Με φωτογραφίες στα χέρια και βουρκωμένα μάτια, προσέρχονται από το πρωί στο ΚΥΤ της Μαλακάσας συγγενείς και φίλοι ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο που βυθίστηκε ανοιχτά της Πυλου, προσπαθώντας να μάθουν αν εκείνοι που αναζητούν βρίσκονται ανάμεσα στους 71 επιζώντες που έχουν μεταφερθεί στο καμπ.
Άνθρωποι κυρίως συριακής καταγωγής, από Γερμανία και Νορβηγία έφτασαν εσπευσμένα στην Ελλάδα, με σκοπό να βρουν τους δικούς τους με την ελπίδα να έχουν επιβιώσει της πολύνεκρης προσφυγικής τραγωδίας.
Σημειώνεται πως οι πέντε ανήλικοι που βρίσκονταν ανάμεσα στους επιζώντες έχουν ήδη μεταφερθεί σε δομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα.
Προκειμένου να ενημερωθούν για τους οικείους τους, οι άνθρωποι που συρρέουν στο καμπ αφήνουν τα ονοματεπώνυμα όσων ψάχνουν στην είσοδο προκειμένου να διαπιστώσουν αν ζουν ή νοσηλεύονται, καθώς η είσοδος απαγορεύεται.
Μια φωτογραφία, ένα όνομα
«Ήρθαμε από Γερμανία και ψάχνουμε τον αδελφό μας» ήταν τα λογικά δυο ανδρών με καταγωγή απο τη Συρία που έφτασαν στην είσοδο του ΚΥΤ. Η αγωνία και ο φόβος διαγράφονταν στα μάτια τους. Κρατούσαν μια φωτογραφία και είχαν ένα όνομα. Καμία άλλη πληροφορία. Το όνομα του ανθρώπου τους δεν ήταν στη λίστα όσων βρίσκονται στο καμπ, αλλά κανείς δεν τους απάντησε αν βρίσκεται ανάμεσα σε όσους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Λίγα λεπτά αργότερα, ένας άνδρας μας είπε ότι έφτασε από τη Νορβηγία προκειμένου να βρει τον ξάδελφο του. Φοβόταν μήπως κάποιος τον βγάλει φωτογραφία. Έχει εγκαταλείψει τη Συρια αρκετά χρόνια κι όμως ακόμα τρέμει στην ιδέα ότι κάποιος από τη χώρα καταγωγής του μπορεί να τον δει και να τον αναγνωρίσει.