Σχολάρχες υποχρεώνουν εκπαιδευτικούς σε αναστολή συμβάσεων, ενώ εργάζονται κανονικά

Αποδέκτες καταγγελιών από εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος αναφορικά με πιέσεις ιδιοκτητών εκπαιδευτηρίων να τους εντάξουν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά από το σπίτι.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες «εισπράττουν κανονικά δίδακτρα (σε πολλά σχολεία τα δίδακτρα της χρονιάς έχουν ήδη προπληρωθεί), διαφημίζοντας μάλιστα την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Γλιτώνουν την καταβολή μισθών

Αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

Ενισχύονται με τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων».

Αυτό επίσης λειτουργεί σε βάρος και όσων εκπαιδευτηρίων πλήρωσαν κανονικά τους εκπαιδευτικούς τους τηρώντας τη σχετική νομοθεσία. Για το θέμα, όπως κατήγγειλε η ΟΙΕΛΕ έγινε προσπάθεια χθες Δευτέρα να επικοινωνήσουν με «την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας σήμερα μέσω επιστολών και απόπειρας τηλεφωνικής επικοινωνίας». Ωστόσο δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ

Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη και έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Κατά τη διάρκεια αυτής συζητήθηκαν οι πρακτικές ορισμένων σχολαρχών και επισημάνθηκε πως σε ορισμένα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών «είτε αναστέλλουν εντελώς τη λειτουργία τους και οι εκπαιδευτικοί εντάσσονται στην Εργάνη χωρίς να παρέχουν καμιά υπηρεσία, είτε λειτουργούν με εξ αποστάσεως υπηρεσίες και με τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών σε πλήρη ισχύ».

«Η μέχρι στιγμής αφωνία των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας δίδει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικές μονάδες που εισπράττουν δίδακτρα (στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία οι γονείς ήδη έχουν προκαταβάλει τα δίδακτρα του έτους και καλούνται να δώσουν προκαταβολή για την επόμενη χρονιά) να κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εις βάρος της κοινωνίας, των γονέων, των εργαζόμενων. Η ΟΙΕΛΕ καλεί την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για να τηρηθεί η νομοθεσία και τα χρήματα που θα αποσπούσαν παρανόμως και χαριστικά ορισμένοι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης να δοθούν για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας» επισημαίνεται στη σχετική απόφαση της ΟΙΕΛΕ.

Στη Βουλή το ζήτημα

Το θέμα έφεραν επίσης σήμερα στη Βουλή με ερώτησή τους ο βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος και οι τομεάρχες Παιδείας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Έφη Αχτσιόγλου, όπου «καταγγέλλουν την παράνομη πρακτική ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να αναστέλλουν εικονικά τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συνεχίζουν να διδάσκουν εξ αποστάσεως τους μαθητές τους και στη συνέχεια τους αναγκάζουν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα των 800 Ευρώ».

υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

-Ποια μέτρα πήρε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την άσκηση εποπτείας επί των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία παραβίασαν το νόμο;

-Σε ποιους ελέγχους προέβη το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τι πρόστιμα επέβαλε στους παραβάτες σχολάρχες;

Στην ερώτηση τους οι τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η πρακτική αυτή των σχολαρχών είναι σαφώς παράνομη, και αντίθετη με την κείμενη νομοθεσία αφού, σύμφωνα με την ΠΝΠ, εξαιρούνται από την αναστολή σύμβασης εργασίας όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως. Επίσης είναι αντίθετη στις διατάξεις που εξομοιώνουν γενικά την υπηρεσιακή κατάσταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τους δημόσιους και ειδικότερα απαγορεύουν κάθε μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης (όπως η αναστολή της σχέσης εργασίας), χωρίς προηγούμενη τροποποίηση του διοριστήριου τους, με πράξη του Υπουργείου Παιδείας.

Ετικέτες