνες, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι; Αν ναι, πότε ακριβώς σκοπεύει να κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση; 

2. Τι σκοπεύει να πράξει σχετικά με το επίδομα μητρότητας στις εποχικά εργαζόμενες; Προτίθεται να φέρει ρύθμιση ώστε να άρει την προϋπόθεση της ενεργούς εργασιακής σύμβασης για τις εν λόγω εργαζόμενες;

3. Σκοπεύει να επαναφέρει το εφάπαξ στην 20ετία για τους εργαζόμενους στον κλάδο επισιτισμού-τουρισμού;

4. Τι προτίθεται να πράξει  για την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση της εκτεταμένης εργοδοτικής παραβατικότητας στο χώρο της εστίασης;

5. Προτίθεται και με ποιον τρόπο να ενισχύσει το ΣΕΠΕ και τους ελέγχους στους χώρους εργασίας; 

6. Σκοπεύει να προβεί στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία, με ενισχυμένο ρόλο και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού;»

Διαβάστε επίσης:

Σάλος για τα δυο κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρουλάκη που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών – Οι αποκαλύψεις του documentonews.gr

Ανδρουλάκης: Δεν θα βάλω κανένα εμπόδιο στην υποψηφιότητα Δούκα – Θα βρεθεί λύση (Video)

Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά στις Αχαρνές – Καίει ακόμα σε αποθήκη με χαρτικά (Photos)

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να καλύπτει τον Πούλη και την «παρέα» του

Καιρός: Επικίνδυνο «κοκτέιλ» με καύσωνα και ισχυρούς ανέμους – Συναγερμός για πυρκαγιές (LIVE)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter