Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε περίπτωση που η Αττική κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες πλημμύρες καθώς πολλά είναι τα ρέματα που διέρχονται είτε μέσα από σχολεία, είτε κάτω από πολυκατοικίες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, ενώ πολλά είναι εκείνα που έχουν μπαζωθεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τουλάχιστον δύο σχολεία σε περιοχές της Αθήνας είναι χτισμένα είτε επάνω, είτε πολύ κοντά σε ρέματα. Όλα αυτά, τη στιγμή που η Βελένθια μετρά τουλάχιστον 300 νεκρούς από τις φονικές πλημμύρες.
Σύμφωνα με την σελίδα «Γεωμυθική» στο Facebook, η οποία πολλές φορές έχει ασχοληθεί με τα ρέματα της Αττικής, στο Παγκράτι στην οδό Εκφαντίδου στεγάζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών πάνω από τον Ελλάσων, τον παραπόταμο του Ιλισσού.
Εκεί υπήρχε γέφυρα, η στάση ακόμα και σήμερα ο ονομάζεται γέφυρα, και μετά μέσα από την οδό Εκφαντίδου, κάτω από το εν λόγω Δημοτικό Σχολείο όπου στην φωτογραφία η πίσω είσοδος του με χιόνια, την Φρύνης, την Σπύρου Μερκούρη, την Αρχελάου και τέλος την Αμύντα φτάνει και ενώνεται με την κεντρική κοίτη του Ιλισσού στην Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Μία ακόμη περίπτωση με σχολείο χτισμένο πάνω σε ρέμα, είναι εκείνη του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ν.Ιωνίας Αττικής.
Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται σύμφωνα με την σελίδα «Γεωμυθική» πάνω στο ρέμα που έρχεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι και συμβάλει υπογείως με τον Ποδονίφτη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την σελίδα υπάρχουν και άλλες περιοχές, εκτός Αθηνών όπου σχολεία χτισμένα πάνω σε ρέματα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:
- 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου
- 2ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας – Κάτω Λεχωνίων “Τοπάλειο”
- Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Απαλού Έβρου
- 12ο Δημοτικό Σχολείο και 5ο Γυμνάσιο Λαμίας
και
- Άγιοι Απόστολοι – Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγριάς Βόλου
- Γεωργιάδειο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρίας
- 2ο Νηπιαγωγείο Αγριάς
Ρέμα περνά κάτω από πολυκατοικία
Σύμφωνα πάλι με την «Γεωμυθική» ένα ακόμα ρέμα, περνά αυτή τη φορά κάτω από ολόκληρη πολυκατοικία.
Συγκεκριμένα πρόκειται για πολυκατοικία στην περιοχή του Χαϊδαρίου.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν μπορεί να περιοριστεί με «hammer του στρατού», «αμφίβια», «την Ομάδα Κόμπρα», «σωστικές λέμβους» και «την ΕΜΑΚ» όπως διαμηνύει ότι θα αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Καθώς τα παραπάνω μπορεί να αντιμετωπίζουν εν μέρη το πρόβλημα, αλλά σίγουρα δεν το λύνουν.
Τελευταίος καθαρισμός του Κηφισού το 2002
Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τον Κηφισό, σύμφωνα με όσα είπε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, ο τελευταίος καθαρισμός στα πλακοσκεπή του Κηφισού έγινε το 2002, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Σε 27 χλμ. μήκους του ποταμού έχουμε 8, 6 χλμ. πλακοσκεπούς, όπου έχουμε μπει από το Αύγουστο και έχουν απομακρυνθεί δωδεκάμισι χιλιάδες τόνοι φερτών υλικών, σε συνδυασμό με σημαντικές τεχνικές δυσκολίες», τόνισε.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι υπάρχουν αγωγοί που συνδέονται με τον Κηφισό, οι οποίοι είτε δεν έχουν μεγάλη ικανότητα απορρόφησης υδάτων, είτε είναι εντελώς κλειστοί.
Στην επισήμανση, δε, ότι πολλά ρέματα είναι χτισμένα, με χαρακτηριστική περίπτωση την ανέγερση σε κοίτη ρέματος πολυκατοικίας όπου διέμεναν παλαιοί υπουργοί, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «πληρώνουμε διαχρονικά εγκλήματα».
Σε αυτό το σημείο, θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριου του 2021, έπειτα από την κακοκαιρία «Μπάλλος» ο Κηφισός γέμισε ανησυχητικά πολύ με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύμα για τουλάχιστον επτά ώρες, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλές περιοχές της Αθήνας καθώς έπεσαν περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής σε ελάχιστες ώρες, προκαλώντας σκηνές χάους ακόμη και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Δεν αρκεί λοιπόν να μιλάμε μόνο για επιχειρησιακά σχέδια, καθαρισμούς ρεμάτων και για απαγορεύσεις κυκλοφορίας…
Διαβάστε επίσης:
«Ντόναλντ Τραµπ, η επιστροφή» ή «εµπρός πίσω!»