«Σχολεία, νοσοκομεία και όχι… Μουντιάλ»

«Σχολεία, νοσοκομεία και όχι… Μουντιάλ»

Για τη διεξαγωγή των λαμπερών διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου καταβάλλονται αμύθητα ποσά από την οικοδέσποινα χώρα και ο τελικός λογαριασμός πληρώνεται από τους φορολογούμενους της. Στην Βραζιλία πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά της διεξαγωγής του Μουντιάλ του 2014 και μεταξύ των υποστηρικτών των κινητοποιήσεων ήταν ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής που αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με τη Σελεσάο, ο Ριβάλντο. Τα λόγια του αποτυπώνουν τα όσα δίκαια πίστευαν και φώναζαν οι συμπατριώτες του που λατρεύουν το ποδόσφαιρο σαν θρησκεία, αλλά εκατομμύρια απ’ αυτούς έχουν λυγίσει από την οικονομική κρίση ή ζουν στις παρακμιακές παραγκουπόλεις, στις οποίες η ζωή δεν έχει καμία αξία.

«Συγχαρητήρια στο λαό της Βραζιλίας που διαδηλώνει και δείχνει δυνατός και ενωμένος. Η χώρα χρειάζεται ανθρώπινα σχολεία-νοσοκομεία και όχι την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Και ο δικός μου πατέρας πέθανε αβοήθητος», δήλωσε ο «Ρίμπο», ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι ντροπή να σπαταλάμε τόσα πολλά χρήματα για το Μουντιάλ, ενώ τα νοσοκομεία και τα σχολεία παραμένουν σε άθλιες συνθήκες».

Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόστισε στην Βραζιλία περίπου 30 δις. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι αστρονομικό αν αναλογιστεί κανείς τα εξής: το 10% του πληθυσμού είναι αναλφάβητο και χωρίς καμία πρόσβαση στους τομείς της υγείας και της παιδείας, ενώ καθημερινά 13 εκατομμύρια πολίτες υποσιτίζονται. Οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία ήταν συνεχόμενες διαμαρτυρίες, έγιναν σε 50 πόλεις και σε αρκετές περιπτώσεις ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις. Ειδικά στις περιοχές που κήρυξαν απεργίες οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους για να προβάλλουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και τη στέγαση. Το σύνθημα γιατρών, δασκάλων και οδοκαθαριστών ήταν το ίδιο: «Θέλουμε λεφτά και δουλειά και όχι Μουντιάλ».

Η αφίσα που κυκλοφόρησαν οι Radical Fans United στην Αθήνα και σε άλλες επαρχιακές πόλεις έγραφε: «Το Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι βουτηγμένο στο αίμα. Ο λαός που αγαπάει το ποδόσφαιρο όσο κανένας άλλος, διαδηλώνει ενάντια στην διοργάνωση τους τελευταίους μήνες καθώς οι νεκροί εργάτες στα έργα κατασκευής των σταδίων, η φτώχεια και η βίαιη επίθεση στις φαβέλες δεν του αφήνουν άλλη επιλογή».

Documento Newsletter