Σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό μόνο με έγκριση του υπουργείου Παιδείας – Διευκρινήσεις του ΥΠΕΠΘ

Σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό μόνο με έγκριση του υπουργείου Παιδείας – Διευκρινήσεις του ΥΠΕΠΘ

Την έγκριση του υπουργείου Παιδείας θα απαιτούν στο εξής οι σχολικές εκδρομές εκτός Ελλάδας, οι οποίες θα αφορούν αυστηρά περιπτώσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συμμετοχής μαθητών σε διαγωνισμούς. Το ΥΠΕΠΘ διευκρίνησε πάντως ότι στην Γ’ Λυκείου επιτρέπονται οι εκδρομές στο εξωτερικό.

Το σκεπτικό του υπουργείου είναι να μην αδικούνται μαθητές οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν σε εκδρομές στο εξωτερικό.

Οι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό θα επιτρέπονται πλέον για τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας σε διευκρινιστική του εγκύκλιο, υπογραμμίζει ότι :

«Για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα, δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού», αναφέρει, σε διευκρινιστική εγκύκλιο, το υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι οι μετακινήσεις κατόπιν πρόσκλησης από ευρωβουλευτή μπορούν να ενταχθούν στην υπουργική απόφαση για τις εκδρομές-μετακινήσεις, στο άρθρο 5, στο σημείο δ’ περί προγραμμάτων Διεθνών Οργανισμών.

Η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο όταν πρόκειται για:

– εκπαιδευτικές ανταλλαγές

– αδελφοποιήσεις σχολείων

– για εκπαιδευτικά προγράμματα

– για προγράμματα διεθνών οργανισμών

– για συμμετοχές σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες

– για προσκλήσεις από σχολεία της ομογένειας

Η διάρκεια των μετακινήσεων στο εξωτερικό μπορεί να είναι μέχρι επτά ημέρες, εντός του σχολικού έτους, με εξαίρεση το διάστημα μίας εβδομάδας πριν την έναρξη των εξετάσεων (ενδοσχολικών και πανελλαδικών) και έως τη λήξη τους.

Η διευκρίνιση του υπουργείου Παιδείας για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές

«Θέτουμε υπόψη σας ότι υπάρχουν συμφωνίες μορφωτικού και επιστημονικού περιεχομένου με περίπου 90 χώρες, κάποιες από αυτές εκτελούνται μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων μορφωτικών προγραμμάτων, συνήθως τριετούς διάρκειας. Σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα γίνεται αναφορά στην ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανταλλαγών μεταξύ σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης», αναφέρει το υπουργείο και σημειώνει:

«Ωστόσο, η γενική αναφορά περί ενθάρρυνσης δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία από μόνη της για την πραγματοποίηση μίας εκπαιδευτικής μετακίνησης στο εξωτερικό. Ελάχιστη προϋπόθεση αποτελεί η περαιτέρω εξειδίκευση μέσω της υπογραφής ενός κειμένου συνεργασίας, όπως για παράδειγμα αυτό που υπέγραφε η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής με την ομόλογη Περιφέρεια στο Παρίσι (Ακαδημία Παρισίων). Εφόσον υπάρχει ένα κείμενο τέτοιου τύπου δεν απαιτείται περαιτέρω έγκριση της συνεργασίας από το υπουργείο Παιδείας».

Νεότερες διευκρινήσεις μετά τις αντιδράσεις

Διευκρινίσεις έδωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τον περιορισμό των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό.

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη το Μάρτιο του 2017, οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό που δεν επιτρέπονται, είναι εκείνες που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο λόγος, για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών -η οποία αφορά όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας- είναι «η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού».«Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν απαγορεύεται η πενθήμερη εκδρομή της Γ’ λυκείου στο εξωτερικό. Έτσι, σύμφωνα και με την ΥΑ, συνεχίζουν να προβλέπονται οι εκδρομές εξωτερικού, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (όπως π.χ. το Erasmus), προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, προσκλήσεων από σχολεία της ομογένειας, αλλά και στο πλαίσιο συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις.

Ετικέτες

Documento Newsletter