«Να σημαίνει συναγερμός για κάθε εργαζόμενο, επιστράτευση όλων των δυνάμεων για να δοθεί αγωνιστική και απεργιακή απάντηση στον νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα που αποτελεί αιτία πολέμου» ήταν το μήνυμα που έστειλε το ΠΑΜΕ, συνδικάτα και φορείς με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Εργασίας «ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για επέκταση της ευελιξίας και νέο χτύπημα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση».
Kεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Όχι στη 16ωρη εργασία-Όχι δουλειά ώς τα 74, 35ωρο-7ωρο-πεθήμερο, γενναίες αυξήσεις».
Στην συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι δεκάδων εργατικών συνδικάτων, φοιτητές και μαθητές, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, συνταξιουχικές οργανώσεις και αυτοαπασχολούμενοι. Ακόμα παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ αρχικά κατήγγειλε την απουσία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως είπε, «ενώ γνώριζε για την κινητοποίηση ήταν στη Ρόδο».
«Όμως εμείς είμαστε εδώ», τόνισε, «γιατί η κυβέρνηση κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε στους εργοδότες».
«Το νέο νομοσχέδιο πρέπει να σημάνει συναγερμό, θέλουν να μη μείνει κανένα δικαίωμα όρθιο. Το τερατούργημα αυτό χτυπάει στην καρδιά του σταθερού και ημερησίου χρόνου εργασίας με τον οποίο οι επιχειρήσεις θέλουν να ξεμπερδεύουν και τυπικά. Αυτά γίνονται για τα κέρδη τους» σημείωσε.
Κατήγγειλε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που «παρουσιάζουν το νομοσχέδιο σαν θετική εξέλιξη» και ότι «λένε ψέμματα όταν ισχυρίζονται ότι είναι επιλογή του εργαζόμενου οι άθλιες συνθήκες». «Ελεύθερη επιλογή είχε ο εργάτης στην ΕΒΓΑ που δούλευε 12ωρα συνεχή και πέθανε πάνω στη μηχανή; Ελεύθερη επιλογή είχε ο εργάτης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που δούλευε ντάλα μεσημέρι και πέθανε;» είπε.
«Δικαιώματα και κέρδη δεν πάνε μαζί. Βλέπουν ότι έρχονται αγώνες και για αυτό εντείνουν την καταστολή, για αυτό εντείνουν το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας» επισήμανε ο Γ. Πέρρος καταγγέλλοντας και την στάση της ΓΣΕΕ «που βάζει πλάτη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς καλλιεργώντας τον εφησυχασμό και εξωραΐζοντας την ΕΕ».
«Μπροστά στον νέο πόλεμο που μας κήρυξαν δίνουμε σήμα συναγερμού, επιστράτευσης όλων των δυνάμεών μας, προετοιμάζουμε αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς καμιά καθυστέρηση και αναμονή. Αυτό σημαίνει άμεσα ενημέρωση των εργαζομένων. Τα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων προετοιμάζουν συλλογικές διαδικασίες. Βάζουμε σε αυτή τη μάχη όσες δυνάμεις βρίσκονται εδώ τώρα. Δημιουργούμε προϋποθέσεις μαζικής συμμετοχής και όταν επιστρέψουν όλοι από τις άδειες, μπαίνουν όλοι στη μάχη» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το μήνυμα προς την κυβέρνηση, την μεγαλοεργοδοσία και τον υπουργό είναι: Όπως έγινε με τον Λάσκαρη, τον Κατρούγκαλο και άλλους οι νόμοι τους θα μείνουν στα χαρτιά. Δεν φοβόμαστε ούτε πρόστιμα, ούτε φυλακίσεις».
Ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, ανέφερε ότι «μια ημέρα πριν τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για 16 ώρες δουλειάς το Εργατικό Κέντρο είχε συναντηθεί με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο όπου διαπιστώθηκαν οι άθλιες συνθήκες εργασίας λόγω 12 και 13 ωρών εργασίας που οδηγούν ακόμα και σε λιποθυμίες».
Ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τόνισε πως «οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχθούν να ζουν σε συνθήκες 19ου αιώνα σήμερα που υπάρχουν οι δυνατότητας να ζουν και να δουλεύουν καλύτερα», τονίζοντας «αρνούμαστε να ζούμε για να δουλεύουμε και να βγάζουμε τα κέρδη των εργοδοτών».
Στα συνεχή εργατικά «ατυχήματα» αναφέρθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος ανακοινώνοντας ότι «θα γίνει παρέμβαση στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” για να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων».