Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: Απεργιακό κάλεσμα για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: Απεργιακό κάλεσμα για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική» ήταν το κεντρικό σύνθημα του αποψινού συλλαλητηρίου που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς στο Σύνταγμα, το οποίο μετατράπηκε σε απεργιακό κάλεσμα «ενάντια στον αντεργατικό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης» και σε φωνή καταδίκης «του νέου εγκλήματος σε βάρος του λαού της Θεσσαλίας».

«Εργάτη μη δεχθείς τη σύγχρονη σκλαβιά, μπορείς να καταργήσεις νόμους κι αφεντικά», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, καλώντας κάθε εργαζόμενο να δώσει το «παρών» στην απεργία που προκηρύσσουν για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και στη συγκέντρωση που οργανώνουν στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα.

«Πνιγμένοι στις βροχές, καμένοι στις φωτιές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές«», κατήγγειλαν χιλιάδες συγκεντρωμένοι, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πως η διεκδίκηση τους για μέτρα προστασίας θα δυναμώσει «κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, των Δήμων και των Περιφερειών».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε δηλώσεις.

Επίσης, τα μέλη του ΠΓ Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι εξαιτίας της εγκληματικής τους πολιτικής χάθηκαν ζωές, χάθηκαν σπίτια», κατήγγειλε ο ‘Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων και μέλος της ομάδας Θεσσαλών Φοιτητών της Αθήνας.

«Για μας η καλύτερη αλληλεγγύη είναι η διεκδίκηση», είπε και κάλεσε κάθε φοιτητή από τη Θεσσαλία να οργανωθεί στον Σύλλογο του.

Στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους συμμαθητές τους στη Θεσσαλία, για τους οποίους το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς δεν έχει ακόμα χτυπήσει, μετέφερε η Φωτεινή Γραμματικογιάννη, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

«Μαζί με τους γονείς μας θα διεκδικήσουμε τα σχολεία να είναι ασφαλή», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι μαθητές θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του λαού που αγωνίζεται σε μια σειρά μέτωπα.

Τη «χαριστική βολή που δίνει το νομοσχέδιο στις ήδη καταρρακωμένες εργασιακές σχέσεις στον κλάδο», κατήγγειλε η Ήρα Ρόκου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. «Κανείς μας δεν εξαιρείται», υπογράμμισε και στηλίτευσε τη στάση του προέδρου του ΣΕΗ, εκλεγμένου βουλευτή με την «Πλεύση Ελευθερίας» που βρήκε θετικό το νομοσχέδιο.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Καλούμε τον κλάδο να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη σε συνδικαλιστικές ηγεσίες που κρατούν αυτή τη στάση. Η ζωή το αποδεικνύει καθημερινά. Κανείς άλλος δρόμος. Μόνο αυτός του αγώνα, της οργάνωσης, της αλληλεγγύης», τόνισε.

«Απάντηση στον υπουργό Εργασίας που επικαλείται τον κλάδο του Επισιτισμού για να παρουσιάσει τα …οφέλη των αντεργατικών ρυθμίσεων», έδωσε από το βήμα της κινητοποίησης ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. «Προετοιμάζουμε απεργία την Πέμπτη», υπογράμμισε.

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό από τον λαό της Θεσσαλίας, «που δίνει μάχη με τις καταστροφικές πλημμύρες και την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει τη ζωή και το βιός του», μετέφερε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. «Ήταν άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα!» τόνισε, και πρόσθεσε πως το κριτήριο του κέρδους που ακολουθούν κυβερνήσεις και ΕΕ «καθιστά “μη επιλέξιμα” όλα τα απαραίτητα έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Ανέδειξε την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία να οργανώσουν την προσπάθεια του λαού να σταθεί στα πόδια του μετά την καταστροφή.

«Το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα είναι αιτία πολέμου. Δεν το δεχόμαστε. Απαντάμε με πανελλαδική απεργία στην αισχρή επίθεση της κυβέρνησης – εργοδοσίας – ΕΕ», τόνισε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών. Κάλεσε σε απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη και σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

«Σήμερα το ρεαλιστικό και σύγχρονο είναι να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να εξασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, να γίνουν ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους από τον τεράστιο πλούτο που παράγεται καθημερινά στις βιομηχανίες και τους χώρους δουλειάς του κλάδου!», σημείωσε ο Μ. Καραντούσας. «Στον πόλεμο που μαίνεται και που μας έχουν κηρύξει κυβέρνηση – εργοδοσία – ΕΕ απαντάμε με πόλεμο, απαντάμε με απεργία», υπογράμμισε, τέλος, ο Μ. Καραντούσας.

Documento Newsletter